• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Manisa, İzmir’e yakınlığını avantaja çevirmek istiyor

Yeniakit Publisher
2013-02-24 21:38:00 - 2013-02-24 21:38:48
Manisa, İzmir’e yakınlığını avantaja çevirmek istiyor

Tarihi mesir şenlikleri ile hafızalara kazınan Manisa, nüfus olarak Türkiye’nin 12. büyük şehri olmasına rağmen gelişmişlikte aynı başarıyı sağlayamadı.

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU -  İzmir’in gölgesinde kalan Manisa, 16 büyükşehir belediyesinin ardından yeni çıkarılan yasa ile büyükşehir yapılan 13 il arasında yer alabildi. Toptan bir kalkınma hamlesine girişen Manisa, hayata geçirilecek projelerle İzmir’in gölgesinden çıkıp, ilk 10 il arasında yer almak istiyor.
473 YILLIK MESİR ŞENLİKLERİ
YURTDIŞINA AÇILIYOR
Yeni Akit’e konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa’nın bugüne kadar hep İzmir’in gölgesinde kaldığına dikkat çekti. Nüfus itibariyle 12., ihracatta ise 7. sırada olan Manisa’nın yeterli miktarda tanıtılamadığını aktaran Yurttaş, “Yeni oluşturulan 13 şehirden biri de Manisa. Büyükşehir olması Manisa’nın İzmir’in gölgesinde kalmasını engelleyecek” dedi. Osmanlı şehzadelerine evsahipliği yapan Manisa’nın tarihinin eski çağlara kadar uzandığı hatırlatan Yurttaş, “Salihli’de Lidyalıların Başkenti Sardes harabeleri, Artemis tapınağı, Alaşehir’de Anadolu’nun ilk 7 kilisesinden biri bulunuyor. Kula evleri, Kula’nın peri bacaları, ayrıca bin yıllık ayak izleri gibi birçok tarihi değerlerimiz ise tanıtılamamış. 473.’sü düzenlenecek Mesir Şenlikleri bugüne kadar uluslararası çapta yapılamamış. Mesir Şenlikleri bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başvurusu ile birlikte UNESCO tarafından kültür mirası listesine dahil edildi” diye konuştu.
Manisa’nın ihracatta 7. sırada yer almasına karşın il merkezi ve ilçelerde kurulan OSB’lerin yeteri kadar gelişemediğini hatırlatan AK Parti Milletvekili Yurttaş, buraların teşvikle birlikte çok sayıda yatırımcı çekeceğini ifade etti. İzmir’in teşvikten en az yararlanan 1. bölgede, yanı başındaki Manisa’nın ise 3. bölgede bulunduğunu hatırlatan Yurttaş, “Manisa, Uşak ile aynı teşvik sınıfında. İzmir’e gelecek yatırımlar Manisa’ya yönelecek. Bundan dolayı Manisa daha da gelişecek” dedi.
ELEKTRİK JEOTERMALDEN
KARŞILANACAK
Yer altı kaynaklarından yeteri kadar yararlanılamadığını dile getiren Yurttaş, “Jeotermal bölgesiyiz. Çevresindeki iller jeotermalden yararlanmış ama Manisa bundan faydalanamamış. Jeotermali artık yeryüzüne çıkarıyoruz. Salihli-Alaşehir arasında 287 derece sıcaklıkta bir su bulundu. Türkiye’nin en sıcak 2. suyu; bundan elektrik enerjisi üretilecek. Buradan artan sıcak su ise seracılıkta kullanılacak. Ayrıca Salihli-Alaşehir arasında 10’un üzerinde sondaj çalışması devam ediyor. Bunlardan da yararlanacağız” açıklamasında bulundu.
Madenleri çıkarmak için girişimlerinin sürdüğünü vurgulayan Yurttaş, Gördes’te ve Turgutlu Çaldağ’da nikel madenlerini çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Soma’da kömür yatakları bulunduğunu hatırlatan Manisa milletvekili, “Bu yıl orada yeni bir kömür sahası hizmete sunulacak. Buradan çıkarılacak kömürle elektrik enerjisi üretilecek. Bu madende 4 bin kişi çalışacak” diye konuştu. Akhisar civarında rüzgar santralleri kurulduğunu belirten Yurttaş, “Yıllarca madenler yerin altında durmuş, yerin üstündeki kaynaklardan da yararlanılmamış. Manisa bunun için İzmir’in gölgesinde kalmış. Yer altı, yer üstü kaynaklarının değerlendirilmesi, Manisa’nın büyükşehir olması ile inşallah Manisa, Türkiye’nin her açıdan ilk 10 ili arasında yer alacak” açıklamasında bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23