• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mübarek olsun... Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde bunları unutmayın

Yeniakit Publisher
2024-04-05 10:49:00 - 2024-04-05 11:00:41
Mübarek olsun... Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde bunları unutmayın

Kur'an-ı Kerim'in indiği gece olan Kadir Gecesi, Ramazan-ı Şerif'in 27'nci gecesinde eda edilecek. Bin aydan daha hayırlı olan bu gecede Müslümanlar ibadetlerine daha da özen gösterecek ve kalplerini ihya edecek. İşte Kadir Gecesi'ne dair bilinmesi gerekenler...

Allah azze ve celle hazretlerinin lütfederek insanlara seslendiği ve bu vesileyle gönderdiği Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayının 27’nci gecesinde inmeye başladı. Bu gece, Kur'an-ı Kerim'de “Bin aydan daha hayırlı” olarak nitelendirilen Kadir Gecesi... Ramazan'ın son 10 gününde aranması tembihlenen Kadir Gecesi, genel kanıya göre ayın 27'nci gecesi olarak kabul ediliyor.

Kadir Gecesi hakkında Allah (c.c.) Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor:

Doğrusu biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir sûresi, 97/ 1-5)

Kadir Gecesi'nin fazileti

Kadir Gecesi'nin şeref ve kıymetinin sebepleri ise şu şekilde:

  • Kur'an-ı Kerim bu gece inmeye başladı.
  • Bu gece yapılacak olan ibadetler, bin aydan daha faziletli.
  • Gelecek sene yaşanacak tüm gelişmeler, Allah'ın ezeli kaza ve takdiri ile, ilgili meleklere bu gece bildirilir.
  • Bu gece birçok melekler yer yüzüne iner. Yer yüzüne inecek melekler arasında Cebrail de bulunur.
  • Kadir Gecesi, tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir. Her türlü kötülükten uzaktır. Bu gece yer yüzüne inecek olan melekler, tüm mü'minlere selam verirler.
  • Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan'ın yirmi yedinci gecesinde olduğu tercih edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” (Buhârî, Leyletü'l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216) buyurmuştur. (Sorularla İslamiyet)

Kadir Gecesi yapılacak ibadetler

Bu gece yapılacak olan ibadetler bin aydan daha hayırlı olduğundan, Kadir Gecesi mutlaka ibadetle geçirilmelidir. Kaza namazı olanlar kaza namazlarını kılmaya gayret etmeli, olmayanlar ise nafile namazlarla gecesini süslemelidir. Ayrıca Kur'an-ı Kerim okumalarına devam etmeli ve bolca tevbe istiğfar ederek Allah'ın merhametine sığınılmalıdır. Sonsuz hazineye sahip olan Allah'a müracaat edip duayı da eksik etmemek gerekir.

Hz. Aişe validemizin, “Ey Resulullah, Kadir Gecesi'ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” şeklindeki sorusuna, Efendimiz (s.a.v.) şu cevabı vermiştir:

Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî.

Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet.” diye dua et.

Bu gece mutlaka ibadetle geçirilmelidir. Gecenin tümünü ibadetle geçiremeyenler, teravih namazının ardından mutlaka bir miktar ibadete devam edip duayı ihmal etmemelidir.

İslam büyükleri, dua ederken kendimizle ilgili isteklerimizi araya sıkıştırmamızı, duanın büyük bölümünü din kardeşlerimiz hakkında hayırlar isteyerek geçirmemizi tavsiye buyuruyor. Özellikle zulüm altında yaşamak zorunda kalan ve 7 Ekim'den bu yana büyük bir soykırım ile karşı karşıya kalan Filistinli, Çin zulmüyle baş etmeye çalışan Doğu Türkistanlı, Budistler tarafından katledilen Arakanlı, Suriyeli Müslümanlar için dua etmeyi de unutmamak gerekiyor!..

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer hayyam

Ali ihsan bey keşke yakın sayılacak bir vakitte kandilde pkk'nın ayağına kadar mahkemeler taşındığında kırmızı bültenle aranan pkk'nın 2'nci zevatını "TRT'ye çıkaranlara,bir kaç oy uğruna Apo'nun mektubunu meydanlarda okuyanlara Oslada dolma bahçede teröristlerle görüşenlerede bir kaç satır yazabilseydiniz bugün yazdıklarınız daha çok itibar edilebilirdi.

Emekli

Elbette ancak ben bütün insanlık ve yarattığı tüm varlıklar için dua ederim Din ırk mezhep renk dil önemli değil kararı RAB bim verir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23