• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kürt halkı oyuna gelmedi

Yeniakit Publisher
2014-11-02 08:46:00 - 2014-11-01 22:24:39
Kürt halkı oyuna gelmedi

HDP’nin ‘1 Kasım da sokağa çıkın’ çağrısına Kürt halkı kulak asmadı. Sadece Diyarbakır, Hakkari, Van ve Muş’ta yapılan küçük çaplı eylemlerin dışında, yurt genelinde sağduyulu vatandaşlar eyleme destek vermedi.

HABER MERKEZİ - HDP’nin ‘1 Kasım da sokağa çıkın’ çağrısına rağmen sağduyulu Kürt halkı bu defa oyuna gelmedi. HDP geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış ve söz konusu açıklamada, “direnişin başından beri Kobane’ye desteğini sunan halklarımızı, 1 Kasım’da bir kez daha sokağa çıkarak küresel eyleme güç vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Diyarbakır, Hakkari Van ve Muş’ta de toplanan bir grup haricinde yurt genelinde hiç kimse söz konusu çağrıya itibar etmedi. 

Hakkari’de yapılan eylemler halk tarafından destek görmezken, yüzleri maskeli bir grup, belediye binası karşısında bulunan bir banka şubesi ATM’sine molotofkokteylleri ile saldırdı. Diyarbakır’da toplanan eylemciler ise olaysız bir şekilde dağıldı. 

VAN’DA POLİS, MASKELERİ AÇTIRDI

HDP’nin, izinsiz sokağa çıkma çağrısı üzerine Van’da yürüyüş düzenlendi. Sebze Hali Kavşağı’nda toplanan grup, İkinisan Kavşağı’na yürüdü. Burada grubu durduran polis, kalabalık arasında yüzü maskeli kişiler bulunduğunu belirterek, yürüyüşe izin vermedi.

Bunun üzerine, DBP Van İl Başkanı Musa İtah ve partililerin yaptığı görüşmeler sonrası kalabalık arasındaki yüzü maskeli kişilerin yüzleri açıldı.

Daha sonra polislerin belirlediği güzergahtan yürüyüşe izin verildi. Kalabalık arasındaki küçük bir grup, Hidayet Caddesi’ndeki TOMA’lara havai fişek ve taşla saldırdı. Göstericiler, polisin uyarısıyla eylemlerine son verdi.

MUŞ’TA 20 GÖZALTI

Muş’ta belediye önünde toplanan grup, Cumhuriyet Caddesi’nden Karayolları Kavşağı’na kadar yürüdü.

Burada basın açıklaması yapan grup, daha sonra yolu kapatarak İstasyon Caddesi’ne yürümek istedi. Uyarıya rağmen dağılmayan kalabalık arasındaki yüzü maskeli bir grup, polise taşla saldırdı. Güvenlik güçlerinin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesinin ardından dağılan göstericiler, çevredeki bina ve iş yerlerine saklandı. Polis, olaylara karıştığı tespit edilen 20 kişiyi gözaltına aldı.

Yetkililerin ve STK’ların çağrılarını dikkate alan Doğu ve G.Doğu halkının provokasyonlara prim vermemesi “Kürt halkı oyuna gelmedi” şeklinde yorumlandı. Halkın, HDP’nin çağrısına kulak asmamasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların yaptığı açıklamaların etkili olduğu ifade ediliyor.

40’DAN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Yüzleri maskeli eylemciler 6 ve 7 Ekim’de Kobani de yaşanan olayları bahane ederek, sokakları savaş alanına çevirmiştiler. Çıkan olaylarda 40’dan fazla vatandaşımız hayatını kaybederken, binlerce işyeri ve kamu malına zarar verilmişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23