• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meyve Üretiminde sevindirici artış

Yeniakit Publisher
2013-11-10 13:21:21 - 2013-11-10 13:29:02
Meyve Üretiminde sevindirici artış

TZOB Başkanı Bayraktar: Türkiye yıllık 14.4 milyon tonla meyve üretiminde dünyada 10. sırada

 TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Meyve üretim alanı 2000-2012 döneminde yüzde 24, üretim yüzde 34,2 arttı"

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, meyve zengini Türkiye’de üretim alanlarının da genişlediğini belirterek, "Meyve üretim alanı 2000-2012 döneminde yüzde 24, üretim yüzde 34,2 arttı" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, meyvelerin yüksek oranda su, yaşam için önem arz eden mineraller, düşük oranda protein, karbonhidrat ve yağ içermeleri nedeniyle sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olduğunu kaydetti. 

Meyvelerin bünyelerinde antioksidanlar, bitkisel kimyasallar, diyet lifi gibi yararlı bileşenleri içermeleri nedeniyle de kronik hastalıklara karşı koruyucu özellik taşıdığını hatırlatan Bayraktar, meyvelerin vücudun zararlı maddelerden temizlenmesini de sağladığının altını çizdi.  

Meyveciliğin istihdam, katma değer ve ihracat açısından da tartışılamayacak potansiyel barındırdığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"2000 yılında 24 milyon 765 bin 680 dekar olan toplu meyveliklerin alanı, 2012 yılında 30 milyon 706 bin 492 dekara, zeytin, çay, baharat bitkileri dahil 13 milyon 421 bin 100 ton olan üretim ise 2012 yılında 18 milyon 12 bin 990 tona çıktı. Bu dönemde kişi başına meyve üretimi 209 kilogramdan 241 kilograma ulaştı."

- Üretimde Çin 1, Türkiye 10'uncu sırada

Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik yapı ve iklim özellikleri bakımından bazı tropik türler dışında birçok meyve türünün yetiştirilmesine elverişli olduğunun altını çizen Bayraktar, dünya üzerinde kültürü yapılan 138 meyve türünden, subtropik meyve türleri de dahil olmak üzere 75'inin Türkiye'de yetiştirdiğini kaydetti.

Bu kadar zengin çeşitliliğin dünyada hiçbir ülkede bulunmadığını ifade eden Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2011 yılı verilerine göre dünyada 56,6 milyon hektar alanda, 637,6 milyon ton meyve üretiliyor. Çin, 131,8 milyon tonluk üretimle birinci sırada ve dünya meyve üretiminden yüzde 20,7'lik pay alıyor. 

Çin'i 74,8 milyon ton üretim ve yüzde 11,7 payla Hindistan, 41 milyon ton üretim ve yüzde 6,4 payla Brezilya, 27,1 milyon ton üretim ve yüzde 4,25 payla ABD izliyor. Beşinci sırada 17,4 milyon ton üretim yüzde 2,72 payla İtalya, altıncı sırada 17,2 milyon ton üretim ve yüzde 2,7 payla Endonezya, yedinci sırada 16,2 milyon ton üretim ve yüzde 2,54 payla Meksika, sekizinci sırada 16,1 milyon ton üretim ve yüzde 2,53 payla Filipinler, dokuzuncu sırada 15,6 milyon ton üretim ve yüzde 2,45 payla İspanya, onuncu sırada 14,4 milyon ton üretim ve yüzde 2,3 payla Türkiye bulunuyor."

- "Kapama bahçeler meyve üretimini ve kalitesini artırdı"

Dünyanın en eski meyve kültür alanlarından Türkiye'de meyveciliğin, son yıllarda birçok kesimin ilgisini çektiğini belirten Bayraktar, bu konuda büyük bir gelişim yaşandığına dikkati çekti. 

Kapama bahçe tesislerinin artması, plantasyonlarda elma, armut gibi meyve türlerinin yanı sıra kiraz, vişne, erik, şeftali gibi türlerde de dünyada yaygın olarak kullanılan bodur ve yarı bodur anaçlarla bahçelerin kurulmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Bayraktar, "Modern meyveciliğe geçişte önemli adımlar atılmıştır. Bu durum yetiştirilen meyvelerin üretim miktarı ve kalitesinin artmasını sağlamıştır" ifadesini kullandı.

Tekniğine uygun bir yetiştiriciliğin yapılması ve verimli bir üretimin gerçekleştirilmesi bakımından kapama bahçelerin büyük önem taşıdığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Kapama bahçelerde, dekara dikilen ağaç sayısının fazla olması nedeniyle dekardan daha fazla ürün alınabilmektedir. Bahçelerde hastalık ve zararlılarla mücadele daha kolay ve etkilidir. Budama, sulama, gübreleme gibi kültürel işlemlerin yanı sıra hasat işlemleri de daha kolay yapılabilmektedir. İç ve dış pazar değeri yüksek kaliteli meyve üretimi artmaktadır. Değişen pazar koşullarına göre üretimi yönlendirmek daha kolay olabilmektedir. Kapama bahçelerin yaygınlaşması üreticilerimizin teknik bilgi düzeyini arttığı gibi, tarım danışmanı hizmeti alan üretici sayısının da artmasını sağlamaktadır."

- "Hedef sadece üretim artışı olmamalı"

Kapama bahçelerle birlikte girdi maliyetleri, örgütlenme, pazarlama, paketleme ve sevkıyat konularının sektörün geleceği açısından hayati önemde olduğunu kaydeden Bayraktar, "Tabii burada da konu üretimin nasıl değerlendirileceğine geliyor. Çeşitli tahminlere göre yetiştirilen meyvenin dörtte biri fiyat, paketleme ve sevkıyat sorunları yüzünden tüketiciye ulaşmadan çöpe gidiyor, milyarlarca lira kaybediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Hedef sadece üretim artışı olmamalı, artan üretimin nasıl pazarlanacağı, fiyat istikrarının nasıl sağlanacağı üzerinde de önemle durulmalıdır" ifadesini kullanan Bayraktar, fiyat istikrarının sağlanmasının çiftçiler için "olmazsa olmazlardan biri" olarak nitelendirdi. 

Bayraktar, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi, meyveciliğin ülke ekonomisine ve üreticilere olan katkısının artırılmasının en büyük temennileri olduğunu da kaydetti. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23