• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kayıtdışı istihdamla yeni mücadele yöntemleri

Yeniakit Publisher
2013-05-06 21:53:00 - 2013-05-06 21:53:59
Kayıtdışı istihdamla yeni mücadele yöntemleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, kayıtdışı olarak iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinde bulunan işyerleri için yeni teftiş anlayışı çerçevesinde denetimlerini yürütecek. Programlı teftişlerde kayıtdışı istihdamın engell

HALİL CÖMERT / İSTANBUL
Çalışma hayatının problemleri, yeni denetim anlayışıyla minimuma indirilecek. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı olan İş Müfettişleri Heyeti’nin Özel İstihdam Büroları Derneği’nde gerçekleştirdiği toplantıda çalışma hayatının öncelikli problemlerinin esas alınarak yapılacak yeni teftişlerle ilgili bilgi verildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı İş Müfettişler Heyeti, Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Tibet Eğrioğlu, Başkan Vekili Altuğ Yaka ve dernek yönetim kurulu üyeleriyle gerçekleşen toplantıda, kayıtdışı olarak iş ve işçi bulmaya aracılığı faaliyetinde bulunan işyerleri için hazırlanan yeni teftiş programının detayları paylaşıldı.
ÖNCELİK KAYITDIŞI İSTİHDAMIN
ÖNÜNE GEÇMEK
İlk olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya’da başlayıp, Türkiye genelinde belirlenen işkolları ve alanlarında gerçekleştirilecek programlı teftişlerde, öncelikli olarak kayıtdışı istihdamın engellenmesi hedefleniyor. Yeni denetim anlayışı ile yabancı uyruklu kaçak çalıştırmanın önlenmesi, çalışma ortamlarının sağlıklı hale getirilmesi, çalışma hayatında verimliliğin artmasına katkı yapılması, işyerlerinde işçilere mevzuata aykırı şekillerde fazla çalışma yaptırma yerine, ilave istihdamın teşvik edilmesi, iş uyuşmazlıklarının azaltılarak çalışma barışının sağlanması amaçlanıyor.
“ÖNLEMEK ÖDEMEKTEN
DAHA UCUZDUR”
İşçi ve işverenlere kanuni düzenlemeler ve uygulamalar konusunda bilgi ve destek sağlanacak yeni denetim anlayışı çerçevesinde; yapılacaklar şöyle sıralandı: “Sektörel problemlerin tespiti ve çözümlerin geliştirilmesini sağlamak, ayrıca aynı işkolu ya da sektörde faaliyet gösteren işyerlerinin aynı dönemde denetlenmesi ile işyerleri arasında haksız rekabeti önlemek amacıyla işkolu esasına dayalı teftiş programı uygulanacak. ‘Önlemek ödemekten daha ucuzdur’ anlayışıyla ‘Önleyici teftiş’ olarak adlandırılan yeni yöntemde, eksik ya da yanlış bilgi sebebiyle ortaya çıkan mevzuata aykırılık ve eksikliklerle ilgili olarak, ceza uygulamaktan ziyade eğitim yoluna başvurulacak. Önceden gerekli tedbirlerin alınması, mevzuata aykırılık ve eksikliklerin düzeltilmesi sayesinde, zararların ortaya çıkması engellenecek. İşverenlere mevzuatın uygulanması konusunda rehberlik yapılacak. İşçi ve işverenleri bilgilendirici toplantılar düzenlenecek ve iş mevzuatının kolayca uygulanmasına yönelik dokümanlar dağıtılacak.”
“ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI İŞ
ARAYANLARDAN ÜCRET ALMAMALI”
Gerçekleşen toplantıda Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre; 2012 Haziran sonu itibariyle 331 Özel İstihdam Bürosu’nun faaliyette bulunduğunu belirten İş Müfettişleri, söz konusu işyerlerinin dışında, kayıtlı özel istihdam büroları ile aynı tür faaliyetlerde bulunan, ancak gerekli kanuni izni almamış pek çok iş yerinin olduğunu belirtti. Müfettişler izinsiz olarak faaliyet yürüten bu şirketlerle ilgili gelen şikayetlerin başında, iş arayanlardan ücret alındığını vurgulayarak, çalışma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere iş ve işçi bulma aracılığının yapıldığını, bu kişilerin özellikle ev hizmetleri, yaşlı, hasta ve çocuk bakımı hizmetleriyle ilgili işlere yerleştirildiğini belirtti. İş ve işçi bulma aracılığı dışında başka faaliyetlerde de bulunan bu işletmelerde kayıtdışı çalışma şartlı işe yerleştirilmelerin yanı sıra hukuka ve kanunlara aykırı yazılı ve sözlü anlaşmaların da yapıldığı söylendi. İş Müfettişleri, hedeflerinin işçilerin sağlığını ve güvenliğini sağlamak, işyerlerinin ve istihdamın sürekliliğini tehdit eden riskleri gidermek olduğunu vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23