• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meclis’te tarihi gün

Yeniakit Publisher
2013-10-30 23:23:23 - 2013-10-31 03:36:02
Meclis’te tarihi gün

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün tarihi bir güne tanıklık edecek. Hac görevlerini eda ettikten sonra hayatına başörtülü olarak devam etmeyi tercih eden AK Partili Sevde Beyazıt Kaçar, Gülay Samancı, Nurcan Dalbudak ve Gönül Bekin Şahkulubey, bugün açılacak Meclis’e başörtülü olarak girecek. Bugün; 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı ilk defa gerçek anlamda hayata geçirilecek. Başörtülüler, 79 sene sonra, kazandıkları seçilme hakkına sahip olacak.

MEHMET ÖZMEN/İSTANBUL - Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün tarihi bir güne tanıklık edecek. Hac görevlerini eda ettikten sonra hayatına başörtülü olarak devam etmeyi tercih eden AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak ve AK Partili Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey bugün açılacak Meclis’e başörtülü olarak girecek.

Bugün; 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı, bir defa gerçek anlamda hayata geçirilecek. Başörtülüler, 79 sene sonra kazandıkları seçilme hakkına sahip olacak. 

“BAŞÖRTÜLÜ VEKİLLERİN MECLİS’E GİRMESİ OLMASI GEREKEN BİR DURUM”

Eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, “Baştan beri ifade ettiğimiz gibi ülkemiz normalleşme süreci yaşıyor. Aslında başörtüsü yasağı diye bir engelleme, tüzükte bir düzenleme de yok. Başörtülü milletvekillerinin Meclis’e girmeleri olması gereken bir durumun gerçekleşmesidir. Olağanüstü bir olay gibi değerlendirmemek gerekir, doğal bir haktır. Başı açık arkadaşlarımızın da kapalı arkadaşlarımızın da en doğal hakkına herkes saygılı duymalı. Herkesin sağduyuyla yaklaşacağını düşünüyorum. O dönem farklı bir dönemdi, kıyaslamamak gerekir. Hangi partiden milletvekili arkadaşlarım olursa olsun olayı itidalle karşılayacaklarını düşünüyorum” dedi.

“BUGÜN HAMD VE ŞÜKÜRLE KARŞILANACAK ÖNEMLİ BİR GÜN”

AK Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı avukat Özlem Zengin Topal da, Türkiye’de şu anda bir kadının başörtülü olarak milletvekili seçilmesinin ve Meclis’e girmesinin önünde hiçbir engelin olmadığını, bugünün sabırla beklenmiş bir gün olduğunu belirterek, “Bu kadar sabırla, duayla, aynı zamanda Allah rızası için başını örten kadınların artık dualarının kabul olduğu, nihayet bulduğu, bir tevazu, bir şükür, bir hamd günü olarak görmek istiyorum. Bugünü hamdla karşılanacak, fevkalede önemli bir gün olarak görüyorum” dedi.

“BUGÜN TARİHİ BİR GÜNDÜR”

Başörtüsü yasağını eleştirdiği gerekçesiyle, kapatılan Fazilet Partisi’nde siyaset yaptığı dönemde yasaklı duruma getirilen Hatay eski Milletvekili Mehmet Sılay, “Bugün tarihi bir gün. Bedel ödedik, ne kadar geç olsa da adalet tecelli ediyor. Çünkü o dönemde yaşama özgürlüğüne müdahale edilerek Merve Kavakçı Meclis’ten kovulmuştu. Kavakçı’nın yasaklanmasıyla ona oy veren 100 bin insan yasaklanmış ve hatta Türkiye’den atılmıştır. O dönemde Ecevit hayatının en büyük gafını yapmış ve Merve Kavakçı’nın başörtülü olarak yemin etmesini eleştirmiş ve ‘Burası, devlete meydan okunacak yer değildir’ sözleriyle insanlık dışı davranış sergilemişti. Diğer taraftan tabii Mesut Yılmaz ‘Meclis’i yarasalara mı bırakacağız’ demişti. Merve Kavakçı’ya karşı gösterilen tepki Türkiye Cumhuriyeti’ne 50 yıl zaman kaybettiren Süleyman Demirel gibi bir dinozor tarafından istenmişti” ifadelerini kullandı.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23