• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MB: Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 5.3

Yeniakit Publisher
2013-01-29 23:12:00 - 2013-01-29 21:13:33
MB: Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 5.3

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılı sonunda toplam kredilerin büyüme oranının, orta vade için referans alınan yüzde 15 seviyesinin sınırlı ölçüde üzerinde, yüzde 16 civarında gerçekleştiğini belirterek, ‘’Önümüzdeki dönemde kredilerin daha da iv

ANKARA -  Nitekim sermaye akımlarındaki hızlanma, faiz oranlarındaki düşüş ve kredi şartlarındaki iyileşme ile finansal şartlar endeksinin artmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu görünüm, önümüzdeki dönemde makrofinansal risklere dair temkinli duruşun korunmasını gerektiriyor’’ dedi.
Başçı, Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası’nda düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılının son çeyreğinin, risk iştahındaki artış eğiliminin belirginleştiği bir dönem olduğunu söyledi.
Avro Bölgesi’ndeki problemlerin çözümüne yönelik atılan somut adımların yanı sıra ABD ve Çin ekonomisine dair olumlu haberlerin, risk algılamasındaki iyileşmeyi destekleyen başlıca gelişmeler olduğunu dile getiren Başçı, öte yandan, gelişmiş ülkelerdeki büyüme görünümünün halen zayıf seyrini koruması sebebiyle miktarsal genişleme politikalarına devam edildiğini ifade etti.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,7 aralığında gerçekleşeceğini, çekirdek enflasyon göstergelerinin ise kısa vadede olumlu seyrini korumasını ve 2013 sonu itibarıyla yüzde 5’in altında kalmasını beklediklerini bildirdi.
Başkan Başçı, enflasyon ile açıklamalarına şöyle devam etti; “Enflasyonun 2013 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,7 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yılı sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 4,9 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar
kazanacağını öngörüyoruz. Enflasyonun, Ocak ayındaki tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterdikten sonra tekrar bir düşüş eğilimine
girmesini bekliyoruz. Mayıs ve Haziran aylarında enerji fiyatlarındaki baz etkisinden dolayı geçici bir artış görebiliriz. Ama sonrasında aşağı yönlü eğilimin devam edeceğini ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 5,3 düzeyine düşeceğini tahmin ediyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinin ise kısa vadede olumlu seyrini korumasını ve 2013 sonu itibarıyla yüzde 5’in altında kalmasını bekliyoruz. 2013 yılında, enflasyonun hedefe yakın gerçekleşmesi için temkinli duruşun korunması gerekiyor. Makro finansal risklerin dengelenmesi açısından ise krediler ve döviz kurunda aşırı dalgalanmaya kayıtsız kalınmaması önem taşıyor.”
BAŞÇI: ENFLASYON HEDEFİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
 Başçı, Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası’nda düzenlediği basın toplantısının ardından soruları cevapladı.
Bir gazetecinin, ‘’Enflasyon hedeflemesinden vazgeçilebilir mi?’’ şeklindeki sorusu üzerine Başçı, bu konunun yakın zamanda dünyada da tartışma konusu olduğunu ancak gelinen nokta itibariyle enflasyon hedefinden vazgeçemeyeceklerini bildirdi. Düşük bir enflasyon oranına sahip olan bir ülkenin, istikrar için gerekli şartlardan bir tanesini yerine getirmiş olduğunu ifade eden Başçı, fakat istikrar için gereken başka şartların da bulunduğunu söyledi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23