• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kıbrıs’taki sorunları birlikte çözelim

Yeniakit Publisher
2013-03-04 22:00:00 - 2013-03-04 19:43:31
Kıbrıs’taki sorunları birlikte çözelim

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Samaras ile ayrı ayrı görüştü. Samaras ile yapılan görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Kıbrıs’taki sıkıntıları aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz. Bölgesel ba

İSTANBUL
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile Başbakanlık İstanbul Ofisi’nde baş başa görüştü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’taki sıkıntıların aşılmasını ve sorununun tarihe gömülmesini istediklerini belirterek, “Bu sorunu, inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile ülkemizde de bizler, ortaya koymak suretiyle adımlar atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız” dedi.
Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Türkiye-Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı ve ardından bazı anlaşmaların imza törenine katıldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İstişare Konsey toplantısının ilkinin 2010’da Atina’da yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bugün toplantının ikincisinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Erdoğan, ilk buluşmada 22 belgenin imzalandığını, bu kez ise 25 belgeye imza attıklarını ifade ederek, “Bu tabii iki ülke arasındaki üst düzeyli adımların ne denli gelişmekte olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli” diye konuştu.
“TİCARİ İLİŞKİLER HER YIL
YENİ REKORA KOŞUYOR”
Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilerin her yıl yeni bir rekora koştuğunu belirterek, şunları söyledi:
“2012’de ikili ticaret hacmimiz, 5 milyar dolara ulaşmıştır. 1.5 milyar dolar bizim ihracatımız var ve 3.5 milyar dolar Yunanistan’ın bize ihracatı söz konusu. Her ne kadar ticari denge aleyhimize de olsa, biz bunu sorun olarak telakki etmiyoruz. Ülkemizdeki doğrudan Yunanistan yatırımları 2002-2011 yılları arasında toplamda 6.5 milyar dolar düzeyine yükselmiştir. Yunanistan, bu suretle söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5. ülke konumundadır. Bunu da önemsiyoruz. Türkiye’den Yunanistan’a yapılan yatırımları da şu anda artırmanın gayreti içerisindeyiz. Esasen son dönemde, bu yönde olumlu bazı gelişmeler olduğuna da tanık olduk.
Arka arkaya iki senedir toplamda 1 milyonu aşkın Türkiye ve Yunanistan vatandaşı karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret ediyorlar. Bu durum iki ülke arasındaki turizmin gelişmesi noktasında önemli bir ispat.”
“KIBRIS’TA SORUNLARI TARİHE GÖMELİM”
Kıbrıs meselesine de değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs’taki sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz. Bu sorunu, inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile ülkemizde de bizler, ortaya koymak suretiyle adımlar atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız. İki ülkede de azınlıkların müreffeh ve mutlu bir hayat sürdürebilmeleri, şüphesiz dostluğumuzu çok daha güçlü hale getirecektir. Bu yöndeki gayretlerimiz sürecektir” dedi.
“TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELENİN
ADIMLARINI ATACAĞIZ”
Başbakan Erdoğan, soruları cevaplarken, özellikle terörle mücadelenin herkesin ortak meselesi olduğunu ifade etti. Erdoğan, şunları söyledi:
“Yunanistan da terörden çok çok sıkıntılar yaşamış bir ülkedir. Terörle mücadelede geçmişte Yunanistan’ın da çok ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ilgili bakanlarımız bu konuda çok daha sık temas halinde olacaklar. Gerek içişleri bakanlıklarımız, gerek polis teşkilatlarımız, güvenlik güçlerimiz, gerek dışişleri bakanlıklarımızın bu noktadaki ilişkileri, çok daha ileri bir noktada gelişecek ve teröre karşı ortak mücadelenin adımlarını atacağız.”
Münhasır ekonomik bölgelerle ilgili müşterek çalışmalar yapılabileceği konusunu müzakere ettiklerini belirten Erdoğan, “Burada da kazan-kazan esasına dayalı olarak bu adımları Doğu Akdeniz’de atılmasının gereğini aramızda paylaştık, konuştuk” dedi.
İLİŞKİLERDE DÖNÜM NOKTASI
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise, “Siyasetçiler ile işadamlarını yakınlaştırmak halkları da yakınlaştırıyor. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz” dedi.
