• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mihrimah Sultan Camii ibadete açıldı

Yeniakit Publisher
2014-01-31 19:50:50 - 2014-02-01 10:48:22
Mihrimah Sultan Camii ibadete açıldı

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii, restora edildikten sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı bir törenle yeniden ibadete açıldı. Arınç, Mihrimah Sultan Camii’nin sadece Üsküdar’ın değil, Türkiye’nin en güzel eserlerinden biri olduğunu söyledi

HABER MERKEZİ - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ibadete açıldı. Cuma namazı öncesi cami avlusunda düzenlenen törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sadece Üsküdar’ın değil, ecdattan intikal eden İstanbul’un, Türkiye’nin en güzel eserlerinden Mihrimah Sultan Camii’nin restore edildiğini söyledi.  
 
Arınç, yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmasını yapanların, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının, kurul üyelerinin çalışmalarıyla caminin aslına, orijinal noktasına geldiğini dile getirerek, caminin Mimar Sinan’ın şaheserlerinden olduğunu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızları Mihrimah Sultan adına yapıldığını ve inşaatının 8 yıl sürdüğünü anlattı. Caminin 2 minaresi ve 6 kubbesiyle bir estetik ve zarafet şaheseri olduğunu belirten Arınç, caminin İstanbul’u, Üsküdar’ı, Osmanlı’yı anlatan eserlerde referans olarak gösterildiğini kaydetti.

SIRA VALİDE CEDİD’DE

Arınç, sadece bu caminin değil, Süleymaniye, Fatih, Sultanahmet, bütün selatin camilerin yanı sıra mescid ve camilere, medreselere, imaretlere, vakıflara, hanlara, kervansaraylara, binlerce, on binlerce vakıf eserine Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak sahip çıkmaya çalıştıklarını vurgulayarak, bu camiden sonra yakındaki Valide Cedid Camii’nin (Üsküdar Yeni Valide Camii) de restorasyonuna başlayacaklarını, gönüllerinin o caminin de en kısa sürede açılmasından yana olduğunu söyledi.

Atik Valide Külliyesi’nden de bahseden Arınç, bu yapının 24 bin metrekare üzerine medrese olarak inşa edildiğini, yapının daha önce külliye, cezaevi, imam hatip lisesi olarak kullanıldığını anlattı. Arınç, “Biz orayı 100 trilyona yakın bir masrafla yeniden restore ediyoruz ve orayı Fatih Sultan Mehmet Üniversitemizin fakülteleri ve yüksek okulları için hazırlıyoruz. Çok güzel bir restorasyon ilerliyor. Ne mutlu orada öğretim üyesi ve öğrenci olarak görev yapacaklara. Gerçekten ilim orada tahsil edilir, ilim orada öğretilir” diye konuştu.

11 yılda 3 bin 500 eser restore edildi

Arınç, 11 yılda 3 bin 500 eseri restore ettiklerine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar 3 katrilyon masraf yaptık. 70 binden fazla insana istihdam sağladık. Sadece tarihe, vakfa olan borcumuzu yerine getirmedik. Türkiye’nin ekonomisine de önemli hizmetler yaptık. Gün geldi Süleymaniye’ye 40 trilyonun üzerinde masraf ettik. Vakıfları ayakta tutmak, yaşatmak, geliştirmek bizim görevimizdir. Eğer biz de yaptığımız işlerle milletimizden bir takdir ve teşekkür görüyorsak ve asıl maksat Allah’ın rızasını kazanmaksa bu yolda hizmete devam edeceğiz.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23