• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Körfez’de para, Türkiye’de proje var

Yeniakit Publisher
2013-03-13 21:06:00 - 2013-03-13 21:07:08
Körfez’de para, Türkiye’de proje var

Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi Hasan Rahvalı, Körfez ülkelerinde birikmiş petro dolarların Türkiye’ye ulaşmasının en kısa yolunun sukuk ihracı olduğunu belirterek, “Türkiye’ye bir teveccüh var. Sermaye gelmek istiyor. Körfez’de kaynak var, Türkiy

CANNES - Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, doğrudan yatırım için Körfez’den kaynak çekmenin oldukça zor olduğunu belirterek, “Körfez’de birikmiş petro dolarların Türkiye’ye en kısa yoldan en uygun maliyetle ulaşmasının yolu sukuktur” dedi. Cannes’de düzenlen Mipim Fuarı’nda sukuk hakkında bilgi veren Rahvalı, ilk etapta 200 milyon dolarlık, orta vade de ise 2 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştireceklerini söyledi.   Bunu da ilk kez İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştireceklerini anlatan Rahvalı, şu anda Finans Merkezi’nin finansının hazır olduğunu ancak, sukuk uygulamasını uluslararası alanda daha iyi anlatabilmek için burada denemek istediklerini, özellikle İstanbul Finans Merkezi’nde sukuk ihracının nedeninin bu olduğunu belirterek, “Hem Türkiye’ye ilgiyi uyandırmak hem de bilinen bir projeye dikkat çekmek istedik” dedi.
SUKUK İHRACI YAPACAĞIZ
Sukuk ihracını Türk Lirası bazında yapacaklarını vurgulayarak, bunun Türk Lirası’na olan güvenden kaynaklandığını belirten Rahvalı, sektörde bir ilke imza atmak istediklerini, Kuveyt, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar’ı ziyaret ettiklerini kaydetti.
Rahvalı, “Türkiye’ye bir teveccüh var. Sermaye gelmek istiyor fakat doğrudan emlak sektörüne yatırım konusunda daha dikkatli oldukları ve ancak yerli bir partnerle bu işe girebileceklerini gördük. Hızlı giriş ise bu tür finansal enstrümanlarla olabilecek. Yani Körfez’de park etmiş petro dolarlar var ama bunun Türkiye’ye akması için doğrudan sermaye yatırımının araştırma, inceleme süresi uzun. Kısa vadeli bir şey ancak İslami ürünlerle mümkün olabilecek” diye konuştu.
Yapacakları satışın İMKB üzerinden ve banka garantili olacağına dikkati çeken Rahvalı, “Amacımız yatırımın Türkiye’ye kolay akmasını sağlamak. Türkiye’de bu yatırım fırsatları olduğu sürece finansal enstrümanlar ihraç eden ve satın alan açısından cazip olacak” dedi.
KÖRFEZ ÜLKELERİ TÜRKİYE’YE
YATIRIM İÇİN DAHA İŞTAHLI
Rahvalı, Avrupa’ya bakıldığında “bankaların fonları var” dendiğini ancak bunların Türkiye’ye gelme isteklerinin Körfezle kıyaslanmayacak kadar az olduğunu belirterek, körfezi daha iştahlı gördüklerini bu nedenle yönlerini körfeze çevirdiklerini söyledi.
Gayrimenkul sertifikasında da bir çalışma içinde olduklarını anlatan Rahvalı, şunları kaydetti:
“Sektörde başka şirketlerin de bu konuda hazırlıkları var. Gayrimenkulün bütününe bir defada sahip olamayanlar için metre kare bazında satın almak gibi bir şey.
Kurumsal yatırımcı için de ileri vadede belli bir kârı elde etmeyi taahhüt eden bir kağıt ihraç edeceğiz. Türkiye neden sukuk ihracı yapmalıdır diye sorulursa, Körfez de birikmiş petro dolarların Türkiye’ye en kısa yoldan en uygun maliyetle ulaşma yolu budur. Çünkü doğrudan yatırım için körfezden kaynak çekmek oldukça zor. Malezya sırf körfezin fonlarını bu enstrümanla çekmiştir.
Türkiye için bu çok daha mümkün. Körfez bölgesinin İstanbul’a teveccühü Malezya’dan aşağı değil. Ama böyle bir enstrüman olmadığı için oradaki sermayeyi çekemiyoruz. O yüzden sukuk önemli. Bu bölgenin faize karşı olan hassasiyetinden dolayı İslami bir finansal enstrüman olan sukuka daha kolay yatırım yapabilecekleri için sukuk önemli.”
Hasan Rahvalı, Türkiye’de sukuk yapmanın önünün yeni açıldığına vurgu yaparak, “Bir yıllık mazisi var. Şu anda zemin var, körfezde kaynak var, Türkiye’de de proje var. Dolayısıyla tam zamanıdır. Gündem sukuktur” dedi.

Faizsiz yatırım fonlarının önü açıldı

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yeni düzenlemesine göre, faizsiz enstrümanlardan oluşan yatırım fonlarının kurulması mümkün hale geldi. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, emeklilik yatırım fonlarının türleri, kuruluşları, örgüt yapısı, faaliyet ilke ve esasları, katkı payının bu fonlarda toplanması ve değerlendirilmesi, fon mal varlığı, fon portföyündeki varlıkların saklanması, portföyün yönetimi, fonların birleşme, devir ve dönüşüm esasları, iç ve dış denetimi ile kamunun aydınlatılmasına ilişkin esas ve usulleri kapsıyor.
Buna göre, emeklilik yatırım fonlarının portföylerine alınabilecek varlıklar çeşitlendirildi, bu kapsamda bireysel emeklilik yatırım fonlarının altın fonları, kira sertifikası fonları ve fon sepeti fonları gibi yeni portföy yapıları ile kurulabilmesine, ayrıca mevcut fonların da bu ürünlere yatırım yapabilmesine imkan sağlandı. Bu şekilde yeni düzenleme ile faizsiz enstrümanlardan oluşan yatırım fonlarının kurulması mümkün hale geldi. Fon, Kuruldan izin almak koşuluyla şirket tarafından kurulacak. Şirket; Kurulca belirlenen standarda uygun olarak hazırlanan kuruluş başvuru formu, formda belirtilen belgeler ve fon içtüzüğü ile birlikte fon kurmak için Kurula başvurmak zorunda olacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23