• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kutan’dan paralelin MGK yalanına tepki

Yeniakit Publisher
2014-11-06 08:25:00 - 2014-11-06 08:14:18
Kutan’dan paralelin MGK yalanına tepki

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, paralel yapı mensuplarının “AK Parti hükümeti, tüm tarikat ve cemaatleri tehdit olarak Kırmızı Kitap’a alacak” şeklinde başlattığı algı operasyonunu eleştirdi ve hükümetin tüm tarikat ve cemaatleri “illegal yapı” olarak göstermeyi aklının ucundan bile geçirmeyeceğinin altını çizdi.

SİNAN KAYA / ANKARA - Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, İstanbul’da 7-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘1. Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümü: Emperyalizm ve İslam Dünyası’ konulu toplantı hakkında bilgi verdi. ESAM Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kutan, AK Parti hükümetine yöneltilen eleştirilere katılmadığını belirtti.

“SAYIN ERDOĞAN HER VESİLEYLE İFADE ETTİ”

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarafsız davranmadığı ve hükümeti idare ettiği” yönündeki iddialara ilişkin Kutan, bu konuda kendisinde teşekkül etmiş bir kanaat olmadığını belirtti. Türkiye’de uzun süredir başkanlık sisteminin tartışıldığını hatırlatan Kutan, Erdoğan’ın başkanlık sistemine neden ihtiyaç duyulduğu konusundaki açıklamalarının bulunduğunu dile getirerek, “Atılan adımlar da adım adım bir başkanlık sistemine doğru gidiştir. Dolasıyla Sayın Erdoğan her vesileyle de ifade etti, ‘Ben bütün bu anayasa değişikliğinden sonra bugüne kadar olandan çok farklı bir başkanlık uygulaması yapacağım’ diye. O istikamette de oluyor. Cereyan eden bazı olaylar, bugüne kadar rastlanmayan bazı olaylar sebebiyle görüşlerini de ifade ediyor. Yani şu anda yetkimi kullanıyorum. Gerekirse Bakanlar Kurulu’na gidip başkanlık ederim’ diyor. Zaten eskiden de öyle bir imkan vardı. Dolayısıyla bu konuda bende teşekkül etmiş kesin bir kanaat yok” dedi.  

“MGK’DA GİZLİLİK ESASTIR”

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, “Saatlerce süren son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı bildirisinde yer alan ‘Legal görünümlü illegal yapılarla mücadele’ kavramıyla cemaat ve tarikatlarla mücadele mi başlatıldı?” sorusuna, “MGK’da yapılan müzakerelerin gerçek mahiyetini bilmiyorum. Sonunda yayınlanan bir açıklama var. Umumiyetle oradaki müzakerelerin gizliliği asıldır. Dolayısıyla esas konuşulan nedir en azından ben bilmiyorum, çok kimsenin de bildiğini zannetmiyorum” diye konuştu.

“İLLEGAL YAPILARLA MÜCADELE EDİLMELİ”

İllegal yapılarla her yönetimin mücadele etmek mecburiyetinin olduğunu ve bunun normal karşılanması gerektiğini belirten Kutan, “Değişik tarikatlarla vs. ile bu kapsamda bir beyanın olması mümkün değil. Bizim medeniyetimizin temelinde elbette tarikatlar var, tekkeler var. Ve bunları illegal kuruluşlar olarak; her ne kadar bir kanun çıkmış vakti zamanında ama bunları böyle ‘illegal’ diye gösterme kimsenin aklının ucundan geçmez. Mevlevilik de tarikat. Hep beraber devlet olarak gidiyor, kutluyoruz” İfadelerini kullandı.

“DÜNYANIN YENİ BİR MEDENİYETE İHTİYACI VAR”

Kutan şöyle devam etti: “Bizim medeniyetimizde üstün olan hak ve adalettir. Hırs, aç gözlülük, emperyalizmin sömürme isteği, kandan ve savaştan beslenen zalim zihniyetler, işte bütün bunlardan alınacak ders, Batı medeniyetinin prensipleri içerisinde hareket ederek dünyada mevcut olan sıkıntıları gidermek mümkün değil. O halde yeni bir medeniyetin inşasına ihtiyacı var dünyanın. O medeniyet nasıl bir medeniyet olmalıdır. Bunun da geçmiş tarihimizde örnekleri var.” Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23