• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Libya son durum Sirte ve Cufra neden önemli?

Yeniakit Publisher
2020-06-24 12:10:00 - 2020-06-29 09:05:10
Libya son durum Sirte ve Cufra neden önemli?

Türkiye ile savunma alanında işbirliğine giderek ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamada önemli mesafeler kat eden meşru Libya yönetimi ve ordusunun başarıları devam ediyor. Darbeci Hafter güçlerine ağır darbeler vuran Libya ordusunun yeni hedefi Sirte ve Cufra Hava Üssü iken, Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'den askeri müdahale tehdidi geldi. Peki Sirte ve Cufra neden önemli?

Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı ve UMH Başbakanı Fayiz es Serrac, "Barış Fırtınası" adı verilen operasyonla "saldırgan teröristlere gereken cevabın sert şekilde verileceğini" ifade etmişti. "Barış Fırtınası" operasyonu sonrası Hafter milislerinin tamamına yakını Trablus’un güneyindeki mevzilerini terk etmek zorunda kaldı.

Öte yandan birkaç gün önce BAE'nin Suveyhan Askeri Hava Üssü'nden kalkan iki askeri kargo uçağı, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter milislerince kontrol edilen El-Merc şehrinin güneyindeki BAE'ye ait El-Hadim Askeri Üssü'ne inmişti. 12 Ocak ile 25 Şubat tarihleri arasında BAE'den Libya'nın doğusundaki Hafter güçlerine 6 bin tondan fazla yük taşıyabilecek 100 kargo uçuşu düzenlendiği belirlenmişti.

Sirte ve Cufra neden önemli?

Libya’da sırada Sirte ve Cufra var. Akdeniz’in batısını kontrol eden deniz üssünün bulunması nedeniyle, Sirte stratejik bir mevki olarak görülüyor. Cufra ise askeri havaalanına sahip olması nedeniyle operasyon açısından önem taşıyor. Sirte ve Cufra’nın bir başka özelliği ise “petrol hilali”ni oluşturmaları. Serrac hükümeti operasyonun düğmesine henüz basmadı ama Ankara, Sirte ve Cufra operasyonlarının yapılması konusunda kararlı.

Libya son durum haritası

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İso

Neden terörü yuvasında vurmuyoruz.yani bae de.bizde oraya gizli elemanlar yollayalim birleşik arap emirliklerini karıştırsınlar.

Hoca

Cok yanlış bir hamle olur. Bae şuan dünyanın önde gelen petrol ülkelerinden. Cok fazla ülke ile ticari ilişkisi var. Onlara dokunursak Fransa ve Mısır dışında bir düzine daha karşı cephe açmış oluruz kendimize.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23