• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Kurtar bizi’ dönemi bitti

Yeniakit Publisher
2015-02-03 08:06:00 - 2015-02-03 08:52:38
‘Kurtar bizi’ dönemi bitti

Yeni üye Kadir Özkaya’nın yemin töreninde konuşan AYM Başkanı Haşim Kılıç, “Kurum ve kişilere ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan dönemler kapanmıştır” dedi.

YENİ AKİT / ANKARA - Devletin zirvesi, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya’nın yemin töreni için bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve çok sayıda bakan, Özkaya’nın yemin töreni için Anayasa Mahkemesi’ne geldi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kapıda karşıladı. İkili, karşılamanın ardından tokalaşarak basına poz verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya’nın yemin töreninde bir konuşma yaptı. Kılıç’ın en dikkat çeken sözü, “Türkiye’de artık kurumlara ülkeyi kurtarma çağrıları yapılan dönem kapanmıştır” oldu.

“Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde yürüdüğümüz sürece sorunlardan korkmanın yılmanın anlamsızlığı açıktır. Her şeye rağmen geleceğe umutla baktığımızı ifade etmek istiyorum. Yasama, yürütme ve yargı organlarının, üstün hukuka bağlı, özverili gayret ve çalışmaları demokratik hukuk devleti olma idealinin yolunu açacaktır. Türkiye’de artık ülkeyi kurtarma çağrısı yapılan kurum ve kişiler dönemi kapanmış, sorunların demokratik yol ve yöntemlerle çözülmesi gereken bir süreç başlamıştır. Bu süreçte hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, adalet, temel hak ve özgürlüklerin kutsallığı, hoşgörü temelinde yükselen toplumsal barış, insani ve ahlaki değerler merkeze yerleştirilerek sorunların çözümü bu ilkeler üzerinden inşa edilmelidir. Büyük devlet olma ideali, bu toprakların insanı için bir tercihten ziyade kaderi haline gelmiştir. Miras aldığımız tarih ve içinde yaşadığımız coğrafya, bizi bu bölgede hem de dünyada kurucu aktör olmaya zorluyor. Bu görevi yerine getirirken, medeniyetleri çatıştırarak değil, barıştırarak yol almak zorundayız. Bu rolün içeriğinde sevgi, barış ve insanlık sorununu korumanın olması gerektiğine yürekten inanıyoruz.”

Kılıç’ın konuşmasının ardından yeni üye Özkaya yemin etti, Kılıç Özkaya’ya kisvesini giydirdi. Törenin ardından Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile bazı konukları makamında konuk etti.

Kılıç, tören sonrası gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Haşim Kılıç, “Emekliye ayrılıyorsunuz, bu son konuşmanız mıydı, yeni bir konuşma bekleyebilir miyiz?” sorusunu şöyle cevapladı:
“Şu anda henüz karar vermiş değiliz. Önümüzde yeni bir başkan seçiminin süreci var. Biliyorsunuz ben iki dönem, 8 yıl başkanvekilliği, iki dönem de başkanlık yapmış, hemen hemen 16 yıla yakın bir süre yöneticilik yapmış birisiyim. Geçmişteki Anayasa Mahkemesi ve bugünkü Anayasa Mahkemesi’nin durumu hakkında bir tespit yapmayı arzu ederim. O çerçevede önümüzdeki günlerde belki basın mensuplarımızı davet etmek suretiyle böyle bir imkan bulacağız diye düşünüyorum.”

‘AYM, HAK VE ÖZGÜRLÜK MAHKEMESİNE DÖNÜŞTÜ’

Konuşmasında temel hak ve hürriyetler üzerinde durduğunun belirtilmesi üzerine Kılıç, “Önemli olan şu anda Anayasa Mahkemesi’nin hak ve özgürlük mahkemesine dönüşmüş olması. Bu benim için çok önemli. Çünkü daha önce yasaların Anayasa’ya uygunluğu konusunda bir denetim yaparken, bugün temel hakların denetimini yapan, koruyan kollayan ve güvencesi haline gelen bir kurumun temel hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmesini görüyoruz. O nedenle bizim için önemli” diye konuştu.

DERSHANELERİN DÖNÜŞÜMÜİÇİN RAPOR TAMAM

Bir başka soruya karşılık da Başkan Kılıç, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanunun iptali talebiyle yapılan başvuruda, raportörün raporunun tamamlandığını, üyelere dağıtıldığını bildirdi. Kılıç, “Rapor epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz ki yapılacaktır” dedi.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Bülent Arınç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Abdullah Arslan, yüksek yargı organları üyeleri katıldı. (AA)

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23