• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Köşeye sıkıştırıcı tutumda olmayız

Yeniakit Publisher
2014-05-28 08:25:00 - 2014-05-27 21:40:15
Köşeye sıkıştırıcı tutumda olmayız

Hayati Yazıcı, bakanlıkta tüketicinin korunması hakkındaki kanunun getirdiği yeni düzenlemelerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kart aidatı problemini çözüme kavuşturduklarını belirterek, “Kart çıkaran kuruluşların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü sunmak zorunda olacak” dedi.

Yazıcı, hedeflerinin tam, doğru, önceden bilgilendirmeye dayalı şeffaf sözleşmeler yapılması olduğunu kaydetti.

CAYMA SÜRESİ 14 GÜNE ÇIKTI

Tüketicinin, bundan böyle sözleşme imzalamadan önce açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmelerinin zorunlu olacağını ifade eden Yazıcı, satıcıların sözleşme şartlarını tek taraflı olarak değiştiremeyeceğini söyledi. Yazıcı, tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye verilmesinin zorunlu hale getirildiğini de söyledi. Tüketicilerin yeni kanun ile daha uzun süreli cayma hakkına sahip olduklarını ifade eden Yazıcı, cayma hakkı sürelerini 14 güne çıkardıklarını belirtti. Ayıplı mal ve hizmetlerde tüketiciye sağlanan hakların genişletildiğini dikkati çeken Yazıcı, tüketicilerin seçimlik haklarından dilediğini kullanabileceğini vurguladı. Yazıcı, tüketicilerin finansal hizmetlerde daha fazla korunur hale geldiğini ifade etti.

Soruları da cevaplayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Finans kuruluşlarını köşeye sıkıştırıcı bir tutum içerisinde olmayacağız. Burada esas olan verilen hizmete karşın alınan ücretin hakkaniyet kurallarına uygun olmasıdır” dedi.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YOK

Bankaların aldığı ücret ve komisyonlardan hangilerine sınırlandırma getirileceği ve bu konuda bir listenin oluşup oluşmadığına ilişkin soru üzerine Yazıcı, BDDK’nın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Kanunda ilgili yönetmeliklerin çıkartılması için 6 aylık süre öngörüldüğünü anlatan Yazıcı, “İnşallah BDDK, bu 6 aylık süreyi beklemez” diye konuştu.

Bir başka soru üzerine Yazıcı, herhangi bir tarifeye bırakmaksızın “hesap işletim ücreti”nin tamamen yasaklandığını söyledi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23