• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Kusur tartışılmaz gereken yapılacak’

Yeniakit Publisher
2014-05-21 08:31:00 - 2014-05-20 22:36:01
‘Kusur tartışılmaz gereken yapılacak’

Soma’da yaşanan facia esnasında yürütülen çalışmaları koordine eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün Meclis Genel Kurulu’na bilgi verdi. Yıldız, “Oradaki afet doğal afet ise, oradaki kusur tartışılır ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Burada kusurun paydaşları kim ise gereken yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

YENİ AKİT / ANKARA - Soma’da yaşanan facia esnasında yürütülen çalışmaları koordine eden Enerji Bakanı Taner Yıldız, dün Meclis Genel Kurulu’na bilgi verdi.

ARAMA KURTARMADA 2743 KİŞİ GÖREV ALDI

Sorumluların mutlaka cezalandırılacağı mesajını veren Enerji Bakanı Yıldız şunları söyledi: “Kaza, ocağı temiz hava taşıyan ana galeride meydana geldiği için karbonmonoksit tüm ocağı kapladı. Krizin doğru yönetilmesinin en önemli durumu koordinasyonun tek yerden yapılıyor olmasıydı. Tek bir yürek çalıştık, DNA testleriyle beraber hayatını kaybeden kardeşlerimizin tespiti yapıldı. Toplamda 2743 personelle çalışmalar devam etti. Derin bir üzüntü, gerçekten her birimizin derinden yaralandığı bir maden kazası oldu. Cumartesi günü çalışmalar nihayetlendi.”

MADDİ DESTEKLER, CENAZE YARDIMI İLE BAŞLADI

Kazanın ardından ailelere manevi desteğin yanında maddi desteklerin de başladığını bildiren Yıldız, cenaze işlemleri için biner liralık yardımlar yapıldığını bildirdi.

“BU KUSUR TARTIŞILAMAZ”

Olayın bir doğal afet olmadığının altını çizen Taner Yıldız, “Oradaki afet doğal afet ise, oradaki kusur tartışılır ama buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Burada kusurun paydaşları kim ise gereken yapılacaktır” dedi.

“BÜYÜK BİR TEHDİT OLARAK GÖRÜYORUZ”

Yaşanan acının ‘siyaset üstü’ olduğuna ve olması gerektiğine vurgu yapan Yıldız şöyle devam etti: “Biz bu kazayı çok önemli bir tehdit olarak görüyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız denetimlerin soruşturmaların ötesinde ayrı bir boyut getirmek durumundayız. Kimse istemez böyle bir kaza olmasını. Bu kaza olduğuna göre daha farklı bir şey var. Her biri yargıya intikal ettiği için detaylarına girmemiz doğru olmaz.”

“OCAKTA ÇALIŞMALAR DURDU”

Konunun insani, siyasi adli teknik denetimler açısından irdelenmesi gerektiğini söyleyen Taner Yıldız, “Şu anda madencilikle alakalı o ocakta çalışmalar durdu. Maden ocağı bırakıldığı gibi kalabilen ocaklar değil. Metan gazı üretebilen, için için yanabilen dinamik canlı varlık gibi davranıyor. O nedenle üretiminin durdurulmasıyla ocağın kapatılması ayrı ayrı şeylerdir” bilgisini verdi.

YETİMLERE SAHİP ÇIKILACAK

Soma’da hayatını kaybeden madencilerden geriye kalan yaklaşık 500 yetim çocuğun durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Yıldız, “Kaybettiğimiz kardeşlerimizin 500’e yakın çocukları var, onların eğitimleriyle alakalı takipçisi olacağımızı söylemek istiyorum. Onların sıkıntılarını hafifletecek bir yapıyı kurgulayacağız. Bu canlarımızı geri getirmez ama bundan sonraki çalışmalarımızla ilgili bize ışık tutar” şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, milletvekillerine de Meclis araştırma komisyonuna destek vermeleri çağrısında bulundu.

2 BAKAN İÇİN GENSORU ÖNERGESİ

Öte yandan; CHP, Soma’da yaşanan maden faciasıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru önergesi verdi.        Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23