• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kestanenin faydaları: Vücuttaki toksinleri atıyor! Kestane nasıl yapılır, Kestane nasıl çizilir? Suda kestane pişirme, fırında kestane tarifi

Yeniakit Publisher
2022-11-13 19:32:00 - 2022-11-13 19:51:19
Kestanenin faydaları: Vücuttaki toksinleri atıyor! Kestane nasıl yapılır, Kestane nasıl çizilir? Suda kestane pişirme, fırında kestane tarifi

Soğuk havaların en güzel besini olan kestane hakkında Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, “B1 ve B2 vitamini deposu kestane, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastaları için kaliteli bir besin kaynağı oluyor" dedi. Kestane çok faydalı bir besindir. Nebiyan'da yetişen kestanesinin en önemli özelliği çok lezzetli olması. Meyveler biraz küçük ama hakikaten çok lezzetlidir. Kabuğu ince, tohum zarı çok kolay soyuluyor. Peki kestanenin faydaları, kestane nasıl çizilir, suda kestane pişirme, kestane nasıl yapılır, Pişmiş kestanenin faydaları, fırında kestane nasıl yapılır haberimizde bulabilirsiniz. İşte kestane ile yapılan kolay ve lezzetli tarifler...

Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir. Aydın ilinden ihraç edilen kestaneler çok kaliteli olup; Bursa'da Kestane Şekeri adıyla bilinen bir tatlı çeşidi de imal edilir. Bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinde de kullanılır.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, “B1 ve B2 vitamini deposu kestane, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastaları için kaliteli bir besin kaynağı oluyor. Sakinleştirici özelliği olan kestane depresyon ve strese de iyi geliyor. Erken yaşlanmayı önleyerek vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağlayan kestane tam bir bağırsak dostu. Yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilen kestane kan basıncını düzenleyerek kan dolaşımını da hızlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Uzm. Diyetisyen Canel Öner Sayar, sağlıklı bir besin kaynağı olan kestanenin faydalarına ilişkin yaptığı açıklamada, kestanenin çabuk yorulan ve halsiz düşen zayıf kişiler için enerji deposu olduğunu belirtti.

Kestanenin başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, düşük oranda yağ ve çeşitli mineral maddeler içerdiğini ifade eden Sayar, 100 gram kavrulmuş kestanenin 5 gram lif içerdiğini bildirdi.

Sayar, 3 kestanenin 1 dilim ekmek yerine geçtiği için porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya neden olabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Kestane yapısında basit karbonhidratlara oranla çok daha yavaş emilen kompleks karbonhidratlar içeriyor. Yine de yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlarda kontrollü şekilde tüketilmesi gereken bir besin. Hem tok tutan hem de ishali önleyen haşlama kestane 15 gramdır ve 25 kalori içerir. Enerjisi fazla olduğu için yoğun kondisyon gerektiren aktivitelerden önce ve ara öğünlerde tüketilebilir. Akşam ara öğünde 5 ila 6 tane kestane tüketilecekse yemekte ekmek, çorba, pilav gibi karbonhidratı yoğun yemekler sınırlandırılabilir veya tüketilmeyebilir. B1 ve B2 vitamini deposu kestane, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastaları için kaliteli bir besin kaynağı oluyor. Sakinleştirici özelliği olan kestane depresyon ve strese de iyi geliyor. Erken yaşlanmayı önleyerek vücuttaki toksinlerin de kolay bir şekilde atılmasını sağlayan kestane tam bir bağırsak dostu. Yüksek potasyum içeriğiyle potasyum düzeyi düşük olanlara önerilen kestane kan basıncını düzenleyerek kan dolaşımını da hızlandırıyor.”

- 'Diyet yapanlar ve karaciğer yağlanması olanlar kestaneyi dikkatli tüketmeli'

Sayar, aşırı kestane tüketimi aynı zamanda şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi bazı sindirim sistemi sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle diyet yapanlar ve karaciğer yağlanması olanların kestaneyi oldukça dikkatli tüketilmesi gerektiğini aktaran Sayar, soğuk kış günlerinde 200-220 derecede ısıda 10 ila 15 dakika süreyle fırına verilerek hazırlanabilen kestaneden kestane şekeri, kestane püresi, kestane ezmesi gibi çeşitli tatlılar da yapıldığını anımsattı.

Sayar, aşırı kestane tüketimi ve kestaneyi şekerle birleştiren tatlıların fazla tüketiminin kilo alınmasına sebep olabileceğine işaret ederek, 'Şeker ve tansiyon hastaları da kan şekerinde dalgalanmalara yol açtığı için kestaneyi fazla tüketmekten kaçınmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kestane nasıl tüketilir ve diğer detaylar...

