• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kirli kanı temizleyen bitki melocan otu nedir? Faydaları nelerdir?

Yeniakit Publisher
2022-04-13 15:26:00 - 2022-04-15 10:45:04
Kirli kanı temizleyen bitki melocan otu nedir? Faydaları nelerdir?

Melocan otu; diğer adı ile diken ucu olarak bilinen, Karadeniz Bölgesi'nde ve çevre illerde yetişen sağlık açısından oldukça faydalı olan bir bitki türüdür. Yetiştiği yere göre ismi farklı şekillerde anılabilmektedir. Melocan otu nedir? Faydaları nelerdir? Nerede yetişir? Yemeği nasıl pişirilir?

Ordu’da ‘melocan’ olarak adlandırılan ve yöresel yemek olan diken ucu bitkisinin frengi hastalığını tedavi ettiği ve kanı temizlediği belirtildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yapılan ‘Ordu yöresinde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları’ konulu araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

55 bitkinin mahalli isimleri, yetiştiği yerler, botanik özellikleri ve bilimsel verilerinin incelendiği araştırmada, zambakgiller familyasından olan, yol kenarlarında ve çalılıklarda yetişen, yörede ‘melocan’ diye bilinen ve yöre insanlarının kavurmasını yaparak yediği bitkinin insan sağlığına olumlu etkisi olduğu belirlendi.

Uzmanlar, melocan kavurmasının yörede sevilerek yendiğini belirterek, “Sarmaşık dikenlerin ucundaki sürgünün insan sağlığına birçok olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı.

Melocan sürgünü insanı terletiyor, kanı temizliyor. Cilt hastalıklarına faydalı olduğu belirlenen melocan, frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Bitkinin en küçük bir toksik etkisi bulunmuyor” dediler.

Melocan otu (diken ucu) nedir?

Kardeniz Bölgesi'nde nisan ayının gelmesi ile birlikte tezgahlarda yerini alan melocan otu, gerek lezzeti gerekse sağlık açısından faydaları sayesinde tercih edilen sağlıklı bitkiler arasında yer almaktadır. Nadide ve nazik doğal bir bitki olan diken ucu otu, aynı zamanda çoban ekmeği gibi isimlerle de bilinir. Yemeği yapılabilen bu otun aynı zamanda böreği ve turşu da yapılabilmektedir. Pek çok farklı şekilde tüketimi mevcuttur.

Melocan otunun faydaları nelerdir?

Kan temizleyici özelliği ile bilinen melocan otunun genel olarak filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. Kan temizleyici özeliği sayesinde vücuttaki toksin maddelerin atılmasını ve hücre hasarlarının giderilmesini sağlar. Ayrıca iç organların işlevlerini ve fonksiyonlarını düzenler. Deri hastalıklarında sıklıkla kullanılan bu bitkinin yenileyici etkisi bulunmaktadır. Aynı zaman cilt hastalıklarında iyileştirici özellikler meydana getirir. Bunu kan temizleyici özelliği sayesinde göstermektedir.

Romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında tercih edilen melocan meyvesi faydalarına baktığımızda rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Psikolojik hastalıklarda sıkıntıların giderilmesi için tercih edilebilmektedir. Tükürük artışı sağlaması nedeniyle ishale neden olabilen diken otu eski zamanlarda frengi hastalığının tedavisi için kullanılmıştır. Treponema Pallidum isimli mikroptan kaynaklanan sistemik bir hastalık olan ve ölüme neden olabilen bu hastalığın iyileştirilmesi için etkili olmuştur.

Melocan bitkisi nerede yetişir? Nerede satılır?

Genel olarak Karadeniz Bölgesi'nde yetişen melocan otu nerede bulunur diye baktığımızda, Samsun, Kastamonu, Zonguldak, Trabzon, Rize, Giresun gibi illerimizde görülmektedir. Ayrıca Edremit-Balıkesir ve Gözne-Mersin yörelerinde de rastlanmaktadır. Yetiştiği bölgeye göre farklı isimlerle anılmaktadır. Genel olarak bahar aylarında toplanır ve tüketilir. Melocan obu satın almak için yöredeki pazarlara bakabilir ya da internet üzerinden sipariş verebilirsiniz.

Melocan otu yemeği nasıl pişirilir?

Tıpkı diğer sebzeler gibi haşlanan diken otunun suyu acımsıdır. Bundan dolayı yemeğini yaparken suyunu süzmek gerekir. Ispanak ve pırasa gibi kavrularak tüketilebilir. Böreklerin içerisinde de oldukça lezzetlidir. Melocan otu yemeği tarifi için gerekli olan malzemeler; 250 gram melocan otu, 4 yumurta, 3 domates, 1 adet soğan, 1 diş sarımsak, zeytinyağı ya da tereyağdır. Yemeği yapmadan önce otları güzelce temizleyiniz. Soğan ve sarımsakları yağda kavurunuz. Daha sonra otu ilave edip kavurmaya devam ediniz. Domatesleri küp küp doğrayıp içine ekleyiniz. Suyunu çekene kadar pişiriniz. daha sonra üzerine yumurtayı kırıp afiyetle yiyebilirsiniz.

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hakkı Doğrusöyler

Bu bir ot değil, bitkidir. Merevcen diye bilinir. Bu bitkinin ilkbahardaki taze sürgünleri gerek çiğ, gerekse değişik usullerde pişirilerek yenir.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23