• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

KOBI’ler gücüne güç katacak

Yeniakit Publisher
2013-06-24 20:33:00 - 2013-06-24 21:30:37
KOBI’ler gücüne güç katacak

Devlet Malzeme Ofisi tarafından yapılacak tüm alımlarda küçük ve orta ölçekli işletmelerin payı artacak. KOSGEB-DMO işbirliği protokülü, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla imzalandı. Protokol çerçeves

EKONOMİ SERVİSİ
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Devlet Malzeme Ofisi (DMO) arasındaki işbirliği anlaması, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımı ile imzalandı. Yapılan protokelle KOBİ’lerin kamu alımlarındaki payının daha da artırılması öngörülüyor. Ankara Rixos Otel’de düzenlenen imza töreninde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu protokol çerçevesinde ben inanıyorum ki, kamu alımlarında KOBİ’lerin payı yükselecek” derken, Bilim, Sanayi ve  Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Kamu İhale Kanunu’ndaki yerli ürün lehine yüzde 15 fiyat avantajı ‘İstersen yapabilirsin’ gibi bir ihtiyari duruma işaret ediyor. Ama baktık ki bu istersen yapabilirsin ile olmuyor, bunu ‘yap’a dönüştürüyoruz” sözleriyle protokolün önemine dikkat çekti.
DMO, DEVLET İLE KOBİ’LER
ARASINDA KÖPRÜ OLACAK
KOSGEB’İN, DMO tarafından yapılacak alımlara yönelik bütün ihale ilanlarını KOBİ’lere ulaştıracağını bildiren Bakan Ergün, DMO’nun, KOBİ’lerle devlet arasında yeni bir köprü olacağını söyledi. Daha fazla üretmenin yanısıra, daha nitelikli ve katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünler üretmeye de yöneldiklerini kaydeden Ergün, “Biz KOBİ’leri destekliyoruz ama niteliklerinin artmasını da destekliyoruz. Çünkü, dünyayla ancak böyle rekabet edebiliriz. O nedenle, DMO, bu protokol çerçevesinde çok önemli yönlendirici faaliyetleri gerçekleştirecektir. Burada duygusal davranamayız. Ekonominin gerçekleriyle hareket edeceğiz. KOBİ’lerin menfaatine olan da budur.”
YERLİ ÜRÜNÜ TERCİH EDİN
Yapılan alım ihalelerinde yerli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamudaki tüketiciler birbirine yakın kalite ve fiyata ulaştıklarında, Türkiye’deki üretilen ürünü tercih etsinler. Bunu herkese söylüyoruz. Kalitesiz ve yüksek fiyatlı ürünü yerli diye alın demiyoruz ama fiyatta ve kalitede birbirine yakın noktaya ulaştığınız zaman yerli olanı tercih edin. Bu konuda geliştireceğimiz bilinç bir taraftan ithalatı azaltacak, ihracat için de daha güçlü KOBİ’ler oluşmasına imkan sağlayacak. Böyle bir uygulama, teşviklerden daha verimli bir uygulamalıdır.”
Kamu alanında yerliliği, yeniliği ve teknoloji transferini destekleyici kararlar aldıklarını hatırlatan Bakan Ergün, “Kamu İhale Kanunu’ndaki yerli ürün lehine yüzde 15 fiyat avantajı ‘istersen yapabilirsin’ gibi bir ihtiyari duruma işaret ediyor. Ama baktık ki bu istersen yapabilirsin ile olmuyor, bunu ‘yap’a dönüştürmek gerekiyor. Kamu İhale Kanunu’ndaki yapılan bir değişiklikle, kalitede aynı nokta yakalandığı zaman yerli ürün, hizmetlerde yerli istekli lehine yüzde 15 pahalı bile olsa bunu satın alma gibi bir yükümlülüğü de getirmiş oluyoruz. Bu, sadece kişinin arzusuna bırakılacak birşey değil” değerlendirmesinde bulundu. Bazı kamu ihalelerinde “doğrudan doğruya adres tarifi”nin yapıldığını gördüklerine dikkati çeken Ergün, bu gibi durumların yaşanmaması için gerekli düzenlemeleri de yakın bir zamanda getireceklerini ifade etti.
DMO, KOBİ
kataloğu
hazırladı
DMO Genel Müdürü Metin Akdamar da mevcut katalog sisteminden farklı olarak, özellikle mikro işletmelere ilişkin çeşitli avantajlar sağlayan yeni bir KOBİ kataloğu oluşturduklarını bildirdi. Yeni katalog sisteminin yerel firmaları idari kapasite ve satış imkanları açısından destekleyeceğini kaydeden Akdamar, “KOBİ’lerin sisteme daha güçlü entegre edilmesiyle, DMO tedarik sisteminin daha rekabetçi bir yapıya kavuşacağına, mal ve hizmet çeşitliliğinin artacağına inanıyoruz” diye konuştu.
DMO’nun toplam cirosunun yıllık 1,7 milyar lira olduğunu hatırlatan Akdamar, satışlarının kamu alımlarında yaklaşık yüzde 15 paya sahip olduğunu ifade etti.
Şimşek: KOBİ’ler kayıt altına girmeli
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Devlet Malzeme Ofisi (DMO) arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde kamu alımlarında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) payının yükseleceğine inandığını bildirdi.
Rixos Otel’de düzenlenen KOSGEB-DMO İşbirliği Protokolü İmza Töreni’ne katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu söyledi. KOBİ’lerin her alanda ekonomiye çok büyük katkı sağlayan bir kesim olduğunu belirten Şimşek, “Tabii ki bunlara yardımcı olmamız, DMO yoluyla, bu protokolle rehberlik yapmamız son derece önemli. Bu protokol çerçevesinde ben inanıyorum ki kamu alımlarında KOBİ’lerin payı yükselecektir. Çünkü onlarla bilgi paylaşımı ve doğrudan diyalog, bu işi kolaylaştıracaktır” diye konuştu. Şimşek, bunun da ötesinde KOBİ’lerin ekonomideki durumlarını daha da düzeltmek için yaptıkları çok iş olduğunu vurgulayarak, geçmişte KOBİ’ler üzerindeki vergi yükünü ciddi şekilde aşağı çektiklerini ifade etti. KOBİ’lerin en büyük sorununun kayıtdışılık olduğuna işaret eden Şimşek, kayıtdışılığın hem KOBİ’lere hem de ekonomiye ciddi zarar verdiğini söyledi. Bakan Şimşek, yükleri mümkün olduğunca aşağı çektiklerini belirterek, “Artık kayıtdışında kalmanın, eskiden olduğu gibi bir vergi boyutuyla bahanesi giderek ortadan kalkmıştır. Kayıtdışı kalmak, bütün defterlerin, belgelerin güvenilirliğini azaltıyor” dedi.

Kaplan: KOBİ’lerin
rekabet gücünün
artması ülke lehine
ANKARA) - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, "Faaliyetlerimizin odak noktası, KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılması yoluyla ülkemiz ekonomisinin geliştirilmesidir. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi de ancak KOBİ’lerimiz ile mümkün olacaktır" dedi. Kaplan, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de olduğu gibi diğer ülkelerde de kamu alımlarında yerli üreticinin korunmasına yönelik birçok uygulama bulunduğuna dikkat çekerek "ABD’de 3 bin doların üzerindeki tüm kamu alımlarında ve kamunun finanse ettiği tüm alanlarda yüzde 50 ile yüzde 100’e varan oranlarda yerli hammadde ve işçilik kullanılması yasaya bağlanmış durumdadır” örneğini verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23