• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kızılcık tarhana çorbası yapımı: Çorba kızılcıkların çekirdeklerini çıkartarak yapılıyor! Yapın mideye indirin

Yeniakit Publisher
2023-08-28 00:09:00 - 2023-08-28 00:47:53
Kızılcık tarhana çorbası yapımı: Çorba kızılcıkların çekirdeklerini çıkartarak yapılıyor! Yapın mideye indirin

Tam kıvamında tarhana çorbası yapımı: Yöresel yemekleri arasında herkesin listesinde olan tadıyla damaklara kazınan çorbayı yapan mideye indirecek! Bu çorba tam ölçülü ve lezzetli Kızılcık tarhana çorbası yapmanız mümkün. Bu tarifi müptelası olacaksınız. İşte tarhana tarifi için gerekli olan malzemeler.

Birçok kışlık hazırlıklarının yapılmaya başladığı bu dönemde kızılcık tarhanası tarifi de hızla araştırılmaya başlandı. Her derde deva olan kızılcık tarhanası yapılışı, normal tarhanadan birazcık daha farklı yapılıyor. Peki, kızılcık tarhanası nasıl yapılır? Küçükten büyüğe herkesin severek zevkle içeceği kızılcık tarhanası tarifi, yapılışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

KIZILCIK TARHANASI TARİFİ

kızılcık tarhanası ile yapılan çorbalara bazı yörelerde “doktor çorbası, hasta çorbası, şifa çorbası” da deniliyor. Sağlıkla, afiyetle diyerek hadi başlayalım. Hem sağlıklı hem de lezzetli kızılcık tarhanası tarifi birçok kişinin hayran kalacağı bir lezzet. Tadına doyum olmayan kızılcık tarhanası tarifi, yapılışı, gerekli malzemeler ve püf noktası...

Kızılcık Tarhanası Tarifi İçin Malzemeler

1 kg kızılcık (iri, kırmızı ve olgun olanlar tercih edilmeli)
1 kg un ( un sizde)
1-2 tatlı kaşığı tuz

Kızılcık Tarhanası Tarifi Nasıl Yapılır?

Kızılcıkları sapından, yaprağından çürüğünden ayıklayın bol su ile yıkayın.
Kızılcıkları süzün kızılcıklar yumuşasın diye kızılcıkların üstünü mutfak bezi ile kapatıp 1-2 gün bekleterek kızılcıkları olgunlaştırıp yumuşatın.
Yumuşayan kızılcıkları mıcıklayarak püre haline getirip pürenin içinden çekirdekleri tek tek çıkartın (yok mümkünatı yok kızılcıklar yumuşamadı ise kızılcıkları 1, 5-2 su bardağı su eklemesi yaparak ocakta kaynadıktan sonra kısık ateşte 12-15 dakika kadar haşlayın. Haşlanan kızılcıklar soğuyunca kızılcıkları mıncıklayarak ezin. Bu ezme işleminden sonra kızılcıkların çekirdeklerini tek tek çıkartın ve atın )

Mıncıklayarak elde ettiğimiz marmelat kıvamındaki konsantre kızılcık püresini evinizde var ise bir el blenderı ile çekip daha pürüzsüz bir karışım elde edin.
Blenderınız yok ise süzgeçten de geçirebilirsiniz ( kızılcığı süzgeçten geçirince süzgeçte kalan posayı da sakın atmayın onuda hamura ekleyip hamuru öyle karın) hazırladığınız bu ekstreye tuz ve un ekleyerek poğaça hamurundan bi tık daha serçe ele yapışmayan bir hamur karın.
2 fırın tepsisine yağlı kağıt yayın ( temiz bir bezde olur).
Hazırladığınız hamurdan parçalar koparıp incelterek tepsiye dizin.
Evinizde güneş görmeyen havadar bir yere tepsileri kaldırın.
Tepsilerin içindeki hamurları arada sırada kurudukça ters yüz ederek ve yine hamurları kırıp küçülterek hava ısısına göre hamurları 1- 1, 5 gün kadar kurutun( kızılcık tarhanası çok kurutulmamalı).
Şimdi kuruyarak rondo dan ya da robottan geçecek kıvama gelen hamurları ( sakın çok takır takır kurutmayın zorlanırsınız )mutfak robotundan geçirip yine tepsiye alın.
Gelip gidip tarhanayı elinizle ovun.
Ertesi gün tarhanayı yine 2 kere robottan ya da elekten geçirin.
Elekten geçen ya da çekilen tarhanayı tepsiye alıp yine gölge ve havadar bir yerde kızılcık tarhananızı arada sırada karıştırarak ovalayarak iyice kurutun. İyice kuruyan tarhanayı bez torbada saklayın. 

Afiyetler olsun.

Püf noktası: bu tarhana klasik tarhana gibi günlerce mayalandırılıp ekşitilmiyor kızılcık ekşi bir meyve o nedenle hamur karılıp hemen o gün tepsiye dökülüyor. Kızılcığınız olgun ise kızılcığı haşlamadan direkt mıcıklayabilirsiniz. Ama kızılcıklar sert ise biraz haşlayıp öyle mıncıklayabilirsiniz. Tarhananızı güneş görmeden kurutmalısınız ki tarhananızın rengi pembe olsun yok güneşte kurutursanız ne olur güneş tarhananızın rengini soldurur tarhananız gri gibi bir renk olur. Ayrıca tuz hamura un ile yoğurma aşamasında eklenmeli neden? eğer tuzu önden atarsanız kızılcıkların rengini soldurursunuz. Hamuru yoğururken ekstra 2 yemek kaşığı yoğurt da ekleyebilirsiniz tercih sizin. Tarhananın tadı normal tarhanaya göre biraz daha ekşi gelebilir ama bu şifa niyetine içilen bir çorba. Hem içince tadına alışırsınız ve tekrar içmek istersiniz. Risk almayayım derseniz 2 yemek kaşığı normal tarhana 2 yemek kaşığı kızılcık tarhanasını karıştırıp çorbayı öylede pişirebilirsiniz. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23