• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, hangi vakitte kılınır? Mevlid Kandilinde okunacak sureler ve dualar nelerdir?

Yeniakit Publisher
2022-10-07 10:17:00 - 2022-10-07 10:32:13
 Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekattır, hangi vakitte kılınır? Mevlid Kandilinde okunacak sureler ve dualar nelerdir?

Mevlid Kandilinde dualar, Peygamberi Hz. Muhammed'in doğum gecesinde Nebi'yi yâd etmek, ona salât-selâm getirmek isteyenler tarafından okunacak. Bu özel gecede afv ü mağfirete nail olmak isteyenlerin yapması gereken önemli bir takım ibadetler vardır. Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır? sorusunun cevabı, Peygamber efendimizin doğum günü münasebetiyle ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Mevlid Kandili bu sene 7 Ekim Cuma günü ülke genelinde ibadetlerle ihya edilecek. camilerde dualar edilip salavatlar okunacak. Peki Mevlid kandili namazı kaç rekattır, hangi vakitte kılınır? Mevlid Kandili'nde hangi ibadetleri yapmalıyız? İşte Mevlid Kandilinde okunacak dualar ve sureler ve diğer detaylar..

Mevlid Kandili 7 Ekim 2022 Cuma günü idrak edilecek. Bu kutlu gecede yapılması tavsiye edilen ibadetler arasında Mevlid kandili namazı da yer alıyor. Peki Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır? Mevlid kandili namazı hangi vakitte kılınır, kaç rekat? İşte namaz sırasında okunacak dualar...

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum günü olan bu mübarek gecede bazı ibadetlerin yapılması tavsiye edilmiştir. İslam aleminin en mübarek günlerinden biri olan Mevlid Kandili'nde dualar edilip salavatlar okunacak. Kandil namazı olarak da bilinen tesbih namazı da bu kutlu gecede yapılması tavsiye edilen en önemli ibadetleri arasında yer alır. Peki Mevlid Kandili namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte detaylar...

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI NEDİR?

Mevlid Kandili'nde kılınan tesbih namazı "Mevlid Kandili namazı" olarak adlandırılsa da bu namaz diğer kandillerde kılınan namazın aynısıdır. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) amcasına tavsiye buyurduğu bu namaz, Mevlid Kandili'nde de kılınmakta ve kılan kişiye bolca sevap kazandırmaktadır. Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, tesbih namazının 4 rekat kılınacağını belirtmektedir.

KANDİL NAMAZI SAAT KAÇTA, NE ZAMAN KILINACAK?

Mevlid kandili tesbih namazı saat olarak akşam ya da yatsı namazından sonra kılınabilir.

MEVLİD KANDİLİ TESBİH NAMAZI DUASI

Mevlid Kandili gecesinde günahların affına vesîle olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır. Kandil gecesi bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezbere bilmek gerekir.

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" Tesbih namazında her rekatte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Mevlid Kandili namazı (Tesbih namazı) dört rekât olup şöyle kılınır:

"Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diye niyet edilerek namaza başlanır.

Sübhâneke'den sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir.

Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir.

Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir.

Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur.

İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.

Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Mevlid Kandilinde ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, bu kutlu gecede hangi dua ve sureleri okuyacakları konusunda bilgi edinmek istiyor. Mevlid Kandili, 7 Ekim 2022 Cuma günü idrak edilecek. Peki bu gecenin feyzinden yararlanmak için Mevlid Kandili'nde hangi ibadetleri yapmalıyız? Mevlid Kandilinde okunacak sureler ve dualar

MEVLİD KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLERİ YAPMALIYIZ?

Mevlid Kandili Peygamber Efendimizin (s.a.v) dünyayı şereflendirdiği gündür.

Mübarek gecelerin ihyası ile ilgili özel bir ibadet mevcut değildir. Namaz, tilavet–i Kur'ân, dua gibi bütün ibadet çeşitleri ile gece ihya edilebilir... Mübarek gecelerde kılınan bazı hususi namazlar sünnette mevcut değildir; muteber bir rivayete de istinad etmezler. Bu, "O gecelerde namaz kılmak mekruhtur" anlamına gelmez. Teheccüd ve nafile namazları teşvik eden rivayetler çoktur. Bunların mübarek gecelerde yapılması elbette daha faziletlidir." (Canan, Kütüb–ü Sitte, 3/289).

Kandil gecelerine ait olduğu kaydedilen namazları da ayrıca kılmakta bir sakınca yoktur.

 MEVLİD KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
1. Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir ve tesbih çekilmeli.

8. Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

MEVLİD KANDİLİNDE OKUNACAK SURELER VE DUALAR

Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

Sonra: "Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur

Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:

Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.

Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

"Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym."

100 kere: Salevat-ı şerife,
500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.

100 kere: Salevat-ı şerife, okunur.

7 Ekim Cuma günü akşam namazı saat kaçta?

-İstanbul 18:45
-Ankara 18:30
-İzmir 18:54
-Bursa 18:45

2022 07 Ekim Diyanet Cuma Hutbesi konusu: Her hafta Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma hutbesinin bu haftaki konusu ‘’Alemlere Rahmet Hz. Muhammed (sas)’’ olarak belirlendi. Cuma namazının sahih olabilmesi için farz olan Hutbeyi dinlemek Müslümanlar için büyük önem taşıyor.

İlginizi çekebilir → Cuma hutbesi konusu Diyanet: 30 eylül 2022 Cuma hutbesi duaları | Bu haftanın cuma hutbesi konusu ne? → TIKLAYINIZ

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23