• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mükellef sayısında patlama yaşandı

Yeniakit Publisher
2013-06-05 21:32:00 - 2013-06-05 21:33:16
Mükellef sayısında patlama yaşandı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de kayıtdışılığın ciddi şekilde aşağıya çekildiğini belirterek, beyannamelerin yüzde 90’ından fazlasının elektronik ortamda gelmesi ve online işlemler sayesinde 750 bin yeni mükellef kazandıklarını açıkladı. Özellikle

ESKİŞEHİR – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Beyannamelerin yüzde 90’ından fazlası elektronik ortamda geliyor. Elektronik defter, elektronik fatura ve elektronik denetime bile geçeceğiz" dedi. Şimşek, Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı ile Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) tarafından bir otelde düzenlenen "Kayıtdışı ekonominin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri" konferansına katıldı.
Konferansta, Türkiye açısından en temel sorun alanlarından birisinin kayıtdışılık olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: "Kayıtdışılıkla vergi yükü arasında bir ilişkilendirme söz konusu. Bu genel bir kanıdır. Teorik olarak da lehine güçlü argümanlarının olduğu bir konudur. Türkiye’de bunun çok anlamı yok. Sizlerle hemfikir değilim. Türkiye’de gelinen noktalarda vergi yükünün kayıtdışılığa sebebiyet verdiği hususu güçlü değil. Kurumlar vergisi var. Bundan 10 yıl önce 100 liralık kâr etseydiniz bunun 65 lirasını devlete ödüyordunuz. Bunu yüzde 65’ten yüzde 34’e indirdik. Buna rağmen kurumlara vergisinin milli geliri içindeki payında dünyanın en düşük ülkelerindeniz. OECD ülkeleri arasında neredeyse sonuncusuyuz. Gelir vergisinde oranlar yüzde 22 ile 49,5 arasındaydı. Bunları da indirdik. Yüzde 15-35 arasına. Yine OECD ve AB ülkeleri karşılaştırıldığında düşüktür. Asgari ücretli için gelir vergisi oranı yüzde 0 ila 5 aralığına indirdik. Gelir vergisinden patlama beklersiniz değil mi? Çünkü oranlar indi. Dolaylı vergilerde de oranlarda indirim oldu. Dünya KDV oranlarını yükseltirken bu oranı yüzde 18’den 8’e düşürdük. Türkiye’de vergi oranlarını aşağıya çektik."
MEVZUAT BASİTLEŞTİRİLECEK
Şimşek, kayıtdışılıkla mücadele için mevzuatın da basitleştirilmesi gerektiğine değindi. Şimşek, "Bir sürü form var. Bu formları basitleştirelim. Teknolojiyi seferber etmek için mesafe kat ettik. Beyannamelerin yüzde 90’ından fazlası elektronik ortamda geliyor. Elektronik defter, elektronik fatura ve elektronik denetime bile geçeceğiz. Bütün bunlarla ilgili çalışmalar ya bitirildi ya da bitirilme aşamasında" diye konuştu.
Denetimin etkin olmasının kayıtdışılıkla mücadelede önemli maddelerden birisi olduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"Vergi Denetim Kurulu’nu tek çatı altından toplamışız. Uzmanlaşmayı, iş bölümü getirmeyi, yeni bir vizyon ve strateji ortaya koyduk, kurumsal altyapı oturtuluyor. Vergi denetiminde artık kimse ‘6 ay önce gelirler kontrolörleri bizim defterleri bitirdi şimdi de hesap uzmanları alıyor’ diye gelmiyor. Bir tane vergi denetim kurulu var. Koordinasyon sorunum yok artık. Standartlar yayınladık çünkü; mükellefi korumamız lazım. Türkiye’de çalışanların yüzde 36.5’i kayıtdışı. Kayıtiçi olanların da neredeyse yüzde 50’si asgari ücretle gösteriliyor. Bugün Eskişehir’de asgari ücretli kaç kişiyi çalıştırıyorsunuz. Gerçek resmi gösteriyor musunuz? Türkiye’de çalışanların neredeyse yüzde 50’si asgari ücretli olabilir mi? Mümkün değil."
Şimşek, hiçbir ülkenin kayıtdışılığı sıfırlayamadığına işaret ederek, kayıtdışının aslında verimliliğin önündeki en önemli engel olduğunu bildirdi.
"Kayıtdışı çalışanlar verimsiz olduğunun farkından değiller" diyen Şimşek, şunları söyledi: "Kayıtdışının olduğu yerde rekabet arzulanan düzeyde değildir. Verimlilik ve inovasyon da olmaz. Bu firmaların da aleyhine. Kayıtdışı kalmak finansmana erişime de engeldir. Maliyede vergi kaybı diye anlıyorlar. Keşke sadece öyle olsa. Kayıtdışılık Türkiye’yi ciddi şekilde aşağıya çekiyor. Türkiye son 10 yılda kayıtdışılığı azalttığı için rekabet ortamını iyileştirdiği, inovasyonun önünü açtığı için daha hızlı büyüyor."
5 BİN VERGİ
MÜFETTİŞİ ALINACAK
Şimşek, Gelir Vergisi Kanunu’nun önemli bir alan olduğunu ve bunun için de çok önemli bir adım attıklarını vurguladı. Yakında kamuoyuyla bütün metini paylaşacaklarını duyuran Şimşek, şunları kaydetti:
"Meclis’e gitmesini bekliyoruz. En kısa zamanda Meclis’te olur. Daha da tartışılacak, komisyonda tartışılacak. Çok önemli bir konu. 1960’lı yılların başından bu yana ilk kez köklü bir konu yeniden ele alınıyor. Vergi Usul Kanunu’nda eksikliklerimiz var. Bu yıl içinde o da Meclis’e gidecek. 2014 yılına her iki alanda da mevzuatı iyileştirme konusunda iyi noktada olacağız. Vergi denetim kapasitesini iyileştireceğiz. Vergi müfettişi sayısını 12 bine çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki bir-iki yıl içinde en az 5 bin civarında ilave vergi müfettişi alacağız."
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23