• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Küçük işletmelere 513 milyon lira kaynak

Yeniakit Publisher
2013-06-22 20:07:00 - 2013-06-22 20:12:01
Küçük işletmelere 513 milyon lira kaynak

KREDİ KEFALET KOOPERATİFLERİNCE KULLANDIRILAN KREDİ 8 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile mayıs sonu itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 266 bine yaklaştığını, kullandırılan kredi hacminin ise 8 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığının kooperatifler aracılığıyla 8 milyondan fazla kooperatif ortağına hizmet sunduğunu, bunlardan birinin de Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla küçük işletmelerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu belirtti. "Ekonominin kılcal damarları" diye adlandırılan bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarının, bu kooperatifler aracılığıyla karşıladıklarını ifade eden Yazıcı, "kredilerin çarkları döndürdüğünü ve küçük işletmelerin rahat nefes almasını sağladığını" kaydetti.
DESTEK MİKTARINDA
REKOR ARTIŞ SAĞLANDI
Hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verdiği önem doğrultusunda bu kesime tahsis edilen kaynakları sürekli artırdığına işaret eden Yazıcı, Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla faiz indirimli kredi kullandırmak amacıyla 2013 bütçesine 513 milyon 901 bin liralık kaynak tahsis edildiğini belirtti. Yazıcı, bu ödeneğin tamamının 2013 içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın bu yıl kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 10,3 milyar lirayı aşmasının beklendiğini ifade etti.
FAİZ İNDİRİMİ YAPILDI
Yazıcı, Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu kesime Halk Bankası’ndan kullandırılacak kredilerin cari faiz oranının yüzde 10-12’lerden yüzde 8-10’lara indirildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Bu cari faiz oranının yarısına tekabül eden yüzde 4-5 puanlık faizi Hazine ödeyecek. Buna göre, kredi kefalet kooperatifi kefaletiyle veya doğrudan Halk Bankası’ndan kredi kullanacak küçük işletmeler, esnaf bankanın yüzde 8-10 olarak belirlediği cari faiz oranı yerine indirimler sonucunda yüzde 4-5 faiz oranları üzerinden 5 yıla kadar kredi kullanabilmektedir. Cari faizin geri kalan yüzde 4-5 puanlık kısmını ise bankaya Hazine ödeyecektir.
Uygulamada, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri; küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın finansman kuruluşundan kredi kullanabilmeleri için kredilere karşılık bankaya kefalet vermekte ve kredi kuruluşuna garanti sağlanmaktadır. Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faiziyle bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin bankadaki blokeli hesaplarından kesilmektedir. Küçük işletmelerin Halk Bankası’ndan kredi kefalet kooperatifleri kefaletiyle kullanacağı faiz indirimli kredilerden yapılan kesintilerin düşürüldüğü, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Bu çerçevede, kredi kefalet kooperatiflerince daha düşük kesintilerle kefalet verilebilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda; kooperatiflerin yaptığı kesintilerden 1 Mayıs 2013’ten itibaren geçerli olmak üzere bloke sermaye kesintisi yüzde 3’ten yüzde 1,5’e, risk fonu kesintisi yüzde 1’e, masraf karşılığı kesintisi yıllık yüzde 2’den yüzde 1,5’e, üst kuruluş katılım payı kesintisi ise yüzde 1’den yüzde 0,5’e düşürülmüştür.”
KÜÇÜK İŞLETMELERE
FİNANSMAN
SAĞLAMADA REKOR
Bakan Yazıcı, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerle küçük işletmelerin çarklarının döndürüldüğünü belirterek, "üreten Türkiye’nin hızına hız kattıklarını" ifade etti. Mayıs ayı sonu itibariyle 823 kooperatifin kefalet verebilecek durumda olduğunu bildiren Yazıcı, bunun da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu gösterdiğine dikkati çekti. Yazıcı, kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile mayıs sonu itibariyle kredi kullanan ortak sayısının 266 bine yaklaştığını, kullandırılan kredi hacminin ise 8 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23