• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Katliamı kınamak antisemitizm değildir

Yeniakit Publisher
2014-09-24 08:05:00 - 2014-09-23 21:45:34
Katliamı kınamak antisemitizm değildir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amerika’daki temasları sürüyor. Erdoğan, , CFR’de yaptığı konuşmada, İsrail’in uluslararası hukuka sığmayan, insan haklarını çiğneyen, insan hayatını hiçe sayan katliamlarını eleştirmenin antisemitizm olmadığını belirterek, “Biz ne zaman Ortadoğu’da masum çocukların, bebeklerin katledilmesini eleştirsek, belli medya kuruluşları tarafından hedefe konuyoruz” dedi.

HASAN KARAKAYA / NEW YORK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in uluslararası hukuka sığmayan, insan haklarını çiğneyen, insan hayatını hiçe sayan katliamlarını eleştirmenin antisemitizm olmadığını belirterek, “Biz ne zaman Ortadoğu’da masum çocukların, bebeklerin katledilmesini eleştirsek, belli medya kuruluşları tarafından hedefe konuyoruz” dedi.

Erdoğan, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) yaptığı konuşmada, bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirdi.

FİLİSTİN YERYÜZÜNDEKİ TÜM MÜSLÜMANLARIN MESELESİ

“Biz ne zaman Ortadoğu’da masum çocukların, bebeklerin katledilmesini eleştirsek, belli medya kuruluşları tarafından hedefe konuyoruz” diyen Erdoğan, “91 yıllık tarihimiz boyunca, bölgedeki tüm ülkelerle karşılıklı saygı ve hoşgörü temelinde ilişki tesis ettik; altını çizerek söylüyorum: Her ülkenin bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne karşı son derece saygılı, son derece hassas olduk” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Filistin meselesinin sadece Filistin’i değil, yeryüzündeki tüm Müslümanları ve tüm vicdan sahibi insanları derinden etkileyen bir mesele olduğunu belirterek, “Bölgedeki birçok krizin temelinde de Filistin meselesi vardır. İsrail yönetimi, bu hassasiyeti çok iyi bildiği halde, hem kendi halkını, hem de bölge halklarını ateşe atmaktan kaçınmamıştır” diye konuştu.

Erdoğan, şunları söyledi:
“Antisemitist yaftasının, zaman zaman ülkeme, şahsıma ve arkadaşlarıma yönelik bir saldırı aracı olarak kullanıldığını üzülerek müşahede ediyoruz. Türkiye, tarihinin hiçbir döneminde ırkçı tavır içine girmemiş, tarihinin hiçbir döneminde antisemitist olmamıştır. Ben, antisemitizmi bir insanlık suçu olarak açıklayan ilk başbakanlardan biriyim.”

PARALEL YAPI, GÜN GELİR KENDİNİ DESTEKLEYENLERİ DE HANÇERLER

Erdoğan, ABD’deki bazı medya kuruluşları ve düşünce kuruluşlarının, ‘Paralel Yapı’ adını verdikleri örgütün kısmen de olsa etkisi altında kaldığını gördüklerine dikkat çekerek, “Bu son derece tehlikeli örgütün, gerek Türkiye içinde, gerek ABD başta olmak üzere yurt dışında, muhaliflerimiz tarafından elverişli bir taşeron olarak kullanıldığını görüyoruz. Söz konusu örgüt, hedefleri ve faaliyet tarzıyla asla güvenilmeyecek, kendisini kullananları dahi gün gelip arkadan hançerleyecek bir örgüttür. Umuyorum ki Türkiye ve Amerikan yönetimi, her iki ülke için tehdit teşkil eden bu örgütle mücadelede işbirliği yapacaklardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki bazı medya kuruluşlarının ve bazı STK’ların, tamamen asılsız yayınlarla tamamen mesnetsiz iftiralarla planlı şekilde Türkiye’yi hedef aldıklarına şahit olduklarını belirterek, “Özellikle IŞİD konusunda Türkiye, bazı medya kuruluşları tarafından son derece haksız ve artniyetli haberlere konu ediliyor. Uzun yıllardır terörle mücadele eden, terör sebebiyle ağır bedeller ödeyen, terörle mücadelesinde de yalnız bırakılmış bir ülke olarak, hiçbir terör örgütüne destek vermemiz asla söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

Erdoğan, IŞİD’le petrol ticareti yaptıkları iddiasının tamamen asılsız olduğunu hatırlatarak, “Gerek Enerji Bakanımız, gerek Başbakan ve gerekse şahsım tarafından bu iddia müteaddit defalar yalanlanmıştır. IŞİD militanlarının Türkiye’de tedavi edildiği, militanlara müsamaha gösterildiği, aynı şekilde tamamen asılsız bir iddiadır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN BAN Kİ-MOON İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede terörle mücadele, Suriyeli mülteciler, uçuşa yasak bölge, Kıbrıs meselesi, Gazze, Ukrayna, Somali’ye insani yardım, medeniyetler ittifakı iklim değişikliği, Ebola salgını gibi konular ele alındı.

