• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kirada yeni dönem! İşte merak edilenler

Yeniakit Publisher
2023-05-22 16:10:00 - 2023-05-22 21:43:48
Kirada yeni dönem! İşte merak edilenler

Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu, "Kirada yüzde 25 sınırı sürecek mi?", "Tespit davasını kimler açabilir?" gibi soruların merak edilen cevaplarını köşesine taşıdı.

Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu, "Kirada yüzde 25 sınırı sürecek mi?", "Tespit davasını kimler açabilir?" gibi soruların merak edilen cevaplarını köşesine taşıdı. 

Armutçu, "A’dan Z’ye kirada yeni dönem" başlıklı yazısında özetle şunları kaydetti:

"Konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz’da sona eriyor. Ancak bu sürenin 1 yıl daha uzaması öngörülüyor. Okurlarım, yeni kira döneminde artışın ne olacağını, kira tespit davası açıp açamayacaklarını soruyor. Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan, merak edilen tüm soruları yanıtladı...

1 Temmuz’a kadar konut kiralarında artış nasıl olacak?

Konutlar bakımından kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınıra ilişkin yasal düzenleme, 11 Haziran 2022 - 1 Temmuz 2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsamaktadır. Dolayısıyla yasal düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar halen uygulanmaya devam edeceğinden, bu tarihe kadar yenilenen kira dönemlerinde yüzde 25’lik sınır uygulanmaya devam edecektir.

5 YILI DOLANA TESPİT DAVASI

Düzenleme 5 yıl üzeri sözleşmeleri kapsamıyordu. 1 Temmuz’a kadar 5 yılı dolan ev sahipleri tespit davası açabilir mi?

5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde, yeni kira yılında uygulanacak olan kira bedelinin tespiti için dava açılabilir. Bu davada kira bedeli yüzde 25’lik sınır uygulanmaksızın belirlenecektir. Kira bedelinin belirlenmesinde tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri esas alınacaktır. Beş yılın altındaki kira sözleşmeleri yönünden ise kira tespit davası açılamaz.

(...)

% 25 SINIRI UZATILACAK

- 14 Mayıs’taki 28. dönem milletvekilliği seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre Cumhur İttifakı 322 milletvekiliyle Meclis’te çoğunluğu sağladı. Seçim öncesi ve sonrasında AK Parti sözcüleri, fahiş kiralara karşı önlem alınacağını ve yeniden kira düzenlemesi yapılacağını açıklamışlardı. Buna göre, konut kiralarında artış oranı bir yıl daha yine yüzde 25’le sınırlanacak. Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine de hapis ve para cezası uygulanacak. (...)"

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

lütfen orta yol, adalet, hakkaniyet...

%25 i uzatmak da başka türlü bir haksızlık. haberiniz var mı, emlak vergisi ve gayrımenkul sermaye iradı vergisi % 60, 65 arttı. binanın malikleri ilgilendiren müşterek masrafları ateş pahası. elektrikçi sadece dükkandan eve lütfetmek için 250, 300 tl. alıyor. işçilik , malzeme sonra.bu sadece teşhis mesarifi. her ev ya da dükkan sahibi gayrımenkul imparatoru değil. çok büyük çoğunluğu bir ya da iki yer sahibi. onlar da gökten zembille inmedi,40,50 yılın alınteri sonucu....pek çok kiracı ev ya da dükkan sahibi otuz kere cebinden çıkarır.körükörüne hep bir tarafı çok güçlü diğer tarafı da korunmaya müstehak görmek yanlış.her işteki ayarsızlığımız burada da mevcut. yapılması gereken adalet,hakkaniyet.. öyle dükkan kiracıları var ki dükkan kirasını bir günde çıkarıyor, dükkan sahibine de arka tarafı ile gülüyor...böyle uygulamalarla bir kiracıyı kazanamazsınız ama yüzbinlerce ev sahibini gücendirirsiniz. 25 kuruşluk poşet parası yüzünden tam da 2019 da mahalli seçimlerin yılında onbinlerce reyi bay eko ya bay yavaş a hediye ettik.. bu gün kiracıya kol kanat geren kurnaz tilki muhalefet o zaman da hemen ev sahibinin,tapunun,mülkiyetin bir numaralı hamisi olacak.bilgi ....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23