• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Maymun fosilini 'insansı fosil' diye gösterdiler

Yeniakit Publisher
2015-02-09 16:49:00 - 2015-02-09 16:59:37
Maymun fosilini 'insansı fosil' diye gösterdiler

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki Ulusal Müze'de bulunan ve tamamen şempaze özellikleri göstermesine rağmen 'insansı fosil' denilerek evrim propagandasında kullanılan "Lucy" ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan ve kraliyet dönemine ait eşyaların sergilendiği Ulusal Müze'de bulunan şempaze fosili "Lucy" de ziyaretçiler tarafından ilgi gören eserler arasında yer alıyor.

Kente gelen turistlerin uğrak yeri olan müzenin bodrum katında  "Lucy"nin yanı sıra, "Ardi" ve "Selam" adlı fosillerle birlikte birçok hayvan fosili sergileniyor.

Ardi 3,3 milyon, Selam ise 4,4 milyon yaşında. ABD'li paleoantropologlar Donald Johanson ve Tom Gray tarafından 1974 yılında, Etiyopya'nın kuzeydoğusundaki Afar bölgesinde bulunan Lucy'nin 3,2 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor.

NESLİ TÜKENMİŞ BİR MAYMUN TÜRÜ: LUCY

Birçok evrimci Lucy'nin insanla maymunsu ataları arasındaki ara geçiş formu olduğunu iddia ediyor. Ancak ilerleyen yıllarda yapılan incelemeler Lucy'nin sadece nesli tükenmiş bir maymun türü olduğunu ortaya çıkardı. Lucy, insanın evrimi ile ilgisi olmadığı ortaya konan Australopithecus genusuna ait bir türü temsil etmektedir. Bu türün (Australopithecus afarensis) şempanzelerle aynı büyüklükte bir beyni vardır, kaburgaları ve çene kemiği günümüz şempanzeleriyle aynı şekildedir. Kolları ve bacakları canlının bir şempanze gibi yürüdüğü, hatta leğen kemiğinin de şempanzelerinki gibi olduğu bilim çevreleri tarafından kabul edilmektedir.

''ELVADA LUCY''

Ünlü Fransız bilim dergisi Science et Vie de Mayıs 1999 sayısında Lucy'i kapak yapmıştır. "Adieu Lucy" (Elveda Lucy) başlığının kullanıldığı yazıda, Australopithecus türü maymunların insanın soy ağacından çıkarılması gerektiğini yazmıştır. St W573 kodlu yeni bir Australopithecus fosili bulgusuna dayanarak yazılan makalede, şu cümleler yer almaktadır:

''Yeni bir teori Australopithecus cinsinin insan soyunun kökeni olmadığını söylüyor... St W573'ü incelemeye yetkili tek kadın araştırmacının vardığı sonuçlar, insanın atalarıyla ilgili güncel teorilerden farklı; hominid soy ağacını yıkıyor. Böylece bu soy ağacında yer alan insan ve doğrudan ataları sayılan primat cinsi büyük maymunlar hesaptan çıkarılıyor... Australopithecus ve Homo türleri (insanlar) aynı dalda yer almıyorlar, Homo türlerinin (insanların) doğrudan ataları, hala keşfedilmeyi bekliyor.''

HANEDANLIĞA AİT EŞYALAR

Müzenin zemin katında ise 1930'dan 1974'e kadar Etiyopya İmparatoru Haile Selassie'ye ait oyma ahşap tahtı ve lüks kraliyet eşyaları koleksiyonu, Aksumite, Solomonik, Gonder dönemlerine ait eşyalar İbexes ve Sebe yazıtları sergileniyor.

İkinci katta, tuval yağlı boya eserlerin ziyaretçileri karşıladığı müzenin  üçüncü katında ise geleneksel silahlar, takılar, mutfak eşyaları, giyim ve müzik aletleri yer alıyor.

Etiyopya'da okullar müzeye düzenli geziler gerçekleştiriyor. Geçen yıl müzeyi 54 bini yabancı, 192 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayında gerçekleştirdiği Etiyopya ziyaretine eşlik eden eşi Emine Erdoğan da Ulusal Müze'yi ziyaret etmişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23