• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Merkez Bankası faizin düşüşünü tahrik etsin!

Yeniakit Publisher
2014-06-07 08:01:00 - 2014-06-06 23:06:55
Merkez Bankası faizin düşüşünü tahrik etsin!

Piyasa göstergelerinin faizlerin aşağı yönlü hareketine ışık tuttuğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası’nın piyasanın önünü açması ve yol göstermesi için proaktif davranmasını istedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Piyasa şu anda faizi aşağıya doğru algılıyor. Merkez Bankamız piyasayı arkadan takip etmesin, piyasanın önüne düşsün. Aşağıya doğru gidişi tahrik etsin” dedi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan toplantıda konuşan Zeybekci, aradan geçen zamanda Türkiye’nin IMF’e olan borçlarını ödediğini, hatta borç veren ülkeler arasına girdiğini hatırlattı.

FAİZİ KİMSE İSTEMİYOR

Zeybekci, Merkez Bankası’nın faiz oranlarına dair kararlarına ilişkin olarak faizin yüksek olmasını ülkede hiç kimsenin istemeyeceğini belirtti.

Yüksek faiz demek üretim yapmamak, büyümemek olduğunu dile getiren Zeybekci, “Faizleri bu seviyede tutarsanız dünyadan Türkiye’ye doğru sıcak para akışını tahrik etmek demek. Piyasa şu anda faizi aşağıya doğru algılıyor. Merkez Bankamız piyasayı arkadan takip etmesin, piyasanın önüne düşsün. Aşağıya doğru gidişi tahrik etsin” dedi.

Zeybekci, kapatılması veya satılması konusunda baskı yapılan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası’nın değerlerinin aradan geçen sürede dünya ölçeğinde büyüdüğünü aktardı. Marmaray, İstanbul’a üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi dev projelerin önemine işaret eden Zeybekci, öte yandan, enerji alanında çok önemli yatırımların yapıldığını söyledi.

CESARETLENMELİ

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme programının başlayacağına ilişkin açıklamalarını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu da Merkez Bankamızın faiz indirimi ile ilgili cesaretini artıracaktır. İnşallah önümüzdeki dönemde faiz indirimiyle ilgili adımları göreceğiz. Faiz yatırımın önündeki en büyük engeldir” ifadesini kullandı.

ÇOK ÜZÜLECEKLER

Türkiye’nin büyümesine yönelik olumsuz eleştirileri hatırlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “İlla diyorlar ki Türkiye yüzde 2 büyüyecek. Yakında bu yılın ilk çeyrek rakamları açıklanacak. Maalesef çok üzülecekler, çok üzgünüm. Çok üzülecekler, kahrolacaklar, ne yapalım. Türkiye yüzde 4-4,5’in de üzerinde büyüyecek. Biz değil onlar revize edecek” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23