Yunanistan Başbakanı Samaras, gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı nitelikte olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye ve Yunanistan ilişkileri için iyi bir gün. Bu iyi günlerin sayısını artırmak bizim elimizde” diye konuştu.
“TARİHİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ”
Türkiye ve Yunanistan’ın ortak tarihinde krizlerin, büyük sorunların olduğunu da hatırlatan Samaras, “Tarihi görmezden gelemeyiz. Ama bundan sonrası barış tarihi olsun” dedi.
Dikkatli adımlarla iki ülke arasında, güven inşa edildiğini belirten  Samaras, Türkiye ve Yunanistan’ın bir masaya oturup ortak bir yol arayabildiğine dikkati çekti. Kriz sebebiyle Avrupa’nın “solmakta olduğunu”, ama Türk - Yunan ilişkilerinin bir “dönüm noktasına” girdiğini anlatan Samaras, “Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik vizyonuna destek verdi. Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye’de bu vizyon başarılı bir reform sürecinin lokomotifi oldu” dedi.
Kıbrıs sorununa da değinen Samaras, bu sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı çerçevesinde çözülmesinin bütün bölgenin yararına olacağını ifade etti.
Yunanistan Başbakanı Samaras, ülkesinin yaşadığı ekonomik krize karşın “bölge barışının ve istikrarının güçlü bir unsuru” olduğunu belirterek, “Dolayısıyla aramızdaki iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesi, sorunları çözme gayretimiz her zaman olumludur” diye konuştu.
Antonis Samaras, Başbakan Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefinin de mümkün olduğunu kaydetti.
Bir gazetecinin sorusu üzerine Heybeliada Ruhban Okulu konusuna da değinen Samaras, “Yunanistan’ın Heybeliada konusundaki tutumu biliniyor. Uluslararası hukuktan gelen hak bakidir” dedi. Terörle mücadeleyle ilgili bir soru üzerine de Samaras, Yunanistan’ın terörü en aza indirme konusunda iradesi olduğunu ifade etti.
YUNAN GAZETECİLER GREVDE
Bu arada, Yunanistan Başbakanı Samaras’ın Türkiye ziyaretini izleyen Yunan gazetecilerin, sektörde artan işsizlik ve ücretlerdeki düşüş sebebiyle grevde olduğu öğrenildi.
İYİ NİYET ÇAĞRISI
Öte yandan Başbakan Erdoğan, Samaras ile görüşmesinden önce Yunan Devlet Televizyzonu ERT’ye açıklamalarda bulnudu.
Erdoğan, “Yunanistan ile Türkiye arasındaki farklılıklar önyargısız ve iyi niyetli yaklaşımlarla çözümlenebilir, iki ülkenin de buna ihtiyacı var” dedi.
10 yıllık başbakanlığı süresince Yunanistan’da işbaşına gelmiş olan tüm liderlerle iyi ilişkiler içerisinde olmaya gayret gösterdiğini ifade eden Erdoğan, bundan sonraki sürece de art niyetle bakmadıklarını, çünkü iki ülke arasındaki komşuluk ruhunun cereyan ediyor olmasının çok önemli olduğunu belirtti.
İki ülke halklarının yakınlaşmasında, azınlıkların önemli rolü bulunduğunu belirterek, İstanbul Rumlarını bu konuda “birer köprü” olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda bunların (azınlıkların) büyük kısmı Yunanistan’da bulunuyor. Bunlar bizim için birer köprü. Ben zaman zaman söylüyorum, diyorum ki, dönebilirsiniz. Biz bu konuda rahatız. Biz bunu söylerken siyasi bir risk alıyoruz. Ama buna rağmen bunu söylüyoruz. Bizim kültürümüzde birçok ortak yanlar bulunuyor. Mutfakta, müzikte ortak yanlarımız var ve tabii ki, bunlar bizi birbirimize gerçekten ciddi manada çekiyor.”
Erdoğan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin ön kabuller ve dedikodulardan arındırılarak, gerçek temel taşlar üzerinde inşa edilmesi gerektiğini de ifade etti.
Erdoğan ayrıca şunları söyledi: “Ege kıta sahanlığı konusunda tarafların bu konuda iyi niyetli yaklaşımı olduğu sürece netice almamak mümkün değil. O zaman bizler bu konuda Yunanistan ile aynı şekilde masada buluşur ve ne gibi adımlar yatılması planlanırsa bu adımları orada gerçekleştiririz. Çünkü, münhasır ekonomik bölgelerde çıkacak olan bütün petroller ve doğalgazın Kıbrıs halkına eşit bir şekilde dağıtılması söz konusudur. Adil olan da budur.”
25 anlaşma
imzalandı
Erdoğan-Samaras görüşmesi sonrası bir dizi anlaşmaya imza atıldı. Erdoğan, Atina’daki ilk buluşmada 22 belgenin imzalandığını, bu defa ise 25 belgeye imza attıklarını ifade ederek, “Bu tabii iki ülke arasındaki üst düzeyli adımların ne denli gelişmekte olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli” diye konuştu. Başbakan, Yunanistan ile ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini de söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23