• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kobani düşse de çözüm süreci devam eder

Yeniakit Publisher
2014-10-09 10:43:00 -
Kobani düşse de çözüm süreci devam eder

Kurtuluş Tayiz, barış sürecini gözden çıkarmak için tetikte bekleyen HDP’nin, IŞİD’in Kobani’ye saldırmasını koz olarak kullandığını, bir bardak suda kopartılan fırtınanın asıl sebebinin ise Kobani üzerinden Öcalan’ı devre dışı bırakmak olduğunu belirtti. “Kobani üzerinden Öcalan’ın bile önüne geçemeyeceği bir savaş fırtınası çıkarmak istiyorlar” diyen Tayiz, ancak bu girişimlerden bir sonuç çıkmayacağını söyledi ve “Kobani’nin düşmesinin de, kalmasının da çözüm sürecini bozacağına inanmıyorum” dedi.

İŞTE O YAZI:

(...) Zaten sürece biraz zoraki katıldılar; karşılaştıkları her zorlukta barışı tartışmaya açtılar, konuşmaya hep “önderlik istiyor, yoksa biz..” diyerek başladılar ve ilk günden beri barışa pek de gönüllü olmadıklarının altını çizdiler. IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından da ilk yaptıkları iş çözüm sürecini bozma tehditleri savurmak oldu. Türkiye’ye savaş ilan edeceklerini açıkladılar. Dağda şehirde mikrofonu eline alan her Kürt siyasetçi, iştahla barış sürecini nasıl bozacağını anlatmaya başladı. Son olarak Selahattin Demirtaş’ın girişimiyle HDP, şehirleri yangın yerine çevirmesi için tabanına çağrı yaptı. Bunun üzerine de Güneydoğu’da ve batıda sokaklar alev aldı.

(...) Kürt hareketi şimdi (...) Kobani üzerinden çözüm sürecini bozup 2015’te hükümeti zayıflatacağını, iktidara boyun eğdirebileceğini hesaplıyor olabilir. Eski Türkiye ile iş tutup hükümeti devirme hesapları da yapabilir. Ben bu tür hesapların şantajla sınırlı kalacağı kanısındayım. Kobani’nin düşmesinin de, kalmasının da çözüm sürecini bozacağına inanmıyorum. (...) Bütün dünya IŞİD’e karşı birleşti. Türkiye de bu ittifakın içinde. Bugün ya da yarın IŞİD, Kürt bölgesinden tümüyle temizlenecek. Hal böyleyken Türkiye’ye savaş ilan etmenin bir mantığı var mı?
Meselenin Kobani olmadığı çok açık; amaç, Kobani üzerinden Öcalan’ı devre dışı bırakmak. (...) Kobani üzerinden Öcalan’ın bile önüne geçemeyeceği bir savaş fırtınası çıkarmak istiyorlar. Bundan sonuç alabileceklerini sanmıyorum. (...) Gezi’yi, 17 Aralık darbesini atlatan bir Türkiye, barışta kararlı olan bir hükümet var. Savaş lobisi bu kez iç savaş çıkarmayı başaramayacak. (...)

Kurtuluş Tayiz / AKŞAM

Akit Arşiv Sayfasından


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23