• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Koç’lar hakim karşısında

Yeniakit Publisher
2014-07-10 08:21:00 - 2014-07-09 22:56:33
Koç’lar hakim karşısında

Yıllardır izinsiz ve ruhsatsız şekilde Sapanca gölünden su kulllanan Koç’lara ait TÜPRAŞ’ın üst düzey iki yöneticisinin yargılanmasına başlandı. Böylelikle Koç Holding yöneticileri ilk kez hakim karşısına çıkmış oldu.

ARDA ŞİMŞEK / SAKARYA - Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜPRAŞ’ın, Sapanca Gölü’nden hiçbir bedel ödemeden su kullandığını gözler önüne seren Vakit Gazetesi’nin “Ekmek elden, su Göl’den” başlıklı manşet haberi hakkında Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter hakkında dava açmıştı. Sapanca Gölü’nden Tüpraş’a izinsiz su çektikleri iddiasıyla haklarında dava açılan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter’in yargılanmasına önceki gün başlandı. Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Tüpraş Genel Müdürü Erkut, İzmit Rafineri Müdürü İlter ile avukatları katıldı. Şikâyetçi SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş de duruşmada hazır bulundu. Böylelikle Koç Holding yöneticileri ilk kez hakim karşısına çıkmış oldu.

KELEŞ: TÜPRAŞ KULLANDIĞI SUYUN PARASINI KAMUYA ÖDEMELİ

Duruşmada söz alan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Gölü’nün içme suyu havzası olduğunu ve kullanım hakkının kurumlarına ait olduğunu belirterek, Tüpraş’ın bedelsiz su kullanmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı’nın olmadığını söyledi. Endüstriyel kullanım ve kuraklık nedeniyle gölde ciddi anlamda kuruma yaşandığını ifade eden Keleş, “Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ile Tüpraş protokol yapmış. Sapanca Gölü’nün korunması karşılığında Tüpraş, İSU’ya her ay 200 bin lira ödüyor. Bu para, kullanılan suyun piyasa değerinin onda biri tutarındadır. Tüpraş’ın Sapanca Gölü’nden su kullanması hukuksuzdur” dedi. Keleş, Tüpraş’ın bedelsiz ve izinsiz su kullandığını da belirterek, Tüpraş’ın gölden su talep ettiğine dair hiçbir belge bulunmamaktadır. Tüpraş’ın, özelleştirildiği tarihten bu yana Sapanca Gölü’nden kullandığı suyun bedelini faizleriyle birlikte kamuya ödemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İDDİALARI KABUL ETMEDİLER

Hakim karşısına çıkan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter, söz konusu iddiaları kabul etmediler.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23