• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Memleketlerinde de kaybettiler

Yeniakit Publisher
2014-08-12 08:30:00 - 2014-08-12 08:14:46
Memleketlerinde de kaybettiler

‘Çatı’ projesinin mimarları Gülen, Aydın Doğan, Bahçeli kendi memleketlerini bile Erdoğan’a kaptırdı! Rakibi İhsanoğlu’nun memleketi Yozgat’ta yüzde 10’luk oy artışıyla birinci çıkan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’deki oylarını ise 5 puan arttırdı. Erdoğan ayrıca Destici’ye rağmen Sivas’ta, Kamalak’ın memleketi Maraş’ta ve Demirtaş’ın memleketi Elazığ’da da birinci çıktı.

EROL METİN / ANKARA - 12 yılda girdiği her seçimi kazanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk defa halk oylamasıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi ilk turda göğüsleyerek, Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan’ın aldığı yüzde 52 civarındaki oy oranı, halkın şer odaklarının dayatmalarına boyun eğmediğini ve ithal edilen monşer adaya itibar etmediğini ortaya koydu. ‘Çatı’ projesinde yer alan partilerin tabanları bile birtakım şer güçler ile içerideki işbirlikçilerince bitirilmeye çalışılan Erdoğan lehine oy kullandı. İrili ufaklı 14 partinin ve paralel yapının açık desteğine rağmen oyların yüzde 38.4’ünü alan Ekmeleddin İhsanoğlu, kendisini sahaya sürenleri hayal kırıklığına uğrattı. Ancak başarılı olduğunu savunan İhsanoğlu’nun “İhsanoğlu tanınmıyor, siyasetten anlamıyor’ diyenlere ithaf olunur, yüzde 40’a yakın sonuç. O bakımdan ‘bu yolda galip sayılır mağlup’ diye bir söz vardır” şeklindeki sözleri, “pişkinliğin zirvesi” olarak değerlendirildi. 14 partinin toplam oy oranı, Erdoğan’ın “40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta olmaz” sözünü de bir kez daha doğrulamış oldu.

CHP VE MHP’LİLER EKMEL’İ KABULLENMEDİ

İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranının, CHP ve MHP’nin 30 Mart yerel seçimlerinde aldığı oylardan daha düşük olduğu görülüyor. Bu tablo, özellikle MHP tabanının Erdoğan’ı tercih ettiğini işaret ediyor. 10 Ağustos’ta gerçekleşen seçimlerde katılımın düşük olmasının sebebi olarak ‘CHP Genel Müdürü’ Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gösteriliyor. Her iki liderin kapalı kapılar ardında, kimseye danışmadan adaylığında karar kıldıkları İhsanoğlu konusunda kendi parti örgütlerini ve tabanlarını ikna edemediği kaydediliyor. Sandık başına gitmeyenlerin çoğunun başta CHP seçmenleri olmak üzere, çatı projesinde yer alan partilerin seçmenleri olduğu vurgulanıyor. Çatıcı partilerin seçmenlerinin önemli bir bölümünün boykot kararı aldığının altı çiziliyor. Kimseye danışmadan İhsanoğlu’nun adaylığını ilan eden liderlerinin tavrına isyan eden birçok seçmenin ise tepki olarak HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’a oy verdiğine dikkat çekiliyor. Yine CHP ve MHP’nin güçlü olduğu sahil şeridinde İhsanoğlu’nun oy kaybına uğradığı görülüyor.

YİNE MATEMATİKTEN ÇAKTIN SAYIN BAHÇELİ!

Diğer taraftan Bahçeli’nin matematik hesabının Cumhurbaşkanlığı seçiminde de tutmadığı görülüyor. CHP, yerel seçimlerde yüzde 26.45 oranında oy almıştı. MHP’nin oy oranı ise yüzde 17.76’ydı. Her iki partinin oy toplamı yüzde 44.21’di. Ancak diğer partilerin desteğine rağmen İhsanoğlu yüzde 38.4 oranında kaldı. Hesapları tutmayan Kılıçdaroğlu ile Bahçeli’yi zor günlerin beklediği belirtiliyor. Özellikle CHP’de genel başkanlık tartışmasının alevleneceğine işaret ediliyor.

ÇATICILARIN MEMLEKETLERİ DE FETHEDİLDİ

Türkiye genelindeki en yüksek oy oranına yüzde 80 civarında memleketi Rize’de ulaşan Erdoğan, İhsanoğlu projesinin mimarlarının memleketlerinde de oylarını arttırarak ipi göğüsledi. Erdoğan, paralel yapının lideri Fetullah Gülen’in memleketi Erzurum’da yüzde 69 oranında destek gördü. İhsanoğlu ise yüzde 18’de kaldı. AK Parti’nin 30 Mart yerel seçimlerinde Erzurum’da aldığı yüzde 59’luk oy oranı baz alındığında, 10 Ağustos’ta Erdoğan’a verilen desteğin 10 puan arttığı anlaşılıyor. Erdoğan, rakibi İhsanoğlu’nun memleketi Yozgat’ta yüzde 65.78 oranında oy aldı. İhsanoğlu ise kendi memleketinde ancak yüzde 33 destek buldu. Erdoğan’a Yozgat’ta verilen desteğin 30 Mart seçimlerine göre yüzde 10 civarında yükselmesi dikkatlerden kaçmadı. Çıkan bu sonuçlar, ‘Yozgatlıların İhsanoğlu’nu hemşehrileri olarak görmedikleri ve siyaset mühendislerinin oyuncağı haline gelen İhsanoğlu’na tepkili oldukları’ şeklinde yorumlandı. MHP lideri Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de de Erdoğan (yurtdışı oyları da katıldığında) birinci çıktı. Boykot kararı alan Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın memleketi Kahramanmaraş’ta Erdoğan, yüzde 71’le ilk sırada yer aldı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin İhsanoğlu’na yönelik destek çağrısı da tabanda karşılık bulmadı. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun memleketi Sivas, yüzde 70’lik oy oranıyla Erdoğan isminde karar kıldı. İhsanoğlu’nu sahaya süren isimlerden biri olduğu deşifre olan Aydın Doğan’ın memleketi Gümüşhane’de de Erdoğan yüzde 75 oy alırken, İhsanoğlu ise yüzde 23’de kaldı. Yine HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ın memleketi Elazığ’da da Erdoğan birinci çıktı. CHP’nin ‘Genel Müdürü’ Kılıçdaroğlu ise memleketi Tunceli’de birinciliği Demirtaş’a kaptırdı. Yerel seçimlerle karşılaştırıldığında Tunceli’den Erdoğan’a verilen desteğin 5 puan arttığı görülüyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23