• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Köşeye sıkışan İsrail’den tek taraflı ateşkes kararı

Yeniakit Publisher
2014-07-16 08:12:00 - 2014-07-15 21:31:50
Köşeye sıkışan İsrail’den tek taraflı ateşkes kararı

Gazze’ye 9 gündür süren saldırılarda karadan hiçbir ilerleme sağlayamayan ve Hamas’ın füzelerinden 300’e yakın vatandaşının yaralanması üzerine köşeye sıkışan İşgal devleti İsrail, Mısır’ı devreye sokarak ‘tek taraflı ateşkes”i kabul ettiğini açıkladı. Hamas ise, “anlaşma olmadan ateşkes olmaz’ diyerek ateşkesi reddetti. Filistinli kaynaklar ise, 9 gündür katliamlara ses çıkarmayan Mısır’ın ateşkes girişiminin işgalciyi krizden çıkarma amaçlı olduğuna dikkati çektiler. Öte yandan İsrail’in tek taraflı ateşkes kararı almasının başında Gazze’den atılan füzelerden 300’e yakın İsrailli’nin yaralanması ve işgal devletinin ilk kara harekatında başarısız olması anlamına geliyor.

AMMAR YİĞİT GAZZE’DEN BİLDİRİYOR - Filistin direnişinin artık en güneydeki Eilat’tan en kuzeydeki Nehariya’ya kadar işgal altındaki toprakların her tarafına ulaşan füzelerinin yanı sıra insansız hava araçlarıyla da kendilerini tehdit etmelerinden dolayı telaşa kapılan ve gittikçe zorlanacağını anlayan soykırımcı işgal devleti İsrail, cuntacı Mısır yönetimini devreye sokarak tek taraflı ateşkesi kabul ettiğini açıkladı. 9 gündür savunmasız Gazze halkının üzerine bomba yağdıran ve 200’e yakın masum Filistinliyi katleden, 1500’e yakın kişiyi de yaralayan terör devleti İsrail’in ateşkes kararını Hamas, “anlaşma olmadan ateşkes olmaz” diyerek, ateşkesi reddetti. Filistinli kaynaklar, 9 gündür katliamlara ses çıkarmayan Mısır’ın ateşkes girişiminin işgalciyi krizden çıkarma amaçlı olduğuna dikkati çektiler.

İşgal devletinin ateşkes kararı almasının başında, son günlerde Gazze’den fırlatılan füzelerden çok sayıda İsrailli’nin yaralanması üzerine, halkın Netanyahu hükümetine karşı tepkilerini yükseltmesi oldu. Bir başka neden ise, işgal devletinin Gazze’ye karaya ilk çıkarma girişiminin Hamas tarafından püskürtülmesi oldu. Ateşkes kararına İsrail siyasetçilerinden de farklı tepkiler geldi.

ATEşKES KARARI İSRAİL’İ BÖLDÜ:

“Bu stratejik bir hatadır”

Sağ kanattaki Yahudi Ev Partisi’nden İskan Bakanı Uri Ariel, güvenlik kabinesinin, Mısır’ın başlattığı ateşkes girişimini onaylama kararıyla ilgili olarak, “Bu stratejik bir hatadır” dedi.

İsrail radyosunun haberine göre, Sağ kanattaki İsrail Evimiz Partisi’ne mensup Turizm Bakanı Uzi Landau da söz konusu kararı İsrail’in caydırıcı gücünün ihlal edilmesi olarak değerlendirdi.

Yine sağ kanattaki Şas Partisi milletvekili Eli Yishai, “İsrail vatandaşları için tokat gibi olan karar, onların güvenliğini koruma konusunda hükümetin taahhüdüyle çelişiyor. Hamas’ın alt yapısının zayıflatılması gerek” açıklamasında bulundu.

İsrail İşçi Partisi Genel Başkanı İzak Herzog ise kararı memnuniyetle karşıladı. Herzog’un memnuniyeti, ateşkes kararını, İsrail-Filistin barış müzakerelerinin yeniden başlaması için bir fırsat olarak gördüğü şeklinde yorumlandı.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, dün sabah yaptığı toplantıda, Mısır’ın ateşkes girişimini kabul ettiğini belirtmişti. Gendelman, ateşkesin 09.00’dan itibaren başlatıldığını ifade etmişti.

HAMAS: ANLAŞMA OLMADAN ATEŞKES OLMAZ

İzzeddin el-Kassam Tugayları ise konuyla ilgili “resmi ve gayriresmi makamlardan” kendilerine bir bilgi ulaşmadığını, söz konusu girişimin “boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimi” olduğunu ve bunu reddettiklerini duyurmuştu. İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, “Eğer bu girişimin içeriği doğruysa bu bir boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimidir. İzzeddin el-Kassam Tugayları olarak bunu tamamıyla reddediyoruz” ifadesi kullanmıştı.

Bu açıklamadan saatler sonra Hamas’ın Siyasi Büro üyesi Musa Ebu Merzuk, Mısır’ın başlattığı girişim hakkında istişareleri sürdürdüklerini, Hamas hareketinin henüz resmi tutumunu belirlemediğini ifade etmişti.

Abbas, taraflardan “ateşkes önerisine uymalarını” istedi

Hamas karşıtı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, Mısır’ın “Filistin halkının korunması için harcadığı çabaları” takdirle karşıladığını ifade ederek, Filistin halkının menfaati ve kanının korunması için ateşkesin önemine değindi. Abbas, bu nedenle taraflardan “ateşkes önerisine uymalarını” istedi. Batı Yakada 12 Haziran’da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz’da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adı altında operasyon başlattığını duyurmuştu. Bu tarihten itibaren İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 195 kişi hayatını kaybetti, bin 400 kişi yaralandı.

