• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Korkutan tablo

Yeniakit Publisher
2013-06-08 23:36:00 - 2013-06-08 21:37:24
Korkutan tablo

Vekillerin yüzde 65’inin desteği ile komisyondan geçen ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Köşk’e gönderilen alkol düzenlemesi ile ilgili Yasa’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanması bekleniyor.

HABER MERKEZİ
Gençliğine sahip çıkmak isteyen Türkiye’nin üzerine kara bir bulut gibi çöken milyar dolarlık içki lobisinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ablukaya almak istediği, yasayı onaylamaması için nazik telkinlerde bulunduğu ortaya çıktı. Alkol karşıtı STK’lar ve kanat önderleri ise 24 Mayıs’ta sabaha karşı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasanın Türkiye için kilometre taşı olduğunu, Gül’ün asla geri adım atmaması gerektiğini belirttiler. Abdullah Gül’ün 11 Haziran’a kadar yasayı kabul etmesi ya da TBMM’ye iade etmesi gerekiyor.
KURAL; ALKOLÜN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Bağımlılık ve Sigaraya Hayır Derneği Başkanı Orhan Kural ise, “Sarhoş bir Alman’ın çarpması sonucu kardeşimi bir trafik kazasında kaybettim. O günden bu yana sarhoş görmek istemiyorum. Bu da benim doğal hakkımdır” hatırlatmasında bulunup, alkolün zararlarına dikkat çekti.  “Gezi Parkı eylemlerine katılanları da görüyoruz ellerinde alkol şişeleriyle oradalar bu yanlış. Bilindiği gibi birçok şey alkol ile başlıyor. Diğer insanların da içki içmeme, elinde içki şişeleriyle insan görmemeye dair demokratik hakkı var. Ona nasıl “hayır” diyebilirler? Ben bunu anlayamıyorum. Bu insanların özel hayatına karışmak değil. Ben gidip de bir parkta neden bir sarhoş göreyim ki? Neden bana sarhoş bir insan rahatsızlık versin? Sarhoş bir kişi her an her şey yapabilir. Bütün bunların düşünülmesi lazım” diyen Kural, alkol düzenlemesinin Almanya, Amerika, Norveç, İsveç, Finlandiya gibi dünyanın birçok ülkesinden örnek alındığını söyledi.
CUMHURBAŞKANINA DESTEK
“Türkiye’yi İran’a mı çevireceksiniz?“ diyenlere tepki gösteren Kural, “Sanki alkol düzenlemesi sadece İran da var da diğer ülkelerin hiçbirisinde yok. Bunun hiçbir ilgisi yok. İnsanların lokantada ya da evinde terbiyesiyle içkisini içecek olana hiç kimse bir şey demiyor. Buradaki amaç sadece ve sadece sokaklara dökmemek, reklamını yapmamak bunlara çocukları, gençleri teşvik etmemek. Bu düzenlemenin altında bu yatıyor” şeklinde konuştu. Kural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün düzenlemeyi onaylaması gerektiğini söyledi.
YÖNLENDİRMEYE PRİM VERİLMEMELİ
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak, alkol firmalarının alkol düzenlemesini gündemde tutup kamuoyu oluşturmaya çalıştığını belirterek, “Firmalar bunun için her yolu deniyor. Gezi Parkı olayında da bunu gördük. Oluşturulmaya çalışılan kamuoyu ile Cumhurbaşkanı baskı altına alınmak isteniyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı bu tür oyunlara gelecek makam değil, bu kurumun görevi, insanları korumaktır. Alkol yasasının onaylanmasını istiyor ve geri adım atılmayacağını arzu ediyoruz” dedi. Özkan, düzenlemeye karşı çıkanların, rant peşindeki alkol firmaları ve toplumsal yararı düşünmeyen alkolikler olduğunu söyledi.
CUMHURUN SAĞLIĞI İÇİN ONAYLAYACAKTIR