Kestane Nasıl Çizilir?

Kestane, sert kabuğa sahip bir besindir. İyi pişmesi veya pişerken patlayarak ufak kazalara neden olmaması için doğru bir şekilde çizilmesi gerekir. Kestane doğru çizilmediği taktirde yenmesi ya da açılması zor bir hal almaktadır. Kestaneyi yerken kabuk tadı almamak için nasıl çizileceği konusu oldukça önemlidir.

Kestane nasıl yapılır?

Kestane fırında pişirilebilen bir yiyecektir. Fırında kestane pişirmek için güzelce yıkadığınız kestanelerin üzerine çizik atınız. Fırın tepsisine dizerek yaklaşık 20 dakika boyunca kestanelerinizi pişiriniz. Fırında kestane pişirme işlemi için fırın sıcaklığı 170 ile 205 derece arasında olmalıdır.

Türkiye'de soğuk havalarda sokak lezzetlerinin başında gelen kestane, lezzetini evlerinize taşıyoruz. İşte tarifler...

Kestane Nasıl Çizilir Nasıl Pişirilir Kabuğundan Kolayca Ayrılan Kestane Tarifi İçin Malzemeler

1 kilo kestane (kilo isteğe bağlı)

Kestane Nasıl Çizilir Nasıl Pişirilir Kabuğundan Kolayca Ayrılan Kestane Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak kestaneler 1 bucak yardımı ile artı şeklinde boydan boya çizilir.
Çizilen kestaneler suyun içinde 10 dakika bekletilir.
Daha sonra kestanelerin suyu süzülerek kızgın tavaya konulur.
Kısık ateşte ara ara karıştırılarak 15 dakika pişirilir.

Kestane Haşlama (Suda Kestane) Tarifi Nasıl Yapılır?

Kestaneler iyice yıkanır, kabuğu şekildeki gibi kesilir. Üzerini geçecek kadar su eklenir, tuz ve şeker eklenir, 3-4dakika harlı ateşte pişirdikten sonra 25dakika kısık ayarda pişirilir. Kevgir yada süzgeç yardımıyla süzülür, afiyet olsun.

Pişmiş kestanenin faydaları
Kestanenin faydaları şu şekildedir:
C vitamini özelliği ile yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Antioksidan özellikleri ile kalp hastalıklarına ve kanser hücrelerine karşı korur.
Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
İçeriğinde yer alan yüksek miktarda lif özelliği ile uzun süre tokluk hissi verir.

Fırında kestane tarifi

Çizdiğiniz kestaneleri bir tencereye alın ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan sonra ocağın altını açın ve 30 dakika kadar haşlayın. Kestaneler haşlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin.

Kestane Reçeli İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

1000 gr kestane

400 gr tozşeker

200 ml su

3 gr vanilya

5 gr limon tozu

Kestane Reçeli Nasıl Hazırlanır?

Kestanelerin üzerlerini bıçakla derince çizin.

Kaynamakta olan suya atarak 10 dakika haşlayın ve suyunu süzüp fırın tepsisine dizin.

Fırının ızgara kısmında on dk. bir yüzünü, on dk. da diğer yüzünü pişirin.

Fırından çıkarın ve fazla soğutmadan kabuklarını soyun.

Tekrar kaynamakta olan suya atarak on dakika daha kaynatın, süzün ve bir kenara alın.

Tencereye şekeri ve suyu koyarak, şekeri eriterek kestaneleri içine atın.

Ara sıra tahta kaşıkla karıştırın.

Yaklaşık olarak 40 dk. pişirin ve ateşten indirmeden önce vanilya ve limon tozunu ilave edin.

Soğuduktan sonra kavanoza boşaltın.

Kestane ne kadar süre suda bekletilir?

Suda bekletme işlemi 2 saat kadar sürmeli. Eğer suda bekletecek kadar vaktiniz yoksa kilo başına bir çay bardağı kadar su koyarak hemen tavaya da alabilirsiniz. Suda bekletme işlemi sayesinde içi daha yumuşak oluyor. Orta yükseklikteki ateşte yaklaşık 20 dakika pişirirseniz kestaneleriniz hazır olacaktır.

Kestane suda çok beklerse ne olur?

Tavada, fırında veya közde pişireceğiniz kestaneler çizip suda bekletmek kestanelerin hem daha iyi pişmesini hem de kolay soyulmasını sağlayacak bir yöntemdir.

Kestane tuzlu suda ne kadar bekletilir?

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın kabuklarını çizdiğiniz kestaneleri pişirmeden önce bir saat kadar tuzlu suda bekletirseniz piştiğinde kestanenin kabuğu daha kolay soyulacaktır.

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23