• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merkez'de temizlik sürecek

Yeniakit Publisher
2014-06-13 12:39:00 -
Merkez'de temizlik sürecek

Paralel Yapı'nın çöreklendiği kurumlardan olan Merkez Bankası'ndaki 5 yöneticinin görev yerinin değiştirilmesiyle başlayan operasyonun sürmesi bekleniyor.

Faiz kararlarıyla eleştirilen Merkez Bankası'nda paralel temizlik 5 üst düzey yönetici ile başlarken; operasyonun süreceği konuşuluyor. Değişikliğin her kademede olacağı ifade ediliyor.

Paralel yapının finans ayağına yönelik ayıklama operasyonu sürüyor. Sıra, faiz kararlarıyla eleştirilen Merkez Bankası'na geldi. Önceki gün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın özel kaleminin de bulunduğu 5 üst düzey isim görevden alınırken, görev değişikliklerinin bunlarla sınırlı tutulmayacağı, operasyonun devam edeceği konuşuluyor. Merkez Bankası'nda 2 başkan yardımcısının, bazı genel müdür yardımcılarının, bazı şube müdürlerinin, banknot matbaasından bazı yöneticilerin de görevden alınacağı iddia ediliyor. Bu arada Banka Meclisi'nin de yenilenmesi bekleniyor. Para Politikası Kurulu'nda (PPK) da değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Paralel yapıya ilişkin kapsamlı incelemede faiz politikasında da 'paralel oyun' olduğu ortaya çıkmıştı. Merkez Bankası'nda bazı üst düzey görevlilerin paralel yapıya hizmet ettiği iddiaları gündeme gelirken, PPK'da da değişiklik bekleniyor. Kurul'un faiz artış kararlarında mutlak uyum bulunmadığı biliniyor. Merkez Bankası Banka Meclisi önceki akşam üstü yaptığı toplantıda, İletişim ve Dışilişkiler Genel Müdürü Tuğrul Gürgür, Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Cihan Aktaş, İletişim ve Dışilişkiler Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Orman, Özel Kalem Müdürü Ömer Erdoğan ile Eğitim Müdürü Mehmet Sönmez'i görevden almış, bu kişileri danışmanlık ve uzmanlık kadrolarına geçirmişti. Görevden alınan isimlerin yine bankada maaş alıp etkin bir şekilde yer alması ise eleştirilere sebep oluyor. Bu isimlerin yerine yeni atamaların ise kısa sürede yapılacağı belirtiliyor.

81 İLİN NABZI TUTULACAK

Merkez Bankası, yeni dönemde yasal değişikliğe gerek kalmadan 81 ilin nabzını tutarak daha gerçekçi bir faiz politikası izleyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yetti artık" eleştirisine, iş dünyası da destek veriyor. Merkez Bankası, geçen yıl 21 ilde başlattığı reel sektöre yönelik saha çalışmasının kapsamını genişletti. Faiz politikasında enflasyon gerekçesine sığınan Merkez Bankası, 21 pilot bölgenin ardından 81 ilin nabzını tutacak. Başbakan Erdoğan'ın, hükümetin büyüme, istihdam, tasarruf, yatırım, üretim başta olmak üzere ekonomik büyüklüğün esas alındığı mesajı dikkate alınacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23