• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Makul şüphe’ tezgâhı

Yeniakit Publisher
2014-10-19 08:21:00 - 2014-10-19 13:27:48
‘Makul şüphe’ tezgâhı

TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘yeni yargı paketi’ Tasarısı’nın yasalaşmaması için algı operasyonu yürüten Paralel Yapı, cemaate yakınlığı ile bilinen Hâkim Sinan Sivri’yi kullandı. Sivri’nin, Paralel Yapı militanlarını yargılamaktan kurtarmak için ‘makul şüphe’ iddiasıyla gözaltı yaparak yargı paketini boşa çıkarmayı hedeflediği ileri sürülüyor.

Paralel Yapı, TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘yeni yargı paketi’ni engelleyebilmek için bir dönem sahip çıktığı Hâkim Sinan Sivri’yi kullandı. 17–25 Aralık darbe operasyonlarıyla ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışan Paralel Yapı ile mücadele kararlılıkla sürdürülüyor. Terör ve toplumsal olayların önüne geçmek için hazırlanan ve geçtiğimiz hafta Meclis’e sulanan ‘yeni yargı paketi’ paralel yapıyı rahatsız etti. Paketin yasalaşmasını engellemek için her yol deneniyor. 

Paralel Yapı’nın yayın organı Zaman Gazetesi, dün “Makul şüpheden ilk gözaltı” manşetini atarak, yasaya karşı çıktı. Suçların meydana gelmeden önlenmesi için pakette yer alan ‘makul şüphe’yi hedef alan Zaman, taslağın daha yasalaşmadan işleme konulduğunu öne sürdü. Adana Sulh Ceza Hâkimi Sinan Sivri, Gazeteci Aytekin Gezici hakkında, ‘makul şüphe’ gerekçesi ile arama kararı verdi. Cemaat ve kartel medyası ise bu durumu fırsat bilerek paketin daha yasalaşmadan AK Parti tarafından uygulanmaya konulduğu iftirasını attı. 

“PROVOKASYON OLABİLİR”

Konu hakkında Akit’e konuşan Avukat Fidel Okan, bu durumun bir provokasyon olabileceğini söyledi. “Gazeteciyi daha yasalaşmamış olan ‘makul şüphe’ye dayanarak gözaltına alan hâkimin geçmişine bakmak lazım” diyen Okan, Hâkim Sinan Sivri’nin bir dönem Cemaat tarafından sahiplenildiğini hatırlattı. Okan, “Ben bu olayda provokasyon olabileceği endişesi taşıyorum. Daha yasa resmiyete kavuşmadan yasanın uygulanıyor olması, yıpratma politikası olarak işleniyor olabilir. Bu da şov malzemesi olarak kullanılıyor. Hâkimin, geçmişteki uygulamalarıyla şimdiki uygulaması arasında farklılık var. Bunun altının üstünün iyi araştırılması gerekiyor” dedi. 

ÖNEMLİ BİR UYARI! 

Son zamanlarda yargıdaki herhangi bir sıkıntının iktidar partisine fatura edildiğini söyleyen Okan, asıl kararları veren hâkim ve savcıların sorgulanması gerektiğini belirtti. Çıkarılması planlanan yasayla ilgili de görüşlerini dile getiren Fidel Okan, yasadaki ‘makul şüphe’ gibi ifadelerin sınırlarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Okan yargı içerisindeki Paralel Yapı’ya mensup hâkim ve savcıların bu tür ifadeleri keyfice uygulayabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Yasalarda yer alan kavramların önünün, arkasının iyi belirlenmesi gerekiyor. Bir hâkim için makul olan kavram başka bir hâkim için makul olmayabilir. Bunu önleyemeyecek olan yüksek yargıdır. Yargı içerisinde sadece hukuka ve insaniyete göre karar verenler yok. Yargıda Paralel Yapı’nın da mensubu olan hâkim ve savcılar var. Bu durum bizi doğru sonuca ulaştırmaz. Eğer bu kavramlar Paralel Yapı tarafından silah olarak kullanılmaya başlanırsa bunun önünü alamayız.”

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23