• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kımız nedir? Kımız neyden yapılır? Kımız içmek günah mı?

Yeniakit Publisher
2021-12-29 16:22:00 - 2021-12-31 21:51:04
Kımız nedir? Kımız neyden yapılır? Kımız içmek günah mı?

Destan kımız ne? Kımız ne olduğu Destan dizisini izleyenler tarafından çıkça sorgulanıyor. Destan dizisinde kımız içeceği sık sık dizide geçiyor. Dizi izleyicileri de kımız ne? Kımız diye ne ye deniliyor? Kımız neyden yapılıyor? Kımız ne anlama geliyor? soruları sormakta. Peki kımız sütü haram mı? Kımız içmek haram mı? Kımızda alkol var mı? Kımız neyin sütü?

Kımız kelimesi Orta Asya'da yaygın olarak kullanılır ve Uygur, Kazak, Kırgız gibi pek çok toplulukta bilinmektedir. Ebru Şahin, Edip Tepeli gibi oyuncuların yer aldığı dizide de Kımız kelimesi sıklıkla kullanılıyor. Peki ama Kımız ne demek?

Kımız nedir?

Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır.

Kımız  Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.

Kımız haram mı?

Kımız içmenin hükmü nedir? Kımız, genel olarak kısrak sütünün mayalanması (fermantasyon) ile elde edilen ekşi bir içecek türüdür. Fermantasyon süresine göre kımızın içindeki alkol oranı değişmekte olup tatlı, orta sert ve sert olmak üzere üç farklı türü bulunmaktadır.

Dinimizde sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin tüketilmesi haramdır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mâce, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

kemal

az yada çok alkol bulunması farketmez . alkol bulunan her içecek haramdır

Gül

Adam önlem alınmadığı takdirde diye söze başlamış...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23