• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Muhalefette paket paniği

Yeniakit Publisher
2013-10-01 20:59:59 - 2013-10-01 20:59:50
Muhalefette paket paniği

Toplumun büyük bir kesimini ve özellikle de Kürt halkını memnun eden demokratikleşme paketi, başta BDP olmak üzere muhalefet partilerini panikletti. Demokrasi paketi, yaklaşan seçimler öncesi oy kaybetme korkusu yaşayan CHP ve MHP’yi de rahatsız etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, paketin içinin boş ve beklentilerden uzak olduğunu savunurken, MHP lideri Bahçeli, “Paket antidemokratik ve içinde Türk milleti yok” iddiasında bulundu.

RAMAZAN ALKAN / ANKARA
Toplumun büyük bir kesimini memnun eden Demokratikleşme Paketi muhalefeti rahatsız etti. Paket içerisinde yer alan maddeler CHP ve BDP’yi bölerken, bu partilerin tabanlarının paketten memnun oldukları belirtiliyor.
Akit’e konuşan CHP’li Savcı Sayan, “Paket CHP’yi böler. Özellikle başörtüsü serbestiyeti, yaklaşan seçimler öncesi CHP içerisinde parçalanmalara neden olacaktır” dedi. Diyarbakır Sur Belediyesi eski Başkanı Cemal Toptancı ise, “Kürt halkı paketten çok memnun, BDP ise samimiyetsiz ve ideolojik yaklaşımları yüzünden paketi beğenmek istemiyor” ifadelerini kullandı.
CHP’DE BÖLÜNME TEHLİKESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün büyük bir coşkuyla açıkladığı Demokratikleşme Paketi, toplum üzerinde geniş yankı buldu. Paketle birlikte getirilen toplumsal ve bireysel haklar her kesimi memnun ederken, CHP ve BDP paketin getirmiş olduğu haklardan rahatsız oldular. Deniz Baykal döneminde CHP’de Parti Meclisi Üyesi olan Savcı Sayan paketle birlikte CHP’nin bölünebileceğini söyledi. CHP’deki farklı düşüncelerdeki grupların başörtüsüne yaklaşımlarını hatırlatan Sayan, “Paket CHP’de bir olumsuz hava meydana getirdi. CHP’de paket sonrası çatlaklar oluşacaktır. Özellikle Demokratikleşme Paketi’nde yer alan başörtüsü serbestliği yaklaşan seçimler öncesi CHP’yi sıkıntıya sokar. CHP içerisinde başörtüsünün serbest olmasına karşı çıkan önemli bir grup var. Başka bir grup muhafazakâr kesime yanaşmak için başörtüsü serbestiyetini destekliyor. Yakın bir zamanda CHP’de ulusalcılar ve yenilikçilerin kavga etmesi muhtemeldir” dedi.
“KILIÇDAROĞLU’NUN KARİZMASI YETMEZ”
Seçim dönemlerinde çarşaflı kadınlara rozet takan CHP’nin samimi olmadığını belirten Savcı Sayan, o dönemde CHP içerisinde çok şiddetli tartışmaların yaşandığını söyledi. Paket sonrası CHP içerisinde çıkacak tartışmaları Kemal Kılıçdaroğlu’nun bertaraf edemeyeceğini savunan Sayan şunları söyledi: “Çarşaflı kadınlara parti rozeti taktığımız dönemde MYK’da şiddetli tartışmalar yaşandı. Baykal olaya el koydu karizmasıyla bu olayı bertaraf ederek, çıkacak olan krizlerin önüne geçti. Şimdi de CHP’de başörtüsünü savunan bir kesim var. Önümüzde seçim döneminde yeni bir başörtüsü açılımı yapılacaktır. Ancak parti içerisindeki tartışmaları bastırmak için Kemal Kılıçdaroğlu’nun karizması yetmez.”
PAKET BÖLGEDE SEVİNÇLE KARŞILANDI
Kürt siyasetçi ve Diyarbakır Sur Belediyesi eski Başkanı Cemal Toptancı ise, paketin Kürt halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılandığını söyledi. Cumhuriyet tarihinden itibaren devletin vatandaşlara vermediği hakların bir kısmının bu paket sayesinde verildiğini vurgulayan Toptancı, sabıkalı cumhuriyetin suçlarından birer birer arındığını dile getirdi. Toptancı, “Demokratikleşme paketi Türkiye’nin kabarık sabıkasının bir kısmını temizlemiştir. Devletin vatandaşına karşı işlediği suçlar paketle birlikte tarihe gömülmüştür. Bölgede pakete bir güven var. Kürt halkı yetersiz de olsa paketten tatmin oldu. Ancak bölgede ideolojik düşünen kesimi memnun etmeniz mümkün değil” dedi.
“BDP SAMİMİYETSİZ, NE İSTEDİĞİNİ BİLMİYOR”
Paket içerisinde yer alan maddelerin daha önce BDP tarafından hükümetten istenilen haklar olduğunu dile getiren Toptancı, partinin paketten hiç memnun olmamasının samimiyetsiz bir davranış olduğunu söyledi. “BDP’nin paketi eleştirmesi büyük bir talihsizlik” diyen Cemal Toptancı, “BDP ne istediğini bilmiyor, samimiyetsiz. Parti ne istediğini açık ve seçik bir şekilde Müslüman Kürt halkına açıklamak zorundadır. BDP’li vekillerin paketi eleştirmesi ideolojik kitlesine mesajdır. Milletvekilleri Kürt halkının paketten memnun olduğunu biliyor. BDP bu yüzden endişeli ve korkuyor. Yıllardır PKK üzerinden bölgede siyaset yapıyorlar ve bunun kaymağını yiyorlar. BDP’liler paketle ilgili görüşleri zaten Kürt halkıyla ilgili değil, kendi çıkarlarıyla alakalı” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23