• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Körfez fonları ilaç gibi gelecek

Yeniakit Publisher
2013-03-03 21:04:00 - 2013-03-03 21:05:31
Körfez fonları ilaç gibi gelecek

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,transit ticarette Suriye olayları nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığını belirterek, “9 ülkeye bu ülke üzerinden ticaret yapıyorduk. Suudi Arabistan ile Irak arasındaki Arar Sınır Kapısı’nı sadece hac döneminde açıyorlardı. Bunu

YENER DÖNMEZ - RİYAD

Resmi temaslar için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, aralarında Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’in de bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.
 Suudlu yetkililerin kendilerine yoğun ilgi gösterdiğini belirten Çağlayan, “Konuştukça konular üzerinde çok önemli gelişmeler kaydettik. Türkiye’ye karşı yoğun bir ilgileri var. Türk ekonomisi ile ilgili gelişmelerden umutlular. Türkiye’nin IMF ile borcunun sıfırlanacak olmasını çok önemsiyorlar. ‘Suud pazarına girme konusunda çekingen davranıyorsunuz’ diyor Suudlar. ‘Biz daha çok Türk kardeşlerimizle iş birliği yapmak istiyoruz’ diye söylüyorlar. Bugüne kadar bu kadar net duymamıştım. Bilhassa tarım, sağlık ve emlak alında yoğun temas istiyorlar. Yılda iki kez iş konseyi yapılması konusunda mutabakat sağladık” dedi. Ziyaretin çok olumlu geçtiğini kaydeden Çağlayan, “BMB Grup, Suud Hava Yolları’nın personel lojman işini aldılar. Seyahatin en somut sonuçlarından biri. 450 milyon dolarlık iş. 350 bin metrekarelik alanda lojman inşaatı yapacak. Bu yıl itibariyle alınan iki büyük işten biri” ifadelerini kullandı.
“REVAKLARIN KORUNMASI
MEMNUNİYET VERİCİ”
Kabe’deki Osmanlı revaklarının kurtarılmasına yönelik çalışmalara değinen Bakan Çağlayan, “Kabe’deki revakların korunacak olmasından duyduğumuz memnuniyeti ilettik. Bu konuyu Başbakanımız yakın takip ediyordu. Şimdi bir Türk firması işi yapıyor. Özenle paketleyip muhafaza ediyorlar. Tekrar yerlerine monte edilecek” diye konuştu.
YENİ SINIR KAPISI AÇILIYOR
“Transit ticarette Suriye olayları üzerinden ciddi sıkıntı yaşıyoruz” diyen Çağlayan, “9 ülkeye bu ülke üzerinden ticaret yapıyorduk. Suudi Arabistan ile Irak arasındaki Arar Sınır Kapısı’nı sadece hac döneminde açıyorlardı.
 Bunun ticarete açılmasını istedik. Konu Kral’daydı. Bakan önemli bir mesaj verdi. konunun inşallah yakın zamanda olumlu şekilde çözülebileceğini ifade etti. Arar kapısının açılması karayolu tır ticaretini Suudi Arabistan’a girişte çok önemli bir kolaylık sağlayacak” şeklinde konuştu.
“YATIRIMCIYA TEŞVİK
DESTEĞİ VERECEKLER”
Gıda sektöründe Türkiye’nin Suudi Arabistan’a daha fazla girmesi isteğiyle karşılaştıklarını anlatan Zafer Çağlayan, “Yeni bir teşvik kararı almışlar. bir fon vasıtasıyla gıda işleme tesisi kuracak olan işletmelere yüzde 75 fon tarafından karşılanmak üzere faizsiz kredi vereceklerini söylediler” bilgisini verdi.
500 BİN KONUT FIRSATI
Suudların gündeminde 500 bin konut yapılması olduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle söyledi: “İş daha somut hale geldi. Aciliyet de var. Bu konuda biz Ekonomi Bakanlığı ile çalışma içine gireceğiz. Mümkün olduğunca firmalarımızın bu projeden pay almaları konusunda yoğun çalışacağız.”
TÜRKİYE ÜZERİNDEN
AVRUPA’YA
ELEKTRİK İHRACATI
Bir diğer projeden bahseden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Suudlar elektrik fazlasını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç etmek istiyorlar. Bu konu da gündemlerinde. Türkiye enerji geçiş koridoru olma noktasında önemli bir yer olacak. 5 ile 10 bin megavat düşünüyorlar. Bizim mevcut sistemimizden iletim yapmayı düşünüyorlar” diye konuştu.
“SUUDLAR YATIRIM
YAPACAK YER
ARIYORLAR”
Suudların yatırım yapacak yer aradığını belirten Çağlayan, şöyle devam etti: “Körfez varlık fonları 1,8 trilyon dolara ulaştı. 538 milyar dolarlık kısmı Suud fonları. Çok ciddi bir rakam bu. Körfez varlık fonları ciddi bir eksen kaydırmaya başladı. Bilhassa Avrupa’da krizin artması ile birlikte varlıklarını yer değiştirmeye başladılar. 2011 yılında körfez fonlarının yüzde 29’u Kuzey Amerika’daydı. Şimdi bunu yüzde 14’e düşürdüler. Yine körfez fonlarının yüzde 19’u Batı Avrupa’daydı. Bunları da yüzde 6’ya indirdiler.  Şimdi açılmak istiyorlar. Türkiye olarak bu fonlara talibiz. Bu fonlar bilhassa gayrimenkul sektörü başta olmak üzere bir çok alanda ilaç gibi gelir.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23