• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Krizi fırsata çevirdik

Yeniakit Publisher
2014-12-24 08:09:00 - 2014-12-23 22:07:25
Krizi fırsata çevirdik

Dünyanın en iyi ekonomileri küresel krizde ciddi sarsıntılar yaşarken Türkiye’nin bu krizi fırsata dönüştürdüğünü vurgulayan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, geçen yılın içerisinde 1 milyon yeni iş imkanı oluşturulduğuna dikkat çekti. Hem faiz oranlarının düştüğünü hem de risk primlerinin çok azaldığını hatırlatan Turhan, emtia fiyatlarının düşmesinin Türkiye’ye büyük kazanç sağlayacağını sözlerine ekledi.

SARAYBOSNA - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, “2007-2008 yıllarında başlayan küresel krizin Türkiye için bir fırsata dönüştüğünü” söyledi. Turhan, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri, geride kalan 2014 yılını, 2015 yılında beklentilerini ve Borsa İstanbul olarak planlarını anlattı. Turhan, 2007 ve 2008 yıllarında başlayan küresel krizin Türkiye için bir fırsata dönüştüğüne işaret ederek, kriz süresince Türkiye ekonomisinin çok başarılı bir sınav verdiğini, dünyanın en büyük ekonomilerinin ciddi sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, Türkiye ekonomisinin 2009 yılında gözlenen geçici daralmadan sonra hızla toparlandığını ve gelişmiş ekonomilerin dahi henüz krizden önceki seviyelerine ulaşamadıkları bir durumda, Türkiye ekonomisinin krizden önceki büyüme çizgisine uygun bir rotaya oturduğunu vurguladı.

İSTİHDAM ARTTI

Türkiye’de geçtiğimiz yıl içerisinde bir milyonun üzerinde yeni iş imkanı oluşturulduğuna dikkati çeken Turhan, “Bu çok önemli bir şey. Çünkü dünyanın başka ülkelerinde büyümenin tekrar sağlanmaya başladığı durumlarda bile istihdamın artırılamadığını görüyoruz. Bu önemli bir problem. Türkiye ekonomisi bu problemin de üstesinden gelmeyi başardı” diye konuştu. Turhan, krizden önce Türkiye ekonomisindeki hem reel faiz oranlarının hem de Türkiye tahvillerinin üzerindeki risk primlerinin çok yüksek olduğunu hatırlatarak, krizdeki yüksek performans ve ekonomi yönetiminin gösterdiği başarı sayesinde krizden sonra hem faiz oranlarının düştüğünü hem de risk primlerinin çok azaldığını ifade etti.

BÜYÜME ORANIMIZ OLUMLU

Türkiye ekonomisinin 2014 yılında büyümede istenildiği kadar yüksek bir performans gösteremediğini öne süren Turhan, “Bununla beraber şunu ifade etmek gerekir ki geçenlerde katıldığım bir toplantıda, Avrupa’dan bir üst düzey yönetici, ben ‘bu yıl maalesef istediğimiz kadar bir ekonomik büyüme gösteremedik’ deyince, ‘sizin o beğenmediğiniz ekonomik büyümenin yarısı için biz her şeyi vermeye razıyız’ dedi. Dolayısıyla karşılıklı olarak baktığınız zaman yine de Türkiye ekonomisi çok olumlu bir performans sergiliyor. 2015 yılının 2014’ten çok daha başarılı ve iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Bütün hazırlıklarımızı da ona göre yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Turhan, Borsa İstanbul olarak stratejik ortaklılara önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini sözlerine ekledi.

EMTİA FİYATLARININ DÜŞMESİ AVANTAJ

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, 2015 yılında "belirleyici" olacak birkaç konu olduğuna işaret ederek, bunların Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımları, azalan petrol ve emtia fiyatları, Avrupa ve Japon ekonomisindeki durgunluk ve son olarak gelişmekte olan ülkelerin durumu olacağını söyledi. Turhan, azalan petrol ve emtia fiyatları ile birlikte düşünüldüğü zaman, bunun Türkiye'nin özellikle finansman ihtiyacını karşılanması açısından olumlu bir tablo ortaya çıkardığını belirterek, "Gelişmekte olan ülkelere giden sermaye bundan sonra hangi ülkeye gideceği ile ilgili karar verirken belli kriterlere bakacak. Burada da Türkiye emtia fiyatlarındaki gerilemekten kazançlı çıkan bir ülke. Çünkü emtia üreticileri ve ihraççıları bundan zarar görürken, Türkiye gibi ham madde ithalatçısı ülkeler bundan istifade edecek" dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23