Alkol ve Uyuşturucu İle Mücadele Derneği Başkanı Nejdet Özkan ise, “Cumhurbaşkanı’nın, alkolden para kazananlara ve alkol tüketen gruplara rağmen alkol düzenlemesini onaylayacağını umuyorum. Çünkü hem kişinin sağlığı hem aile kurumunun devamı hem de toplumun refahı için hükümetin Meclis’ten geçirdiği alkol düzenlemesi hayati bir öneme sahip” dedi.
ALKOL BAĞIMLILARINDA
SUÇ İŞLEME ORANI YÜZDE 68
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı veriler alkolün nasıl bela olduğunu ortaya koydu. Örgütün Türkiye dahil 30 ülkede yaptığı araştırma raporuna göre, cinayetlerin yüzde 85’i, tecavüz ve şiddet olaylarının yüzde 50’si, hırsızlık ve yankesiciliğin yüzde 71’i alkollü iken yapıldı. Ayrıca alkol bağımlılarında suç işleme oranı yüzde 68 iken, alkol bağımlısı olmayanlarda bu oranın yüzde 37 olduğu belirlendi.
DSÖ’YE GÖRE İNTİHAR EDENLERİN
YÜZDE 90’I ALKOLİK
Türkiye ve dünyada milyonlarca kişinin alkol kullanmaya meyilli olduğunun kaydedildiği araştırmada, intihar edenlerin yüzde 90’ının, mala yönelik suç işleyenlerin yüzde 77’sinin, eşine şiddet uygulayanların yüzde 70’inin, akıl hastalarının yüzde 60’ının, boşananların yüzde 80’inin, tutuklu olanların yüzde 78’inin ve işe gitmeyenlerin yüzde 60’ının alkol kullandığı saptandı. DSÖ’nün rakamlarını değerlendiren uzmanlar, alkol ve bağımlılık oluşturan zararlı maddelerin kullanımının günümüzde daha da arttığını dile getirerek, “Buna bağlı olarak söz konusu nedenle işlenen suçlarda da artış var.
CİNAYET VE TECAVÜZLERİN ÇOĞU
ALKOLLÜ İKEN İŞLENİYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) geçtiğimiz yıllarda, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 30 ülkede yaptığı, alkolün suçlar üzerindeki etkisi araştırmasında; alkol bağımlılarında suç işleme oranı yüzde 68 iken, alkol bağımlısı olmayanlarda bu oranın yüzde 37 olduğu vurgulanmıştı. Araştırmaya göre, cinayetlerin yüzde 85’i, ırza tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet olaylarının yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 60’ı ile hırsızlık ve yankesiciliğin yüzde 71’i alkollü iken yapılmış.
CHP’Lİ KADIKÖY BELEDİYESİ DE
ALKOL DÜZENLEMESİ YAPMIŞTI
Alkol lobisinin tepkisini çeken alkol yasaklarına benzer bir düzenleme, geçtiğimiz aylarda CHP’li Kadıköy Belediyesi tarafından yapılmıştı. Kadıköy Belediyesi, ilçe merkezinde içkili mekanların kapanış saatini 24.00’e, tekel bayilerinin kapanış saatini ise 22.00’ye çekmişti. Uygulamanın gerekçesi ise mahalle sakinlerine verilen rahatsızlık olarak açıklanmış, Belediye, Kadife Sokak’taki eğlence mekanlarının önlerindeki masalarda sınırın aşılması ve gece yarısı tekel bayilerinin “açık hava işletmelerine” dönmesiyle mahalleliye verilen rahatsızlık üzerine böyle bir uygulamaya gitmişti.
CHP’Lİ BAŞKAN SUÇ ORANININ
DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEMİŞTİ
Katıldığı bir televizyon programında eleştirilere cevap veren CHP’li Belediye Başkanı Selami Öztürk de uygulamanın arkasında durmuş ve yasakların suç oranını büyük oranda düşürdüğünü savunmuştu. Öztürk, “Ben her yerde isteyenin alkol kullanabilme özgürlüğünü savunuyorum. Ancak bu özgürlük başkalarının özgürlüğüne kısıtlama getirince müdahale etme hakkımız doğuyor. Yasağın uygulandığı cadde ve sokaklarda suç oranı yaklaşık yüzde 60 civarında düştü” ifadelerini kullanmıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23