• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mobilya sektörü 6 milyar dolar ihracat hedefi koydu

Yeniakit Publisher
2013-03-16 20:19:00 - 2013-03-16 20:22:15
Mobilya sektörü 6 milyar dolar ihracat hedefi koydu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 6. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye olarak ihracatta şampiyonlar liginde oynamak istediklerini belirterek, “Mobilya sektörünü şu anda en sevimli kılan net ihracatçı olması. Geçen yıl

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen “6. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, “10 yıl önce Türkiye’deki milli gelir sadece 230 milyar dolardı. 1 Nisan’da 2012 rakamları açıklanacak. Ve göreceğiz ki Türkiye 2012 yılında 800 milyar dolara yakın bir milli gelirle karşılaşacak” dedi. Çin’in bugün dünyanın ihracat lideri olduğunu hatırlatan Çağlayan, geçen yıl dünyadaki 150 milyar dolarlık mobilya ihracatında Çin’in payının yaklaşık 39-40 milyar dolara yakın olduğunu ifade etti.
Bu konuda Almanya’nın yaklaşık 13 milyar dolarlık ihracat rakamı ile ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Çağlayan, “Dünya mobilya ihracatındaki ilk 3 ülkeye baktığınız zaman, bu ülkeler genel ihracatta da ilk 10’a giren ülkeler. Biz de artık yükte hafif, pahada ağır şeyler yapalım derken, katma değeri yüksek ürünler yapmamız gerektiği konusunda mutabakat sağlamış durumdayız” şeklinde konuştu.
MOBİLYA SEKTÖRÜ NET İHRACATÇI
Türkiye’nin mobilya sektöründe gelmiş olduğu noktanın sevindirici olduğunu söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti: “Sektörü en önemli kılan olaylardan biri, dolaylı olarak 500 bin kişiye sağlamış olduğu istihdam değil. Sektörü başarılı kılan en önemli hizmetlerden biri, mobilya iç pazarının yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olması değil. Mobilya sektörünü şu anda bana göre en sevimli kılan, mobilya sektörünün net ihracatçı bir sektör olması. Sektörün yaptığı ihracat, ithalatından çok daha fazla. Yani bir şekilde ülkeye döviz getiren bir sektör olması. Geçen yıl mobilya sektörünün yaptığı 1,9-2 milyar dolarlık ihracat rakamı Türkiye açısından önemli, ama yetmez. Sektörün 2023 yılı için koyduğu 6 milyar dolarlık hedefi mutlaka yakalaması gerekir. Bundan 10 yıl önce sektörün ihracatı sadece 292 milyon dolar idi. Bugün gelinen seviyede mobilya ihracatı 6 katından fazla artmıştır.”
BÜYÜKEKŞİ: SEKTÖR HEDEF BÜYÜTTÜ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, mobilya sektörünün 2023 yılı için kendisine 6 milyar dolarlık bir hedef koyduğunu belirtti. Büyükekşi,  tasarım yarışmalarının ihracat için çok önemli olduğunu vurguladı. Firmaların tasarıma büyük destek verdiğine işaret eden Büyükekşi, TİM’in son dönemde Ar-Ge’ye, tasarıma, inovasyona ve markaya destek verdiğini, bunun sebebinin de katma değeri artırabilmek olduğunu dile getirdi. Mobilyanın kendileri için önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, mobilya sektörünün 2023 yılı için kendisine 6 milyar dolarlık bir hedef koyduğunu ifade etti. Yarışmaların önemine değinen Büyükekşi, bu sebeple genç beyinleri takdir ettiklerini, genç beyinlerin yapacakları çalışmalarda motive edilmesi gerektiğini belirtti.
YARIŞMADA 80 BİN LİRA ÖDÜL DAĞITILDI
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, TİM işbirliği, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizatörlüğü, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkısıyla bu yıl altıncısı düzenlenen yarışmaya, 942 başvuru oldu. Fransa, İtalya, Almanya ve KKTC’den de başvuruların olduğu yarışmada bu yıl toplam 80 bin lira ödül dağıtıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23