• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Meclis’te akil insanlar komisyonu

Yeniakit Publisher
2013-04-03 20:40:00 - 2013-04-03 20:41:18
Meclis’te akil insanlar komisyonu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) çözüm sürecine ilişkin bir araştırma komisyonu kurulacak. AK Parti, Meclis Başkanlığı’na başvurarak çözüm sürecini değerlendirmek ve süreçle Meclis’in sağlıklı şekilde irtibatını kurmak amacıyla araştırma komisyonu

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) çözüm sürecine ilişkin bir araştırma komisyonu kurulacak. AK Parti, Meclis Başkanlığı’na başvurarak çözüm sürecini değerlendirmek ve süreçle Meclis’in sağlıklı şekilde irtibatını kurmak amacıyla araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Gelecek hafta kurulması beklenen komisyonla ilgili önergeye AK Parti Grup başkanvekilleri Mahir Ünal, Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı, Mustafa Elitaş ve Ahmet Aydın başta olmak üzere çok sayıda AK Parti milletvekili imza koydu. Komisyonun, akil insanlar komisyonunun Meclis ayağını oluşturacağı belirtildi.
KOMİSYON SÜRECİN MECLİS’LE
İRTİBATINI KURACAK
Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin gerekçesinde Türkiye’nin en yakıcı sorunu haline gelen terör sorununun çözümüne yönelik önemli bir süreç yürütüldüğü belirtilirken, “Çözüm süreci adı verilen bu yeni süreç daha güçlü, daha demokratik, daha özgür, daha huzurlu bir Türkiye hedefinin ileri bir adımıdır” denildi. Meclis’te kurulacak bir araştırma komisyonu ile Meclis’in ve bütün siyasi partilerin çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerinin ve tekliflerinin alınacağı belirtilen gerekçede “Böylece hem TBMM’nin süreçle sağlıklı şekilde irtibatı kurulabilecek, hem de komisyonun yapacağı kapsamlı çalışmalarla Meclis’in ve siyasi partilerimizin görüş, eleştiri, teklif veya çözüme katkıları alınabilecektir” denildi.
SÜREÇ TÜM TOPLUMUN
ÖNÜNDE CEREYAN EDİYOR
Önergenin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Cumhuriyeti devletinin terörü sonlandırmak için bütün enstrümanlar ve mekanizmaların kullanıldığı bir çözüm süreci yönettiğini belirtti. Bu çözüm sürecinin son derece şeffaf bir şekilde bütün toplumun önünde cereyan ettiğini belirten Ünal, “Bizler de terör sorunun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, yüce Meclis’in ve toplumun bilgilendirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması için önerge veriyoruz.” dedi.
KOMİSYON PKK’LILARIN ÇIKIŞINI
GÖZETLEMEYECEK
Önergenin verilmesinden önce muhalefet partileriyle bir temas kurmadıklarını, ancak bundan sonra kurabileceklerini dile getiren Mahir Ünal, Meclis İçtüzüğü gereği komisyona diğer siyasi partilerin de üye vereceğini kaydetti. ‘Partiler ya üye vermezse’ yönündeki soruyu cevapsız bırakan Ünal, komisyonun PKK’lıların ülkeyi terk etmesini gözetlemekle ilgili bir görevinin bulunmayacağını söyledi. Ünal, “Çözüm sürecine TBMM’nin bir araştırma komisyonuyla dahil olması, diğer siyasi partilerin de bu sürece dahil olması, nihayetinde büyük bir sorumluluk ve siyasi bir risk gerektiren bu süreçte herkesin elini taşın altına koymasını sağlamak, elini taşın altına koymasını sağlamak için bu komisyonun kurulmasını öneriyoruz.” diye konuştu.
KOMİSYONUN 4 AY GÖREV
YAPMASI BEKLENİYOR
Meclis Araştırma komisyonları, bir konuyu araştırmak ve sorunları tespit ettikten sonra çözüm önerilerinde bulunmak için kuruluyor. Komisyon tespit ve önerilerini bir raporla kamuoyuyla paylaşıyor. Araştırma komisyonlarının bir yaptırım gücü bulunmuyor, daha çok kamuoyu desteğine dayanıyor. 17 üyeden oluşan komisyon 3 ay görev yapıyor, ancak süre bir ay uzatılabiliyor. Araştırma komisyonlarının tamamına yakını bu bir aylık ek süreyi de kullanıyor. Komisyonlar Ankara dışında da çalışmalar yapabiliyor. Çözüm sürecini değerlendirme komisyonunun da süreçle ilgili yetkili kişi, kurum ve mağdurları dinlemesi bekleniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23