• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kobani, solun çöküş psikolojisini yansıtıyor

Yeniakit Publisher
2014-10-20 10:00:00 - 2014-10-20 10:21:07
Kobani, solun çöküş psikolojisini yansıtıyor

Nagehan Alçı, eline silah alıp Kobani için savaşmaya giden ve hayatını kaybeden sosyolog Ağırnaslı özelinde kaleme aldığı yazısında, Türk solunun şiddetle nasıl iç içe geçtiğini gözler önüne serdi. Kobani’nin sol cenahta adeta bir ‘şehitlik makamı’ gibi algılanır olduğuna dikkat çeken Alçı, “Hem sosyalistler hem de soldan dönme liberal bilinenler büyük bir manevi çöküş yaşıyor. Bu çöküş de onları Ağırnaslı sendromuna kadar getirdi” dedi.

İŞTE O YAZI:

Kobani ile ilgili onlarca haber arasında hak ettiği ilgiyi göremeyen bir tanesi vardı: Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan sosyolog Suphi Nejat Ağırnaslı IŞİD ile savaşta yaşamını yitirdi. Ağırnaslı ‘dağda savaşan PKK’lı’ denince aklımıza gelen profilin tam tersi. Şehirli, iyi eğitimli, senatör bir dedenin torunu. Kısacası, Hatip Dicle’nin işaret ettiği ‘fırtına gençlik’ tanımına hiç uymuyor. Zaten onlardan değil. Başka bir kesimi, başka bir aidiyeti temsil ediyor. Bunu biraz açmak istiyorum...

Kobani, şehirli, kendini solda tanımlayan küçük bir kesim arasında adeta bir ‘şehitlik makamı’ gibi algılanır oldu. Kimse bir akademisyeni o şiddete iten sebeplerden irkilmiyor, aksine Türk solu buna övgüler diziyor. Hatta benim de mezun olduğum Boğaziçi’nden bazı solcu akademisyenler Ağırnaslı’ya ‘yoldaş’ diye başlayan cümlelerle iltifatlar yağdırıyor. (...) Bu şiddeti sorgulayan, lanetleyen yok. Demokrat bir akademisyen nasıl olur da eline silah alıp ölmeye ve öldürmeye gider diye soru soran yok. Peki, nedir bunun sebebi?

Bence temel sebep eğitimli şehirli Türk solcusunun çöküş psikolojisi. Türk solu hiçbir zaman toplumsal tabanlı bir hareket olmadı. Marksist akademisyen Yüksel Taşkın’ın da belirttiği gibi, hep bir aydın hareketi olarak kaldı. Kitlesel taban kazanmak için anti-sol Türk ya da Kürt milliyetçisi unsurlarla ittifak etmek mecburiyetinde hissetti kendini.

(...) Solcuların veya sol kökenlilerin hiçbir alanda iktidarı ve itibarı kalmadı. Hem sosyalistler hem de soldan dönme liberal bilinenler büyük bir manevi çöküş yaşıyor. Bu çöküş de onları Ağırnaslı sendromuna kadar getirdi. Geçmişin en itibarlı sol grubu Birikim ekibi bile silahlı yöntemleri kutsar bir dil kullanmaya başladı. Çok üzücü bir son bu.

Nagehan Alçı/MİLLİYET

Akit Arşiv Sayfasından

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23