• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Müslümanların haberi sadece 'tetiği çekerken'!

Yeniakit Publisher
2015-02-12 12:07:00 -
Müslümanların haberi sadece 'tetiği çekerken'!

ABD medyası ölen üç Müslümanı görmezden gelmeye devam ederken katil zanlısı adına sosyal medyada sayfalar açıldı ve İslamofobik mesajlar verilmeye başlandı

ABD’nin  Kuzey Carolina eyaletinde Suriyeli üç Müslüman gencin beyaz bir Amerikalı tarafından öldürülmesine tepkiler artarken dünya medyasının sessizliği ise düşündürüyor. CNN, Reuters, Fox, CNN ve BBC başta olmak üzere büyük medya organları cinayeti ya görmedi ya da ölenlerin kimliğini gizleyerek adi bir vaka gibi göstermeye çalıştı.

Kuzey Carolina Üniversitesi yakınlarındaki Chapel Hill bölgesinde bir apartman dairesinde 23 yaşındaki Şadi Berekat (23), hanımı Yusra Muhammed (21) ve hanımının kardeşi Rezzan Muhammed (19) silahla vuruldu. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan gençler, müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

BBC, Fox ve CNN başta olmak üzere dünya medyasının cinayete yer vermemesi ya da olayı adi bir vakaymış gibi vererek öldürülenlerin Müslüman olmasından hiç söz etmemesi tepkiyle karşılanıyor. Medya, cinayeti nefret ve İslamofobi boyutuna hiç yer vermeden sıradan bir olaymış gibi verdi. Medyanın bu tavrı özellikle sosyal medyada büyük tepkiye neden oldu. Tepki gösterenler “Müslümanlar sadece tetiği çekince haber oluyor, öldürülünce olmuyor” dedi.

KATİL ADINA SOSYAL MEDYADA SAYFALAR AÇILDI

Olayın ardından 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks, Berekat, ile eşi ve baldızını öldürdüğünü itiraf ederek polise teslim oldu. Hicks'in gözaltına alındığı ve sorgulandığı belirtildi. Kendisini ateist olarak tanımlayan Hicks, Facebook sayfasında Müslümanlara karşı sert mesajlar paylaşmış.

Cinayetten hemen sonra İslam karşıtları katil zanlısı adına internette sayfalar açıldı. Katile büyük destek veren İslamofobik gruplar, onu ‘ulusal kahraman’ ilan etti ve adına açılan sayfalarda “Tüm Müslümanları katledeceğiz” şeklinde nefret mesajları paylaşıldı.

CİNAYET BİR GÜN SONRA HABER OLDU

Bu tarz cinayetleri genelde son dakika ve acil koduyla giren ABD medyası tüm bunlara rağmen Müslümanlara yönelik bu tavrı görmezden geldi ve olayı sıradan bir cinayet gibi verdi. Bazı haber kanalları cinayete kurban giden üç Müslümanın ismini bile vermeye gerek görmeden haberi “Kuzey Carolina’da üç kişi öldürüldü” başlığıyla verdi.

Söz konusu cinayetin önceki gün saat 17.00 sıralarında işlenmesine rağmen dün sabah saatlerinde ajanslara düşmesi ise dikkat çeken başka bir ayrıntı oldu.

MEDYAYA TEPKİLER

Sosyal medyada öldürülen gençlerin resimlerini paylaşanlar, ABD basınını cinayetle ilgili haberlere yeterince yer vermediği için eleştirdi.

Florida'daki Barry Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Halid Beydun da sosyal paylaşım sitesinde "Müslümanlar, ancak tetiği çektiklerinde haberlere çıkıyorlar, vurulduklarında değil. Chapel Hill cinayetlerinin medyada yer almaması da bunu ispatlıyor" dedi.

El Cezire'nin yan kuruluşlarından AJ Plus'ın yapımcılarından Sana Said de Twitter hesabında "Utanç verici bir olay. Bu islamofobinin nasıl işlediğini gösteriyor" yazarak tepkisini dile getirdi.

Bu arada Şadi Berekat ve eşinin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için kampanyalar düzenlediği ve geçtiğimiz aylarda bunun için Kilis’e de geldikleri belirlendi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23