• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Madencilik sanayii yatırımcı bekliyor

Yeniakit Publisher
2013-04-24 21:17:00 - 2013-04-24 21:17:22
Madencilik sanayii yatırımcı bekliyor

Türkiye’nin dünya ortalamasına çıkması için madencilik sektörüne yaklaşık 4.5 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sektörün lehine gerekli adımların atıldığını vurguladı.

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içinde madenciliğin payı ortalama yüzde 2 civarında iken Türkiye’de bu payın yüzde 1,5 civarında bulunduğunu belirterek "Biz bunu yeterli görmüyoruz. Dünya ortalamasına çıkması için yaklaşık 4,5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var" dedi. Bakan Yıldız, 2. Avrasya-Ortadoğu, Kuzey Afrika (MENA) Madencilik Zirvesi’nin açılışında, madenciliğin ekonominin temelini oluşturduğunu, kalkınmayı başlatan ana sektör olduğunu ve ülkenin GSYH’sına konan değerin en önemli parçalardan biri konumunda bulunduğunu söyledi.
GELECEĞİN EKONOMİSİNİ ŞEKİLLENDİRECEK
Madenciliğin geleceğin ekonomisini şekillendirmede önemli unsurlardan olduğuna işaret eden Yıldız, madencilik sektöründe Türkiye’de ve dünya genelinde 2003 yılından sonra ciddi bir hamle başladığını ve metallere olan güçlü talebin dünyadaki metal fiyatlarını etkilediğini dile getirerek, arz ve taleple alakalı olarak bazı madenlerin ön plana çıktığını, bazı madenleri ise geri kaldığını, altın ve bakır aramacılığıyla alakalı fonların daha da geliştirildiğini belirtti.
4.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GEREKİYOR
Dünyada GSYH içinde madenciliğin payı ortalama yüzde 2 civarında iken Türkiye’de bu payın yüzde 1,5 civarında bulunduğuna işaret eden Yıldız, "Biz bunu yeterli görmüyoruz. Dünya ortalamasına çıkması için yaklaşık 4,5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacımız var. Ülkemiz madenciliğinin gelişmesinde diğer sektörlerde olduğu gibi uluslararası sermaye ile büyüyeceğimizin farkındayız. O yüzden bizler bu istikrarı sektörün lehine kullanmak istiyoruz. Sektördeki uluslararası sermaye sağlam zeminler arayacaktır ve Türkiye bu manada sağlam zemindir" diye konuştu. Yıldız, yaptıkları kanuni düzenlemeler ve mevzuat geliştirmeleriyle ciddi bir ortam oluşturduklarını ifade ederek "Türkiye’de yaklaşık 42 binlere varan ruhsat sayısı şu anda yarı yarıya düştü ama işletme sayımız da 2 katına çıktı" değerlendirmesinde bulundu. Sektörün 2002’de  700 milyon dolar civarında olan ihracatının 4 milyar doları geçtiğini belirten Yıldız, Türkiye’nin toplam maden üretimi itibariyle 132 ülke arasında 28’inci, maden çeşitliliği açısından da 10’uncu sırada yer aldığını aktardı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23