• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kıdem tazminatı başka bahara

Yeniakit Publisher
2014-01-02 21:47:47 - 2014-01-03 15:17:07
Kıdem tazminatı başka bahara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda tarafların cesur adım atamadığı için bir başka bahara kaldığını açıkladı. Açıklanan asgari ücretin bir geçim ücreti olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, “Asgari ücret bir sosyal koruma ücretidir” diye konuştu.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, düşük asgari ücret seviyesinden ortalama asgari ücret seviyesine gelindiğini belirterek, "Birileri bunu geçim ücreti olarak ele alırsa bu asgari ücretin hedefi değil. 'Bundan aşağısı teklif edilemez' ücretidir. Yapılan ihalelerde işçilik maliyetlerinin bunun üzerine hesap edilmesi açık söylüyorum bizi rahatsız etmektedir. Bununla ilgili şu anda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu cumartesi günü bir kez daha ilgili ekonomi bakanlarımızla bir araya geleceğiz ve bunun bir geçim ücreti değil, bir sosyal koruma ücreti olduğu çerçevesinde olaylara yaklaşacağız"

Bakan Çelik, AA Editör Masası'na katılarak, editörlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Asgari ücrette 2002’den bugüne yüzde 360’lık bir artış gerçekleştirildiğine, reel artışın da yüzde 74’lere vardığına işaret eden Çelik,  satın alma paritesi bakımından 11 AB ülkesinden daha yüksek bir asgari ücret belirlendiğine işaret ederek, "Milli gelir açısından mukayese ettiğiniz zaman en tepe noktasındayız. Dolayısıyla olayı bu yönüyle ele almak gerekiyor" dedi.

KIDEM TAZMİNATINDA ADIM ATILAMADI

Kıdem tazminatı konusunun bir slogan olarak, bir kavram olarak kamuyounda farklı yerleştiği için bu konuda bir cesur adımın taraflar tarafından atılamadığını vurgulayan Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada önemli bir hadise var. Bizim fona dönüşmesini istememizin sebebi bireysel hesap. Yani bir iş yeri iflas ediyor, iş yerinde sorunlar yaşanıyor. Ödeme güçlüğüyle karşı karşıya kalıyor, işçi tazminatını alamıyor, maaşını alamadığı gibi tazminatını da alamıyor. Ama fon sistemi olsa her ay hesap kesileceği için aynen sigorta primini ödediği gibi tazminatını da işçinin hesabına yatıracağı için işçiyle işveren arasında bir sorun olmaktan bu çıkacak. Bu yine Hazine’nin güvencesinde nemalandırılacak olan bir fon hesabı. Bu konuda bir cesur adım ne yazık ki taraflar tarafından atılamadı. Yeni bir bahara kalmış bulunuyor.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23