• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merkez faizi indirmeli

Yeniakit Publisher
2014-04-05 07:32:00 - 2014-04-05 07:24:02
Merkez faizi indirmeli

Başbakan Erdoğan’ın, ‘Merkez Bankası toplansın, faizleri düşürmeli” açıklamasını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, gelecek dönemde para değerleriyle ilgili bir türbülans ve kırılganlık beklemediklerini dolayısıyla Merkez Bankası’nın Türkiye’yi rahatlatması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin menfaatini düşünen hiç kimsenin faizlerin yüksek olmasından mutlu olmayacağını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Çünkü yüksek faiz düşük yatırım demektir. Merkez Bankası elindeki argümanları değerlendirerek ülkeyi rahatlatmalı. Çünkü olağanüstü dönem geride kaldı. Türkiye ekonomisinin hedef alındığı dönemde yapılan faiz artırımı beklentilerin üzerindeydi. Bu durum Türkiye’nin katlanmak zorunda kaldığı bir maliyeti ortaya çıkardı. Sonuç olarak Başbakanımızın bu sözünü destekliyorum” dedi.

KIRILGANLIK BEKLEMİYORUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde İstanbul basını ile buluşan Bakan Zeybekci, Türk Lirası’nın 2014 yılındaki kaybı bir haftada geri aldığını da belirterek, “Artık Türkiye’de 30 Mart seçimlerinin beklentilerin de çok daha üzerinde, siyasi ve ekonomik istikrar mesajı vermesinin de etkisiyle, para değerleriyle ilgili bir türbülans ve negatif kırılganlık beklemiyoruz” diye konuştu.

KAZANÇLI ÇIKMAK İSTİYORUZ

İhracatı artırmak için çalıştıklarına işaret eden Zeybekci, Türkiye’nin ekonomik olarak şu andaki en önemli hedeflerinden birinin ihracatı artırarak milli büyümenin sağlanması olduğunu anlattı. Bakan Zeybekci, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için, ihracatın artırılmasının önemine dikkati çekti. Zeybekci, küresel ekonominin, iktisadi ve siyasi belirsizliklerin devam ettiği bir dönemden geçtiğini belirterek, “Türkiye, dış ticaretini kuvvetlendirerek, küresel likiditenin azaldığı bir dönemden kazançlı çıkmak istiyor” dedi.

ETKİN EKONOMİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Cari açığa yönelik önlemlerin uygulanmaya devam edeceği bilgisini veren Bakan Zeybekci, “2014 yılında Orta Vadeli Program kapsamında oluşturulan hedefimiz, Cari Açık/GSYH oranının yüzde 6,4’e düşürülmesi. Şu andaki algılarımızla bunun daha iyi olacağı yönünde beklentilerimiz var” dedi. Türkiye’nin cari açık probleminin yanı sıra diğer probleminin Ar-Ge ve inovasyon konularında olduğunu söyleyen Zeybekci, “2014 itibariyle Türkiye’nin edilgen ekonomiden etkin ekonomi dönemine geçme zamanı geldi” değerlendirmesini yaptı.

GÜMRÜK BİRLİĞİ’NE MÜZAKERE ŞART

Türkiye’nin Avrupa ile olan ticaretinde haksızlığa uğramaması için Gümrük Birliği’nin yeniden müzakere edilmesinin sağlama noktasında kararlı oldukların da vurgulayan Bakan Zeybekçi, AB’nin üçüncü taraflarla Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) yapmaya çalışırken Türkiye’nin hükümranlık haklarını gözardı etmesine asla müsaade etmeyeceklerini kaydetti. Zeybekci, “Türkiye bugün ABD ile derin ve kapsamlı bir STA müzakere etmeye hazırdır. Biz de Ekonomi Bakanlığı olarak bu konudaki etki analizi çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

KUR DENGEYE GELİYOR

Altmışa yakın gazetecinin katıldığı basın toplantısında konuşan Nihat Zeybekci, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ihracatının artışına ilişkin çok olumlu gelişmeler yaşanacağı öngörüsünde bulunarak, “Gerek ihracat, gerek dış ticaret açığımızda, gerekse dolaylı olarak cari açığımızda sürpriz, çok önemli yönde gelişmeler olacağına inanıyoruz. TL’nin dolar karşısındaki değerinin dengeye oturması, dış talepli dış büyümeyi destekleyecek” ifadesini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23