• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kentsel dönüşümde atak yapma zamanı

Yeniakit Publisher
2014-05-17 08:01:00 - 2014-05-16 23:06:09
Kentsel dönüşümde atak yapma zamanı

Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşümde ilk yıl hızlı gidildiğini, ancak ikinci yıl seçim ve mevzuat değişiklikleriyle sürecin yavaşladığını, artık dönüşüme ağırlık verme zamanının geldiğini söyledi.

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşüm konusunda ilk yıl hedefinin 200 bin, ikinci yıl hedefinin ise 300 bin konut yenilemek olduğunu belirterek, “İlk yıl için hızlı ve hedefe uygun gidiş oldu ama, üst üste gelen seçimler kentsel dönüşümü gündemin alt sıralarına itti” dedi.

Yerel seçimler sebebiyle belediyelerin dikkatinin dağıldığının altını çizen Prof. Dr. Öngören, seçimlerin yanında imar yönetmeliği değişikliği ve kentsel dönüşümün diğer paydaşları olan bakanlık çalışanları, inşaat şirketleri, medya ve vatandaşların çalışmaları yavaşlattığını kaydetti.

ADA BAZINDA YENİLEME

Prof. Dr. Öngören, yerel seçimlerin ardından ortamın durulduğunu belirterek, kentsel dönüşümü hızlandırma konusundaki önerilerini sıralarken, “İlk olarak, Bakanlığın en kısa sürede uygun yerlerde parsel ve ada birleşmeyi teşvik eden ekstra imar hakkı ve avantajı getirmesi gerekiyor. Bu yolla inşaat şirketleri bankalar aracılığıyla kentsel dönüşümü finanse eder, daire sahiplerine yük binmez ve dönüşüme halkımız şevkle sarılır” dedi.

Söz konusu yöntemle 10 dönüm bir alanda 10 apartman için kentsel dönüşüm yapılırken birleştirme sebebiyle ortaya çıkan boş alandan bir dönümü de park, spor salonu, kültür merkezi yapılmak şartıyla belediyelere terk edilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Öngören, “Apartmanı yerinde yıkmak ve yenisini yapmak can güvenliğini sağlıyor, ancak çarpık kentleşmeyi, sosyal ve kültürel donatı alanı eksikliğini ortadan kaldırmıyor. O yüzden ada bazında riskli yapı yenileme çok yararlı olacak” diye konuştu.

Öngören, iki yıl içinde konuyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirterek, şehir merkezlerinde riskli yapı bazında etkileyici bir yenileme hareketi olduğunu anlattı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23