• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Kontrol ve denetimler israfı önler’

Yeniakit Publisher
2013-04-09 20:04:00 - 2013-04-09 20:05:11
‘Kontrol ve denetimler israfı önler’

İç denetimin çok önemli, modern ve yeni bir fonksiyon olduğunu, sadece birim yöneticilerini değil, aynı zamanda denetim birimlerini yönetenlerin de hesap verebilir olmasının çok önemli olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İdarelerimizde hem iç

“İç denetim birimleri kuruyoruz”
Sisteme ilişkin yeni düzenleme çalışmalarına da değinen Şimşek, kanunun iç kontrol ve iç denetimine ilişkin maddelerini yeniden ele aldıklarını, özellikle iç kontrol sistemine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklara yönelik uygulamayı şekillendirecek birtakım düzenlemeler yaptıklarını vurguladı.
Şimşek, 3 ve üzerinde iç denetçi bulunan idarelerde iç denetim birimleri kurduklarını, iç denetim birimlerinin görevlerini açık bir şekilde belirlediklerini ifade ederek, ‘’Böylece farklı denetim birimlerinin aynı amaçla denetim faaliyetini yürütmemesini sağlayacağız. İdareler bu konuda gereken basireti gösterirlerse bu zaten olmaz fakat hâlâ bu konuda kafası karışık olanlar var. O sebeple her şeyi kanunla düzenlemek zorunda kalıyoruz. Tabii yine de bunu yapacağız” diye konuştu.
İÇ DENETİM YARDIMCILIĞI GELİYOR
İç denetimin insan kaynağı meselesinin çözülmesine yönelik olarak da iç denetim yardımcılığı gibi alternatif bir imkan getirildiğine işaret eden Şimşek, insan kaynakları açığını gidermek üzere Bakanlık olarak 480 iç denetçi kadrosunu ihdas etmek üzere, konuyu Bakanlar Kuruluna gönderdiklerini söyledi.
Bakan Şimşek, yakında söz konusu kararnamenin çıkmasıyla idarelere 480 ilave kadro sağlamış olacaklarını belirterek, şu anda 750 olan iç denetçi sayısının önemli oranda artmış olacağını bildirdi.

ANKARA- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bazı arkadaşlarımız hâlâ bu iç denetçileri Maliye’nin ajanları olarak görüyorlar. Bu tabii ki ilginç bir durum. Bunların artık geride kalması lazım” dedi.
Bakan Şimşek, İç Denetim Koordinasyon Kurulu’nun, bakanlıklar, belediyeler ve üniversitelerin iç denetim faaliyetlerine ilişkin raporunun açıklandığı, Rixos Otel’de düzenlenen konferansa katıldı.
Şimşek, burada yaptığı konuşmada, iç denetim standartlarına uygunluk ve etkinliğin değerlendirilmesinin kamu yönetimi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
İç denetim birimlerinin dışarıdan değerlendirilmesinin Türkiye açısından bir ilk olduğuna dikkati çeken Şimşek, süreci başlatan İç Denetim Koordinasyon Kurulu ve üyelerine, programın uygulanmasında hibe desteği sağlayan Dünya Bankası’na, dış kalite değerlendirmesi çalışmalarına danışmanlık veren Deloitte firmasına ve iç denetçilere teşekkür etti.
Şimşek, iç denetimin çok önemli, modern ve yeni bir fonksiyon olduğunu kaydederek, “Bu fonksiyonun etkin ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığının dışarıdan değerlendirilmesi çok kritik öneme sahip. Dolayısıyla sadece birim yöneticilerini değil aynı zamanda denetim birimlerini yönetenlerin de hesap verebilir olması çok önemli’’ diye konuştu.
Uluslararası standartlara bakıldığında en az 5 yılda bir iç denetimin dış değerlendirme ve denetime tabi olması gerektiğini ifade eden Şimşek, ABD’de her 3 yılda bir iç denetimin dış değerlendirmeye tabi tutulduğunu, bu ülkedeki sistemde idarelerin de birbirlerini değerlendirebildiklerini vurguladı.
“İÇ  DENETİM BİRİMLERİNİN ROLÜ
HERKESÇE BENİMSENMELİ”
Denetim sisteminin yavaş yavaş oturmaya başladığına dikkati çeken Şimşek, iç denetim birimlerinin konumu ve kamu idarelerindeki rolünün artık herkes tarafından benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
İç denetimin dış değerlendirmeye tabi tutulmasının sadece iç denetime olan güveni artırmayacağının, aynı zamanda vatandaşa da güven vereceğinin altını çizen Şimşek, “Çünkü sonuçta burada kullandığımız kamu kaynağı, milletin parası gökten zembille inmiyor.  Milletten topladığımızı yine milletimiz için kullanırken bunun etkin ve verimli bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı hususunu tabii ki iç denetim süreçlerinde değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bu sistemin, Sayıştay’ın da “elini güçlendirdiğini” vurgulayan Şimşek, sistemin, eldeki kaynakların etkin ve verimli kullanımının da önünü açtığını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “İdarelerimizde hem iç kontrolün olması hem de iç denetim birimlerimizin bulunması bizim mali disiplin anlayışımızın vazgeçilmez unsurudur. Çünkü bu, israfın engellenmesi için son derece önemlidir. Bu, kayıp kaçağın azaltılması, kaynakların verimli bir şekilde kullanılması açısından son derece önemlidir. Dolayısıyla çok kritik bir role sahipsiniz. Bakanlık olarak 5018 sayılı Kanunun getirdiği bu modern yönetimi ve denetim unsurlarının idarelerimizde güçlü bir şekilde hayata geçirilmesi noktasında biz her türlü desteği verdik, bundan sonra da vereceğiz.”

“Erken emeklilik
söz konusu değil”
Emeklilik bekleyenlerin, maaşlarından belirli bir oranda kesinti yapılarak erken emekli olabileceği iddialarına da Şimşek, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, gündemlerinde olmadığını bildirdi.
Sosyal güvenlik sisteminin bütçeden yılda 74 milyar lira destek aldığına işaret eden Şimşek, böyle bir kurumun açıkları artıracak bir strateji benimsemesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
“Neden böyle açıklamalar yapılıyor” sorusu üzerine de Bakan Şimşek, “Bizim bildiğimiz böyle bir çalışma yok. Yani benim bilgim dahilinde böyle bir çalışma yok” cevabını verdi.

“Akil insanlara
özel bütçe yok”
“Akil insanlara ne kadar bütçe ayırdınız?” sorusu üzerine de Şimşek, buraya özel bir bütçe ayrılmadığını bildirdi.
Şimşek, ‘’Akil adamların sekreterliğini Başbakanlık bünyesindeki bir birim aracılığıyla yaptıracağız. Dolayısıyla özel bir bütçe yok. Tabii ki varsa oradan birtakım giderler karşılanır. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı galiba bu işin sekretaryasını yapıyor, dolayısıyla özel bir bütçe yok’’ diye konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23