• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Yeniakit Publisher
2014-04-16 21:13:00 - 2014-04-16 21:13:35
Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimleri

Lübnan cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını açıklayan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, "Dünyada hiçbir ülke, kendi otoritesinin devlet içindeki silahlı gruplara tabi olmasını kabul edemez" dedi.

Caca, cumhurbaşkanlığı programını açıkladığı basın toplantısında, "İsrail'e karşı ülkeyi savunmak için silah bulundurma hakkına sahip olan" Hizbullah'ı kastederek, "Lübnan ve Lübnanlıların korunmasından, İsrail'in yapacağı tüm saldırılara cevap vermekten sadece ve sadece Lübnan devleti sorumludur" değerlendirmesinde bulundu. 

Caca, gündeminin ana maddesinin, "bölgesel huzursuzluk dönemlerinde artan silahlanmaya karşı devlet otoritesini yeniden tesis etmek" olacağını belirterek, "Silahların yayılmasına asla müsamaha göstermeyeceğim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı makamının, "uzun süre Suriye tarafından kontrol edildiğini" ve etkinliğinin azaltıldığını ileri süren Caca, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı, hala çok önemli bir pozisyon. Cumhurbaşkanı, Lübnan siyasetini, gerçek ulusal yola sevk etmekte temel rol oynama yetkisine sahip. Güçlü cumhurbaşkanı, anayasanın uygulanmasına, ulusal hedeflere ulaşılmasına ve Lübnan halkının çıkarlarına hizmet edilmesine yardımcı olacak." 

- "Suriye'de demokratik kurallara uygun bir rejim tesis edilmeli"

Suriye'deki iç savaşa değinerek, "Suriye'de devam eden krize ve acı şekilde yaralanmış olan Suriyelilerin sorunlarına çözüm bulmak için, demokratik kurallara uygun olarak yeni bir rejimin tesis edilmesi gerekiyor" diyen Caca, başta Lübnan olmak üzere çeşitli ülkelere dağılmış Suriyelilerin tamamının ülkelerine dönmesini sağlayacak bir çözümün bulunması gerektiğini ifade etti.

Lübnan'nın Suriye'yle sınırının uluslararası hukuka uygun şekilde yeniden çizilmesi gerektiğini savunan Caca, "Suriye'de meşru bir rejim kurulduğu zaman, Lübnan, Suriye ve İsrail arasında 40 yıldır ihtilafa neden olan Şebaa Çiftlikleri'nin Lübnan'a ait olduğunu kabul eden" bir antlaşma imzalanması gerektiğini söyledi.

Lübnan'nın, tarihsel olarak "çok tehlikeli" bir dönemden geçtiğini ifade eden Caca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Devlet, artık işleyişine engel olan, üzerinde yük teşkil eden yapılara müsamaha gösteremez. Devlet, içinde dengesizlik yaratan, temel prensiplerini ihlal eden ve varlığına tehlike arz eden yapıları hoş göremez. Bu tehlikelere karşı 'radikal çözümler' bulunması gerekiyor."

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, bugün yaptığı açıklamada, Meclisi, 23 Nisan'da 13. cumhurbaşkanını seçmek üzere toplantıya çağırmıştı.

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin oyunu, ikinci turda ise salt çoğunluğu alması gerekiyor. Boşluk oluşmaması için yeni cumhurbaşkanının, mevcut cumhurbaşkanının görev süresi bitmeden seçilmesi gerekirken, halen Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Mişel Süleyman’ın görev süresi ise 25 Mayıs 2014'te sona eriyor.

Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, şuana kadar seçimler için resmi olarak adaylığını açıklayan tek isim. Lübnan Güçleri Partisi, eski Başbakan Refik Hariri'nin başkanlığını yaptığı 14 Mart Hareketi içinde yer alıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23