• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Libya Türk şirketlerinin geri dönmesini bekliyor

Yeniakit Publisher
2013-02-20 21:13:00 - 2013-02-20 21:14:47
Libya Türk şirketlerinin geri dönmesini bekliyor

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la yaptığı görüşmede, duran projelerin yeniden başlaması için bir an önce Türk şirketlerin geri dönmesini beklediklerini açıkladı. Zeydan, şirketlerin geri dönmesi halinde hak edişlerin yüzde 50’si

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Libya arasında 2012 yılını 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile kapattıklarını belirterek, bu rakamı 2013’te 5 milyar dolara, önümüzdeki bir kaç yıl içinde de 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Libya Başbakanı Ali Zeydan’ın onuruna verdiği yemekte konuşan Çağlayan, iki ülke arasında yüzyıllara varan bir dostluk olduğunu kaydetti. Libya’nın kötü günlerini geride bıraktığını belirten Çağlayan, hiçbir ülkede devrim sonrası geçiş sürecinin kolay olmadığını dile getirdi. Libya’nın bu süreci kolay atlatacağına inandığını aktaran Çağlayan, yeni Libya’nın gerek ekonomide gerekse sosyal yaşamda Kuzey Afrika’nın çekim merkezi olacağına inandığını ifade etti.
Türkiye’nin Libya’ya verdiği desteğin sonuna kadar devam edeceğinin altını çizen Çağlayan, “Libyalı kardeşlerimiz aynen Ömer Muhtar gibi, zalime ve işgalcilere boyun eğmeyen, çok önemli bir işi gerçekleştirdiler. Ömer Muhtar’a ‘Libya’yı işgal edenlere karşı neden savaşıyorsun?’ diye soran mahkemeye; ‘Dinim ve vatanım için’ dediğini çok iyi biliyoruz” dedi.
Bakan Çağlayan, Libya’nın Türk müteahhitlik sektörünün dünyaya açıldığı ilk kapı olduğunu anımsatarak, Libya’nın Türk müteahhitlik sektörünün 28 milyar dolarlık taahhüt işini gerçekleştirdiği dünyada Türk firmalarının en fazla iş yaptığı 3. ülke olduğunu söyledi.
“3 AY ÖNCE GÖREVE BAŞLADIK”
Libya Başbakanı Ali Zeydan ise, Libya hükümetinin 3 ay önce göreve başladığını anımsatarak, 3 ay içinde Türkiye’ye 2. ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu ziyarette hem siyasi hem ekonomik hem de ticari anlamda görüş alışverişinde bulunmak ve işbirliği yapmak için bir araya geldiklerini belirten Zeydan, Libya’daki kalkınmayı gerçekleştirmek için Türkiye’yi partner olarak gördüklerini dile getirdi. Türk şirketlerinin daha önce Libya’da yaptığı işleri, kaldığı yerden yapmasını arzu ettiklerini aktaran Zeydan, bu şirketlerin tekrar Libya’ya dönmeleri için ellerinden gelen tüm olanakları sağlamaya hazır olduklarına dikkati çekti.
Duran projelerin yeniden başlaması için bir an önce şirketlerin geri dönmesini beklediklerini vurgulayan Zeydan, bu şirketlerin hemen iş başı yapmaları açısından hükümetin bir karar aldığını, hak edişlerin yüzde 50’sini hemen ödemeye hazır olduklarını kaydetti. Geriye kalan yüzde 50’nin ise 2 parça halinde ödeneceği bilgisini veren Zeydan, şunları söyledi:
“Şirket işe başladıktan sonra bu ödemeler yapılacaktır. Bazı Türk şirketleri bu savaş nedeniyle zarar gördüler. Biz tabi ki bu zarar ziyanları ödemek istiyoruz. Ödenmesi gereken neyse bu zarar ziyan için, muhakkak bir mekanizma oluşturmalıyız. Çok ciddiyiz bu konuda. Bunu biliyor ve benimsiyoruz. Ancak şu anda bildiğiniz gibi biz savaştan çıkmış bir ülkeyiz. Bu savaş Libya’daki birçok şeyi tahrip etti.”
Libya Başbakanı Zeydan, Türkiye’nin müteahhitlik alanında Libya’da büyük işleri olduğunu anımsatarak, ortaklarına önem verdiklerini söyledi. Hak kaybının olmayacağının altını çizen Zeydan, ancak biraz sabır gerektiğini ifade etti.
 Çağlayan’dan dünya
otomotiv devlerine
“mektuplu” davet

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünya otomotiv devlerine yeni teşvik sistemi ve Türkiye’deki yatırım ortamını tanıtan mektuplar gönderdi.
Ekonomi Bakanlığın’dan edinilen bilgiye göre, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan imzalı mektupların otomotiv ana sanayi ve yan sanayi üretici firmaların Üst Yöneticilerine (CEO) gönderildi.
Ana sanayi ve yan sanayide toplam 42 üretici firmanın CEO’larına “Türkiye’ye yatırım daveti” içeren mektup İngilizce hazırlandı. Ana sanayide yıllık 300 bin adet ve üzeri üretim yapan 34 firmaya, yan sanayide 8 firmaya gönderilen davet mektuplarında, Türkiye’nin yatırım ortamı, yeni teşvik sistemi ve yeni teşvik sisteminde otomotiv sektör yatırımlarına sağlanan fırsatların yanı sıra Türkiye’nin 2023 hedeflerine yer verildi.
Bu arada, ticaret müşavirleri ve ticaret ataşeleri davet mektubunun takibini yapacak, şirketlerin bilgi taleplerine cevap verecek.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23