• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Moody’s’e İstanbul cevabı: Yatırımın adresi Türkiye

Yeniakit Publisher
2014-04-12 10:22:00 - 2014-04-12 10:22:33
Moody’s’e İstanbul cevabı: Yatırımın adresi Türkiye

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de dış finansman durumu üzerinde baskı oluştuğu iddiasında bulundu. Moody’s’e cevap İstanbul’dan verildi. Birçok yatırım kararını açıklayan körfez yatırımcıları, Türkiye’yi parlak bir geleceğin beklediğini ve yabancı yatırımcının ilgisinin artarak devam edeceğini kaydetti.

HALİL CÖMERT / İSTANBULUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin devlet tahvili kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e çevirdi, notunu ‘Baa3’ olarak açıkladı. Moody’s’in internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Türkiye’nin dış finansman durumu üzerinde artan baskının, yurt içi ve yurt dışı yatırımcısının güvenini olumsuz etkilediği öne sürüldü. Açıklamada, yükselen politik belirsizlikler ve azalan küresel likiditenin yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği belirtilirken, “Kısa vadeli büyüme görünümündeki yavaşlama, ülke içinde siyasi çalkantılarla beraber siyasi belirsizlik ortamında büyümeyi güçlendirici reform beklentisinin azalması nedeniyle, orta vadeli büyüme trendi üzerinde belirsizliğe neden oldu” denildi.

İLGİ ARTARAK SÜRÜYOR

Daha önce de Türkiye’nin hasmı gibi davranarak tartışmalı açıklamalara imza atan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’e cevap İstanbul’dan verildi. İstanbul’da önceki gün başlayan ve dün de devam eden Uluslararası Yatırım Zirvesi’ne katılan yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye övgüler yağdırdı. Birçok yatırım kararını açıklayan körfez yatırımcıları, Moody’s’in aksine Türkiye’yi parlak bir geleceğin beklediğini ve yabancı yatırımcının ilgisinin artarak devam edeceğini ifade ettiler.

TÜRKİYE BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz (Moody’s) Görünümün değişmesi notun değiştiği anlamına gelmediğini belirterek, “Bu kuruluşların kendi kredibiliteleri de çok sağlam değil. Yüksek notlar verdikleri ülkelerin ve şirketlerin nasıl bir akıbete uğradıklarını hep birlikte gördük” dedi. Yılmaz, herşeye rağmen Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini söyledi, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, Türkiye’nin bölgesinde güvenli liman olduğunu, kimsenin karamsar olmaması gerektiğini dile getirdi.

YATIRIM ADRESİ TÜRKİYE

Zirvede konuşan Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad Odalar Birliği Başkanı Dr. Abdurrahman ez-Zamil, “Suudi iş adamlarında, Türkiye’nin güçlü bir piyasaya sahip ve Avrupa’ya açılan bir köprü olduğu yönünde kanaat var. Bu nedenle Türkiye’de, 15 yıldan bu yana gayrimenkul ve hizmet sektörüne yoğunlaşarak yatırım yapıyorlar. Benim kanaatime göre, Suudi yatırımcılar, 5 yıl içerisinde Türkiye’de ciddi oranda yatırımlar yapacak. Türk müteahhitler, bölgenin en iyileri”dedi.

GÖZÜMÜZÜ KAMAŞTIRDI

Suudi Arabistan Ticaret Odası Gelişme ve İskan Komitesi Üyesi Bender bin Muhammed el-Amiri ise Suudi Arabistanlı işadamlarının, geçen yıllarda kaydettiği hızlı ilerleme nedeniyle Türkiye’nin gayrimenkul geliştirmedeki tecrübesinden yararlanmak istediğini belirtti. Amiri, “Ekonomi konusunda Türkiye’deki rakamlar iç açıcı. Türk ekonomisindeki gelişme dünyanın özellikle Körfez ülkelerinin gözünü kamaştırdı. Suudi Arabistanlı işadamları, dünya çapında tanık olunan Türk tecrübesinden istifade etmek için İstanbul Uluslararası Yatırım Zirvesi’ne katıldı” diye konuştu. Amiri, Türkiye’nin 11 yılda ekonomik anlamda sıçrayış gerçekleştirdiğini gördüklerini vurguladı.

MODDY'S'İ PROTESTO EDİYORUM

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin de üstünde olması gerektiğini, Moody’s’in, Türkiye’nin notunu çok daha ileri bir seviyeye çıkartması gerekirken not görünümünü negatife indirmesini üzüntü ile karşıladıklarını söyledi.

EN İYİ CEVAP PİYASALAR

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, “Bazı reyting firmaları Türkiye’nin notunu artırırken yavaş ve temkinli davrandı. Düşürürken daha hızlı karar verdiler. Ben acele verilmiş bir karar olarak düşünüyorum. Bundan daha fazla nasıl politik istikrar olabilir” diye konuştu.

 HALKIMIZ TERCİHİNİ ORTAYA KOYDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 30 Mart seçimlerinde Türk halkının tercihini ortaya koyduğunu ve Türkiye’nin siyasi istikrarının sürmesi yönünde karar verdiğini belirterek, “17 Aralık sürecinden sonra sevinenler var. Şu an Moody’s 120 milyar dolarlık hasarın not görünümünü yapıyor. Biz buna katılmıyoruz. Kimse Türkiye’nin siyasi istikrarını bozamaz” dedi.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23