ATEŞKES KISA SÜRDÜ

İşgalci İsrail Ordusu Sözcüsü Peter Levner, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail’e yapılan rastgele füze saldırılarından 6 saat sonra, ordu Hamas’a karşı operasyonlarına yeniden başladı” ifadesine yer verdi. İsrail Haaretz gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde de “Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Moşe Yalon’un, Hamas ve İslami Cihad Hareketi’nin Mısır’ın başlattığı ateşkes girişimini reddetmesinin ardından Gazze saldırılarının yeniden başlatılması talimatı verdiği” kaydedildi.

Gazze’den İsrail’e 32 füze daha

Hamas’ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları’dan yapılan açıklamada, bugün (dün) aralarında İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kentinin de bulunduğu çeşitli kentlere 32 adet füze ve havan topu atıldığı belirtildi. Açıklamada, İsrail’in Hayfa, Askelon, Aşdod, Aşkul, Ruhufut kentleri ile Gazze’nin sınırındaki Niyruz’a “Grad” tipi ve bazı el yapımı füzelerin atıldığı kaydedildi. İsrail Ordu Sözcüsü Peter Lerner ise sosyal paylaşım sitesi Twitter’da, “Saat 09.00’dan bu yana Gazze’den İsrail’e 22 füze atıldı” diye yazdı. Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld de İsrail’in güneyindeki Netivot kentine öğleden sonra 2 füze atıldığını, saldırıda ölen ya da yaralananın olmadığını ifade etti. Gazze’den Askelon, Aşdod ve Sderot kentlerine atılan füzelerin ardından kentlerde sirenlerin çaldığını aktaran Rosenfeld, füzelerden birinin Aşdod’ta bir evin yakınına düşerek, hasara neden olduğunu belirtti.

500 İsrailli panik tedavisinde

İsrail Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırılara, roketlerle verilen karşılık sonucu şu ana kadar 550 kişinin “panik” şikayetiyle tedavi edildiğini duyurdu. Yedioth Ahronoth gazetesinin Sağlık Bakanlığının yazılı açıklamasına dayandırdığı haberde, operasyonların başlama tarihi olan 7 Temmuz Pazartesi gününden bu yana 550 kişinin “panik” sebebiyle tedavi gördüğü belirtildi. Açıklamada, en çok şikayetin yaşandığı yerin başkent Tel Aviv olduğu vurgulanırken, panik sebebinin kent sakinlerinin roket atılmasına alışkın olmamasından kaynaklandığı kaydedildi. Mısır, önceki gün İsrail saldırılarındaki kayıpların önlenmesi ve akan kanın durdurulması için taraflar arasında ateşkes girişiminde bulunduğunu açıklamış, İsrail güvenlik kabinesinin de Mısır’ın başlattığı ateşkes girişimini onayladığı bildirilmişti.

Ateşkes kararından en çok ABD memnun oldu

Mısır’ın ateşkes kararını İsrail tarafından tek taraflı kabul edilmesinden en çok, İsrail’in soykırım saldırılarına destek veren, Hamas’ı ise eleştiren ABD sevindi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, “Mısır’ın ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun en kısa zamanda sükuneti tesis etmesini umuyoruz” ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bu zor dönemde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır hükümeti yetkilileri ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile sıklıkla müzakerelerde bulunduğunu belirten Psaki, ABD’nin, “bu tehlikeli ve istikrarsız duruma” çözüm bulmak için, bu kişiler ve bölgesel ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini kaydetti. Beyaz Saray’da ABD’deki Müslüman toplumun temsilcileri, farklı inançlara mensup liderler, seçilmiş yetkililer ve çoğunluğu Müslüman ülkelerden diplomatik camianın katıldığı geleneksel iftar konuşan ABD başkanı Barack Obama, Mısır yönetiminin İsrail ve Hamas arasında ateşkes girişimini överek, bunun bölgede sükuneti yeniden sağlayabileceğinden umutlu olduklarını söyledi. Bu arada, ABD’deki en büyük Arap-Amerikan sivil haklar kuruluşu olan Ayrımcılığa Karşı Arap Amerikan Komitesi, yemeğin öncesinde, ABD’nin İsrail’e desteğini gerekçe göstererek yönetimin ev sahipliği yaptığı tüm iftarlara boykot çağrısı yaptı.

Katil sürülerinin MORALLERi BOZUK ve yorgun

9 gündür süren Gazze saldırısında Hamas mücahidlerine karşı bir ilerleme sağlayamayan işgalci-terörist devlet İsrail askerlerinin yorgun ve morallerinin bozuk olduğu görüldü. Tek taraflı ateşkes kararının alınmasıyla birlikte kara harekatı için emir bekleyen İsrail askerleri, kendilerini tankların gölgesine attılar.

Çocuk katili vampirlerden katliam dansı

Savunmasız Gazze halkını havadan ve karadan bombalayan, özellikle çocuk ve kadınları hedef seçen soykırımcı-terörist işgal devleti İsrail askerlerinin katliamına fanatik Yahudilerden destek geldi. Yakınlarını kaybeden Filistinliler kaybettiklerine gözyaşı dökerken, katil İsrail askerlerini ziyaret eden lanetlenmiş Yahudiler

Filistinli çocuk ve kadınların ölümünü katliam dansı yaparak kutluyor. Gazze’nin yakınlarına konuşlanmış olan katil askerlerle saatlerce dans edip- eğlenen fanatik Yahudiler, hatıra fotoğrafı da çektirmeye ihmal etmiyor.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23