BM Genel Sekreteri Ban, Musul’da alıkonulan Türk vatandaşlarının salimen kurtarılmalarından dolayı Türkiye’ye tebriklerini iletirken, Erdoğan da MİT’in bu süreçte başarılı bir performans sergileyerek netice almayı başardığını vurguladı. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar için yaptığı harcamanın 3,5 milyar dolara ulaştığını dünyadan gelen toplam paranın ise 150 milyon dolarda kaldığını belirten Erdoğan, bu trajediye son verme açısından uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini de vurguladı.

Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da Ban Ki-Moon, Rum kesiminin lideri Anastasiades ile yaptığı görüşmeye dair bilgi verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan da sürece ivme kazandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

ENERJİ ÜRETİMİNDEKİ PAYI YÜZDE 30’A YÜKSELTMEYİ HEDEFLİYORUZ

BM iklim zirvesinde de konuşan Erdoğan, “2011-2023 yıllarını kapsayan İklim Değişikliği Eylem Planımız doğrultusunda yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimindeki payını yüzde 30’a yükseltmeyi ve ekonomimizin enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltmayı hedefliyoruz” dedi. “Küresel iklim değişikliği ile mücadelede sanayi devriminden itibaren tarihsel sorumluluğa sahip gelişmiş ülkeler, salınım azaltımı, finansman ve teknoloji desteği konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmelidir” diyen Erdoğan, “1990-2012 döneminde, iklim değişikliği ile mücadelede hayata geçirdiğimiz politikalar sayesinde, salım miktarından yüzde 21 oranında düşüş sağladık” ifadelerini kullandı.

İTALYA BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile de görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, görüşmede Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci gündeme geldi. AB üyeliğinin Türkiye’nin öncelikli konuları arasında olduğuna dikkati çeken Erdoğan, bu konuda İtalya’nın verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletirken Renzi ise Türkiye’nin tam üyeliğinin Avrupa Birliği’ni daha da güçlendireceğinin altını çizdi.

IŞİD İLE MÜCADELEDE DESTEĞE HAZIRIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta Türkevi girişinde beraberindeki gazetecilere ABD temasları ve IŞİD’e yönelik operasyonlar konusunda açıklamalarda bulundu. ABD’nin Suriye’de IŞİD’e yönelik hava operasyonu için, “Olumlu bakıyoruz, ara vermeden devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 Erdoğan tampon bölgenin gerekliliğinin bir kez daha ortaya çıktığını da dile getirirken, “Muhataplarımızla görüşüyoruz. Obama ile de ayaküstü görüşeceğiz. Türkiye üzerine düşeni yapacak, gereken adımları atacaktır” diye konuştu.  Erdoğan, BM’nin Suriye sınırında tampon bölge oluşturma sözüne güvenmediğini de ifade etti. Erdoğan New York’ta Türkevi girişinde gazetecilere değerlendirmelerde bulundu:

“Sayın Obama Çarşamba günü bu operasyonun Suriye ve Irak’ı kapsayacağını söylemişti. ABD’nin hedeflere yönelik bu adımını, bölgedeki terör örgütlerine yönelik eylem olarak olumlu buluyoruz. Bir vurup sonra ara vermek yanlış olur. Ara vermeden devam etmeli. Görüşmelerimiz devam ediyor. Terörle mücadelede üzerimize düşen neyse bu adımları atacağız.”

NEW YORK'TA AŞK-I NEBİ SERGİSİ AÇILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aşk-ı Nebi sergisinin açılışına da katıldı. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (SAV) doğumunun 1443. yıldönümü anısına, Kutlu Doğum Haftası bünyesince nisan ayında Ayasofya’da açılan sergideki eserler, New York’taki Türkevi’nde sergilenmeye başlandı.
İslam Kültür ve Sanat Platformu ile merkezi New York’ta bulunan Türgen Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği sergisinin açılışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ve New York Başkonsolosu Ertan Yalçın da yer aldı.

Sergiyle ilgili açıklamada bulunan İslam Kültür ve Sanat Platformu’ndan Abdülkadir Özkan, sergide Haziret-i Muhammed’i anlatan 41 eser olduğunu bildirdi. Aşk-ı Nebi sergisi, 22 Ekim’e kadar açık kalacak. (aa)Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23