• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MECLİS israfı önlemede örnek olacak

Yeniakit Publisher
2013-08-12 20:17:17 - 2013-08-12 20:19:38
MECLİS israfı önlemede örnek olacak

Dünyada her yıl üretilen gıdanın üçte biri israf edilirken, bu rakam Türkiye için de hiç iç açıcı değil. Türkiye’de her gün 6 milyon ekmek ve yenebilecek binlerce ton yemek çöpe atılıyor. Bu çarkı tersine döndürmek için kampanya başlatan Türkiye Büyük Millet Meclisi, artan yemekleri hasta yakınları ve gençlik merkezine gönderiyor.

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU-
Tokun açın halinden anladığı 11 ayın sultanı Ramazan artık geride kaldı. Yardımlaşma ve dayanışmanın arttığı Ramazan sonrasında ihtiyaç sahiplerinin kapılarını bazı sivil toplum kuruluşları dışında çalan yok.
Fakirler bir ekmeğe muhtaç yaşarken, her gün çöpe atılan milyonlarca ekmek ve tonlarca yemek ise yapılan israfı gözler önüne seriyor. Dünyada her yıl üretilen gıdanın üçte biri israf edilirken, bu rakam Türkiye için de hiç iç açıcı değil. Türkiye’de her gün 6 milyon ekmek ve yenebilecek binlerce ton yemek çöpe atılıyor.
Bu çarkı tersine döndürmek için kampanya başlatan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), artan yemekleri hasta yakınları ve gençlik merkezine gönderiliyor. Projeyle toplumsal duyarlılık oluşturmayı hedefleyen Meclis, şimdiden birçok kurum ve kuruluşun desteğini almayı başardı.
TBMM İSRAFI ÖNLEMEK
İÇİN DEVREDE
Yeni Akit’e proje hakkında açıklamalarda bulunan TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, TBMM idari teşkilatı olarak sosyal projeleri önemsediklerini vurgulayarak, “Bugüne kadar Sosyal Meclis Projesi kapsamında personel arasında giysi, kitap ve oyuncak toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.
Çevre dostu Meclis grubu olarak piknik alanlarında çöp topladık. Fazla Yemekler Kimsesizlere, Artık Yemekler Hayvan Barınaklarına projesi de sosyal projelerimizden bir tanesi. Amacımız TBMM’de israfı en aza, hatta sıfıra indirip hem vatandaşlara, hem de kamu kurumlarına örnek olmak. Artık yemeklerin hayvan barınaklarına gönderilmesi kampanyamız hem kamuda hem de özel sektörde geniş yankı buldu” dedi.
FAZLA YEMEK ARTIK
ÇÖPE DÖKÜLMÜYOR
TBMM Kampusu içerisinde hizmet verilen dört ayrı mutfakta Meclis’in açık olduğu günlerde ortalama 6000-8000 civarında kişiye yemek üretimi yapıldığını hatırlatan Neziroğlu, artan ortalama 300 ile 500 porsiyon arası yemeğin daha önceleri çöpe döküldüğünü ifade etti.
Ankara Valiliğiyle yaptıkları görüşmeler sonucunda çöpe giden yemekleri, Ankara Valiliği Onkoloji hastaları ve yakınlarının kaldığı Elif Pansiyon ile Büyükşehir Belediyesinin Altındağ Gençlik Merkezine göndermeye başladıklarını vurgulayan Neziroğlu, “Böylece hem sosyal yardımlaşmaya katkı yapmayı hem de toplumsal duyarlılığı artırıp israfın önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi.
Projeye başlamadan önce yemekhane girişlerine ve masalara uyarı yazıları koyduklarını hatırlatan Neziroğlu, “Uyarıda ‘tabaklarda kalan yemekleri hayvan barınaklarına gönderiyoruz. Tabaklara peçete, kürdan vb. maddeleri bırakmadığınız için teşekkür ederiz’ şeklinde bir yazı yazıldı.
 Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla artık yemekleri hijyen kaplarda toplayarak hayvan barınaklarına ulaştırıyoruz” dedi.
İSRAFI ÖNLEME
PROJESİ GENİŞ YANKI BULDU
Projeye Cumhurbaşkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu, Kalkınma Bakanlığı, bazı özel okulların da ortak olduğunun altını çizen Neziroğlu, Ankara dışından İzmir ve İstanbul’dan da bazı kuruluşların da projelerine destek verdiklerini ifade etti. Neziroğlu, “Cumhurbaşkanlığı, Çankaya Belediyesi’nin Mühye Köyündeki köpek barınağına artık yemekleri ulaştırıyor.
Kredi Yurtlar Kurumu ve Kalkınma Bakanlığı ise artık yemeklerini Hayvanları Koruma Derneği Cemil Erkök Rehabilitasyon Merkezine gönderiyor. Uşak Şeker Pancarı Fabrikası da projemize katıldı; fabrika işçilerinin yemek yediği restoranlarda tabaklarda kalan yemekler Uşak hayvan barınaklarına gönderiliyor” diye konuştu.
BATI SAVURGANLIKTA
SINIR TANIMIYOR

Türkiye’de israfı önlemeye yönelik çalışmalar yapılırken, tüm dünyadaki kaynakları sömüren Batı ülkeleri israfta sınır tanımıyor. Dünyadaki israfın büyük kısmın batı dünyası yaparken, batılı ülkelerin israf ettikleri gıdalar Afrika ülkelerini doyurmaya yetiyor. Dünyadaki israf rakamları ise şöyle:
l Dünyada yılda 1 trilyon dolar değerinde ve dünya gıda üretiminin üçte birini oluşturan 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor.
l Dünyadaki gıda kaybı ve israfının dörtte birinin önlenmesiyle yetersiz beslenen 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabilecek.
l Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde kişi başı gıda israfı yıllık 95-115 kg, Sahra Altı Afrika’sı ve Güney-Güney Doğu Asya’da ise 6-11 kg arasındadır.
l AB’nin yıllık ekmek üretimi 32 milyon ton, tüketim ise 22,5 milyon ton. AB’de üretilen ekmeğin yaklaşık yüzde 30’u israf ediliyor.
l Gelişmiş ülkelerde çöpe atılan gıdaların yüzde 40’ı yenebilecek durumda. Bu gıdalarla Sahra Altı Afrika ülkelerinin yıllık gıda ihtiyaçları karşılanabilmekte.
TÜRKİYE’DE EKMEK
İSRAFI KORKUNÇ
BOYUTTA
Araştırmaya göre Türkiye’de kişi başı günlük 20 gram ekmek israf ediliyor. Bunun ülkeye yıllık maliyeti ise 1,5 milyar TL’yi geçiyor. Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile 1 günde israf edilen 6 milyon adet ekmekle, 4,7 milyon kişinin 1 günlük ekmek ihtiyacı karşılanabiliyor.
l 162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebiliyor.
l 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebiliyor.
l  100 yataklı 80 hastane,
l  Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı,
l 16 derslikli 500 okul,
l  300 öğrenci kapasiteli 250 yurt,
l 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabiliyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23